lauantai 18. kesäkuuta 2016

Mökkipuuhia 2016 Kiukaan pesäluukku

Toukokuussa vajaa viikko mökillä. Tuli havainnoitua puutteita. Saunan kiukaan pesän suuluukku on muutoin ehyt mutta vedonsäädin eli valurautainen reikälevy oli siitä murentunut olemattomiin. Pesässä oli siis liian kova veto eli puut saivat happea liikaa, paloivat liian nopeasti ja lämpö meni piipusta lämmittämään ulkoilmaa. Otin luukun mukaan ja korjailin sitä pajallani parhaani mukaan.

Luukku jossa vedonsäätö kiinni.

Vedonsäätö auki.

Alkuperäisessä vedonsäätölevyssä oli vastaavat aukot kuin itse luukussakin. Näiden virtaama on siis pienempi. Jos ilmaa tarvitaan enemmän, mitä en usko tarvittavan, voi lisäksi avata tuhkaluukkua hieman. Sieltä pääsee ilmaa myös pesän peräosaan. 

Kunhan taas päästään mökille niin pääsee asennushommiin ja saman tien saunan lämmitykseen. Saunaan tehdään muutakin: kovin tummaksi käynyt muuri maalataan valkoiseksi. Lisää valoisuutta saunassa. Tämän tyypin sauna kun käsittää samassa tilassa peseytymisenkin. Sen verran pieni että vain yksi henkilö kerrallaan voi peseytyä. 

Myös uudet kiuaskivet on hankittuna. Vanhat ovat murentuneet ja muruset joutuneet kivitilan pohjalle ja toimivat siellä eristeen lailla. Nyt putsataan se ja lisätään uusista laavakivistä ensin pohjalle ja pintaan vanhoja ehyitä mikäli tarvitsee.

Muutakin tekemistä olisi. Patio vesirajan tuntumaan pitäisi tehdä. Sitä varten hankittiin 80 metriä kakkosnelosta eli 47 x 100 mm puutavaraa. Aivan kaikki ei siihen mene vaan muutakin pientä jopia pitää touhuta samoilla aineilla. Pintalaudat patioon hankitaan myöhemmin kun runko on valmis.

Hommaa varten piti hankkia työkaluja. Sähkökäyttöinen jiiriinsahauslaite eli kaappa on ostettu, lisäksi uusi käsisaha ja muutama muukin tarvike kuten itsekiilautuvia pultteja kallioon porattuihin reikiin sekä maaleja ja merkittävä määrä eri mittaisia rosteriruuveja. Niin, ja tietenkin uusi ruuvinväännin tarjouksesta kahdella akulla ettei työ keskeydy virranpuutteeseen.

Ennestään olikin jo melkoinen määrä työkaluja ja muita välineitä eli kustannuksia itse tekemisestäkin tulee vaikka ei valmistusaineita laskettaisikaan mukaan. Koneita tarvitaan kuitenkin jossain muuallakin myöhemmin. Otan tämän rakentamisen ns. harrastuksena ja harrastus aina maksaa.

Lisäys 10.07.2016
Kiukaan pesäluukun remontin lisäksi kiuaskivet vaihtuivat. Samalla selvisi että nykyinen kiuas palvelee vielä pitkään.

 Uudet ja osa vanhoja kiuaskiviä.

Kun kiuaskivien koko ja määrä lisääntyivät muuttuivat löylyt pehmeämmiksi. Alla on kuumia kiviä mutta vesi tulee hieman viileämpien pinnalla olevain kivien päälle ja antaa kosteutta ja varsinaista löylyä tulee pohjimmaisista kivistä. Kivet 20 kg Biltemasta.

 Saunan muuri maalattuna.

Huushollin ainoa naimisissa oleva naisihminen teki maalaustyöt. Maali kosteisiin tiloihin Biltemasta.
Saunasta tuli kerrasta valoisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti