keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Uusi yleismittari ja puuhastelua vanhan kanssa


Lähinnä viihteellä
Kaupunkimatkoilla, joita nykyisin harvoin teen ja jos teenkin niin yleensä viihdetarkoituksessa, nyt poikkeuksena poikkesin Clas Ohlsonin vähittäismyymälään hankkiakseni yleismittarin samalla reisulla kun kävin hammaslääkärissä ja päivällistämässä laadukkaassa ravintolalassa erinomaisessa seurassa. Mittari löytyi kohtuukustannuksin.

Vanha toimii jotenkuten
Vanhakin on vielä ehyt ja käyttökelpoinen mutta sillä on puutteensa. Tämä uusi tulee sen rinnalle.

Vasemmalla vanha ja oikealla uusi yleismittari.

Ohjekirjallisuus uuteen mittariin.

Lämpötila-anturi ja sen massiivinen liitin.

Laajaskaalainen lämpöanturi
Tässä oli yksi pääsyy hankkia nykyinen mittari. Sillä voi mitata lämpötilaa aina 300 Celsiukseen asti. Jatkossa selviää sitten mihin tätä tarvitsen.

Tyypillinen käyttö
Komposiittihommissa on hyvä seurata epoksihartsin kovettumista korotetussa lämpötilassa ettei koveta liian suurella lämmöllä. Myös moottoritekniikassa sillä on käyttönsä.

 Lisätarvikkeita.

Näppärät jousikoukut
Kaksi alinta ovat Clas Ohlsonin halpasettiä. Ylin on vanhempaa kalustoa.
Näillä voi tarttua hankalassa paikassa oleviin kohteisiin. Ne puristuvat jousivoimaisesti mittauskohteisiin kiinni.

Vasemmalla vanha koetin.

Ero tekniikassa vanhemman eduksi
Kuten kuvasta näkyy niin koettimet ovat erilaiset. Vanha malli puristuu kohteen ympärille kun uudemmat puolestaan ikään kuin koukkaavat.

 Molemmissa on käyttökelpoinen takatuki.

Vanha mittari on varustettu pehmeällä suojakotelolla.

Toimivat joskus pitkään
Vanhan hankintapaikkaa en muista. Tainnut olla käytössäni yli kaksikymmentä vuotta. Varmaan jostain Lentokonetehtaan ajoilta peräisin. Siellä oli tapana tehdä kimppatilauksia eri tuotteista.

Ammattilaismalli
Hyllystä löytyy myös ammattitasoa oleva Fluken yleismittari. Tosin kalibroimaton. Sen olen saanut joskus lahjaksi. Jotkut kaverit tietää mitä mies tarvitsee.

Halpismalli aina matkassa
Muitakin pienempiä yleismittareita löytyy mutta yksi niistä on kulloinkin käytössä olevan pyörän työkalukotelossa. Yksi ihan vain varalla pakin pohjalla.

Analoginen on välttämätön
Viisarinäyttöisiä ei ole kuin yksi. Silläkin on oma tehtävänsä. Esimerkiksi nopeaan vahtelevaan pulssimaiseen signaaliin pääsee viisarinäyttöisellä kiinni mutta numeronäyttöinen vain vispaa numeroita. Viisarimittarilla tulee tulokseksi kokolailla "painotettu keskiarvo".Esimerkiksi lambdan jännitteen mittaus.

 Vanhempi mittari sisältä.

Vanhan mittarin sulake. Ehyt.

Korroosio ja lika
Syy purkamiseen oli siinä että on ilmennyt joitakin kosketushäirioitä. Ilmeisesti kosteus on päässyt tekemään temppujaan. Siksi piti purkaa vielä lisää.

Vanha yleismittari avattuna etulevyn puolelta.

Etanoli avuksi
Ensiavuksi puhdistin piirilevyssä olevat kytkentäpinnat ja vasemmalla näkyvät laahaimet.

Valitsinpyörä pyörii näiden kuulien mukaan kuhunkin asentoonsa.

Muuta havaittua 
Uusi yleismittari omaa erinomaisen tarkat ohjeet suomeksikin. Taustavalo on tehokas. Laite sammuu automaattisesti 15 minuutin kuluttua käytön loputtua jos ei itse muista kytkeä vrtaa pois. Vanha pitää muistaa sammuttaa joka kerta erikseen eikä sitä aina muista. 9 voltin paristoja kuluu...

Jatkoa seuraa joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti