tiistai 17. huhtikuuta 2018

Akku vanhaan sylimikroon


Vanha pelaa vielä
12 vuotta ikääntynyt tietokoneeni luopui vähitellen akustaan. Kävin akkukaupoilla Paristopisteessä Tampereen Rautatienkadulla tilaamassa uuden. Alkuperäisen kaltaista ei enää saa mutta kolmanneksen tehokkaampaa kyllä. Hinta 50€. En pidä hintaa pahana siihen nähden mitä helpotusta tuo kun ei tarvitse aina latausjohdon ja -muuntajan kanssa hääriä ja pistorasiaa etsiä.

Akkuvainaa alempana.

Akun käyttöönotto
Eron näkee selvästi: uudessa akussa on "paise" akun pohjassa jossa jono kennoja antamassa lisää kapasiteettiä. Ajan parhaillaan akkua "sisään". Ensin latasin täyteen, käytin tyhjäksi (punainen akunkuva ja 10% latausta jäljellä) ja lataus uudelleen täyteen. Kone koko ajan käytössä.

Uusi akku paikoillaan.

Akun varassa, kirjaimellisesti
Koska akku on entistä paksumpi niin se nostaa koko konetta ja näyttöä ylemmäksi pari senttiä. Oikealla oleva, nuolella merkitty, kumityyny jäi työttömäksi.

Koneen alla ilmatila
Korotuksesta on se hyöty että koneen tuuletus ja lämmönpoisto on tehokkaampaa kun kone saa ilmaa helpommin. Alkuperäistä rakoa koneen alla oli vain kaksi millimetriä. Kulkee se ilma sielläkin mutta kaksikymmentä milliä on parempi.

Koska hajoaa
Nyt jännittää kumpi kestää pidempään: tietokone vai akku?
Aika näyttää. Tällä hetkellä tämä on ainoa tietokoneeni jolla voin olla yhteydessä internettiin. Käyttöjärjestelmä on Ubuntu 16.04 LTS. Se riittää oikein hyvin ja päivittyy liki päivittäin. Mikä parasta: ei maksa mitään!

Päivitys
Joulukuussa 2018 päivitin Ubuntun versioon 18.04 LTS. Rivakammaksi muuttui.

Halvalla
Nyt on siis kaksi ilmaista asiaa. Itse tietokone jonka sain lahjaksi sekä sen käyttöjärjestelmä ja kaikki ohjelmat mitä siinä on. Vain akku on maksullinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti