torstai 19. tammikuuta 2017

California 1400 GTS Sivulaukkujen kahvojen asennus


Kömpelöä sohlaamista
Menneenä kesänä tuli huomatuksi että sivulaukkujen kannen avaaminen, erityisesti ajohansikkaat kourassa, oli hankalaa. Salvan saa kyllä auki mukavasti mutta kantta piti nostaa kannen ja laukun kapeasta raosta. Ajan kanssa siitä kuluu maalikin pois.

Valikoimien katselua
Edellä selostetun syyn vuoksi päädyin laittamaan tavanomaiset kaapin vedikkeet molempien laukkujen kannen takapäähän salpojen yläpuolelle. Ongelmana oli lähinnä löytää tyyliin ja mitoitukseen sopivat kahvat.

Netistä löytyi
Tietenkin niitä selailin netistä ja erään Byggmax nimisen vähittäismyyjän nettikaupassa niitä oli tarjolla. Katselin siis lähinnä tyylin mukaan ja termien mukaan "kiillotettua kromia". Olihan niitä monia erilaisia. Kyseinen liike näkyy asunnon ikkunasta. Mutta haluamiani kahvoja oli tarjolla vain nettikaupan puolella. Yllättävään kovaan hintaan. Tosin hintataso selvisi vasta myöhemmin.

Enpä osta sieltä
Nettiselauksesta oli sellainen seuraus että meninpä liki minkä tahansa muun nettisivun pariin niin tämä Byggmaxin nettikauppa tuuppasi mainostaan häiriöksi asti. Enkä varmasti ollut kirjautunut tms muuta vastaavaa käydessäni heidän sivuillaan. Pakkomainostus alkoi tympimään.

Viereinen hehtaarihalli oli halvempi
Voin onneksi valita mistä kahvani haen. Pari sataa metriä em. liikkeen maanpäällisen myymälän ohi on Bauhaus. Siellä on valikoimat hyllyssä ja puolta halvemmalla kuin mainitussa nettikaupassa. Sain kahvat kiinnitysruuveineen käteen pikkurahalla. Heti. Sitten Kerholle asentamaan.

Aputarpeita
Välineinä maalarinteippi, kynä, työntömitta, viivain, porakone 4 mm:n pora ja akkuporakone.
Hommassa ei kauaa mennyt.

Kahva sivulaukun kannen takapäässä.

Hölmö ei huomaa ja viisas ei mainitse
Pientä epäsopivuutta ilmenee: kahva on tarkoitettu tasopinnalle mutta laukun kansi on hieman kupera poikkisuunnassa. Virheen näkee tietysti vasta kun sen huomaa. Useimmat eivät huomaa. Tai ovat yhtä huononäköisiä kuin itse.
Vinkiksi muille ideaa hyödyntäville: älä poraa reikiä lähemmäksi luukun takareunaa kuin 50 mm. Sama toisella puolella.

Kahva ylhäältä päin.

Etupäähän myös
Mutta ei tämä vielä tässä. Myös laukun etupäähän laitoin kahvan mutta pienemmän. Takapään kahvan reikäväli on 128 mm ja etupään 92 mm. Ulkonäkö identtinen.

Etupään kahva laukun alaosan yläreunassa.

Irrottamisen varalta
Tämä kahva on siksi että ainakin huoltotoimien ja renkaanvaihdon yhteydessä sivulaukut pitää irrottaa. Laukku on niin pyöräkulmainen että, vaikka se on silloin tyhjä kun sitä siirretään, on siitä hankala saada kiinni normaalilla sormikömpelyydellä. Nyt saa tukevan otteen.

Etukahva luontaisessa ympäristössään.

Edukasta käytännöllisyyttä
Kustannuksia tuli hieman yli kymmenen euroa johon sisältyi myös M4 ruuvit jotka piti lyhentää. Työkalut tarjosi Kerho jäsenmaksua vastaan.

Parantaa
On tietysti makuasia mutta mielestäni ulkonäkö parani käytettävyyden ohella. Pelkistetyt mustat pinnat saivat kevennystä kromatuista kahvoista.

Kannet naarmuuntuvat
Vielä on ikävä yksityiskohta joka vaatii huomiota. Kun nousee pyörän päälle tai pois sekä matkustajan asettuminen paikoilleen niin pyrkii kunkin saapas pyyhkäisemään sivulaukun kannen etuosaa. Siitä jää maalipintaan jälki ja jos sattuu olemaan hiekkaa tai savea saappaassa niin naarmujakin syntyy. Ilmiö on ulkonäön kannalta haitallinen. Olen miettinyt eri menetelmiä kovavahasta metalliseen kromattuun "grilliin" millä päällystän laukkujen kannet osumia vastaan.

Kevyempi menetelmä
En kuitenkaan haluaisi tehdä enempää reikiä kansiin. Siksipä aion kokeilla liimattavia kromilistoja joilla voin päällystää kansien arimmat kohdat. 12 mm:n listaa kahdenkymmenen millin välein eri mittaisina. Kulma on se arin kohta siksi lista pitää saada taipumaan kahteen suuntaan kaarevalle pinnalle. Pyörän pituussuuntaisesti. Mitenkä lienee tuollaisen listan pysyvyys pitkäaikaisesti?

Hyllyssä huonoja
Motonetin kromilistat sai heittää roskikseen. Hain liikkeestä rahat takaisin. Listojen liimapinta oli kovettunut eli ei tartuntaa ilmennyt. Niistä osa oli jatkettu eli pakkauksen lupaus neljästä metristä yhtenäistä listaa ei pitänyt paikkaansa. Neuvonnan kanssa totesimme että listat on poistettava hyllystä. Muutaman päivän kuluttua ne olivat siellä edelleenkin.

Vaihdan listatoimittajaa.

Jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti