keskiviikko 30. elokuuta 2017

Ortoperspekta kaiuttimet


Toinen harrastus
Välillä muutakin kuin mutterien pyörittelyä.
Ulottuvilleni tuli Tapio Köykän 60-luvulla suunnittelema mutta vuonna -72 markkinoille tullut Salora Ortoperspekta äänentoistojärjestelmän kaiuttimet.

Siistintää
Ensin ne oli puhdistettava ja kunnostettava. Purkamaan en ryhtynyt. Vain etulevyt irti ja kokeilemalla ovatko kaiutinelementit kunnossa. Elementtejä on kaikkiaan viisi kappaletta joista kaksi samanlaista. Samanlaiset elementit ovat tilakaiuttimissa.

Imurointia
Kaikki elementit olivat mekaanisesti ja sähköisesti kunnossa. Pölyä oli kertynyt vuosien mittaan elementtien kartioihin. Erityisesti keskikaiuttimen bassokartioon joka on suoraan ylöspäin kotelon kannessa. Kaiuttimien koteloiden verhouslevyt on aika vaalentanut ja pieniä vaurioitakin on. Mutta ovat sen verran hyvässä kuosissa etten tehnyt niille kuin imuroinnin.
Värjääminenkin tulisi kyseeseen jos niin haluaisin. Mennään tekniikka edellä.

 Bassoelementti kotelon kannessa.

 Diskantti- ja keskiäänielementit etulevyssä.

 Verhouslevyt paikoillaan.

 Tilakaiuttimet siistissä kunnossa.

Tilakaiuttimet verhoiluineen.

Osapuute
Valitettavasti keskikaiuttimen verhouslevystä puuttuu Saloran logo. Kaiuttimista on myös irronnut teknisiä tietoja sisältäneet tarrat ja puupinnoissa on kolhuja ja lieviä värjäytymiä. Kaikkinaan kuitenkin toimivat ja ovat siistit.

Myyn tai ostan
Nämä ovat joko myynnissä tai mikäli jollakulla on tarjota toimiva Salora 3000 tai 3001 viritinvahvistin olen kiinnostunut sellaisesta.

Ajan myötä vuonna 2019
Kun aikansa etsii niin sopiva kokonaisuus osui kohdalle. Nyt on jo hieman ylitarjontaakin laitteistosta. Runsaasti lisää juttua Ortoperspektasta ja muistakin äänentoistimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti