keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Varavaihteisto myös Alkoholipyörään


Vaihteisto varalle
Tein myös toisen hankinnan vaihteistorintamalla. Mekaanisesti ahtamani ja etanolilla käyvä ruiskutusmoottorinen vuoden -82 Moto Guzzi California T3 on jo paljon ajettu ja siksi siihenkin pitää olla varaosa valmiiksi sitä hetkeä varten kun sitä tarvitaan.

Vääntömomentti kuormittaa
Toistaiseksi T3:sen vaihteistossa ei ole isompia ongelmia tullut mutta ahtimen tuoma lisävääntö kuormittaa jo kulunutta vaihteistoa.

Lähes sarjatyötä
Koska nyt on ollut muutakin vaihteistoremonttia meneillään niin samoilla työkaluilla voin tehdä toisenkin vaihteistoremontin. Purin siis toisenkin vaihteiston ja pesin osat.

Jousi entinen
Tässä vaihteistossa hammaspyörät ovat hyvässä, jopa erinomaisessa kunnossa mutta sysäyksenvaimentimen jousi on poikki. Tyypillinen vika vanhassa vaihteistossa.

Ostin viallisena
Myyjä myi vaihteiston minulle viallisena: Hän oli vaihtanut sen tilalle hankkimansa ehyemmän käytetyn vaihteiston. Vaihteiston vika ilmeni pidemmän ajomatkan yhteydessä siten että se ryhtyi kuumenemaan kovasti ja puhaltamaan öljyään ulos huohotuskanavasta.

Ei jousen syytä
Sitä ei katkennut sysäyksenvaimentimen jousi aiheuta. Jousikatko aiheuttaa vain kolisevaa ääntää kun vaihde on vapaalla ja moottori käy tyhjäkäyntiä. Jousivaurio on muutenkin helppo havaita isona kiertovälyksenä voimansiirrossa.

Kolme vikaa
Myös vaihtaminen oli tässä vaihteistossa normaalia raskaampaa. Syy löytyi siihenkin. Siis kolme vikaa samassa vaihteistossa josta yksi oli piilossa purkamiseen asti.

Vaihdeakseli.

Virheellinen laakerityyppi
Vika löytyi vaihdeakselin etupäästä: siellä oli väärän tyyppinen laakeri. Pitäisi olla uiva rullalaakeri mutta sen tilalla oli samalla mitoituksella oleva paljon halvempi kuulalaakeri joka ei ole suunniteltu ottamaan vastaan päittäisliikettä.

 Kaksi erilaista laakeria.

Halvalla ei tule hyvää
Oikeanpuoleinen uivan päittäisliikemahdollisuuden omaava rullalaakeri on ainoa toimiva vaihtoehto.
Rullalaakeri on myös moninkertaisesti kalliimpi kuin tavallinen kuulalaakeri.

Ei ehkä tahallista
Halpa hinta tai huolimattomuus on aiemman asentajan päätöksentekoa ehkä ohjannut. Vaihteistossa on toisaalla juuri kyseisenlainen kuulalaakeri. Vaihteiston lämmetessä metalli laajenee ja kuulalaakerin rakenne ei voi tähän reagoida muutoin kuin lämpenemällä. Akselin toisessa päässä on myös kuulalaakeri mutta vakiona. Toisen pään uiva laakeri hoitaa lämpölaajenemisen vaatiman liikkeen.

Vaihderummun akseli korjattuna.

Vaihderummun akselin mutka
Jotain oli sattunut vaihteistossa koska vaihderummun akseli oli mutkalla. Ei kovin pahasti mutta sen verran että rumpu ei pyörinyt kunnolla.

Sorvia tarvittiin
Oikaisin akselin sorvissa laittamalla sen kolmileukapakkaan kiinni päästään ja pyörimään. Siinä näkee hyvin heitot ja helppo taivuttaa varovasti mutkat suoriksi.

Asentolukitsin
Kuvassa näkyy myös neljä tappia jotka toimivat vastimena vaihdemekanismille. Niille on jämptit reiät rummun vasemmassa päässä. Lisäksi on välyslevyjä poistamassa päittäisliikettä.

Syy ehkä kaatumisessa
Vaihteiston outoihin vikoihin on usein syynä kaatuminen vasemmalle sivulle. Vaihdevipu saa voimakkaan sysäyksen maaperästä ja välittää sen vaihteiston sisälle ja jokin osa antaa periksi. Jalkavoimin olisi hankala tuottaa sellaista voimaa. 

Aloitin jo liimaamalla isot laakerit paikoilleen.

Toiveet korkealla
Eiköhän tästäkin vaihteistosta toimiva kalu tule. Osia pitää tilailla.

Nopea toimitus Saksasta
Perjantaina tilasin ja seuraavana keskiviikona iltapäivällä oli osat kourassa. Vaihteisto-osien lisäksi tuli myös moottorin ja kytkimen osia. Nyt on sekä uuden että vanhan mallin kytkinlevyjä.

Tulee hyvä vaihteisto
Vaikka koteloon jo aloin koota osia niin akseleille piti odottaa lähetystä Stein Dinseltä. Akseleita pääsin purkamaan ja huomenna kun kokoan voi ehyen vaihteiston nostaa hyllylle toisen samanlaisen viereen. Tässä on jopa parempikuntoiset hammaspyörät kuin jo valmiina olevassa.

Omaakin varastoa on
Ennestään oli jo joitakin vaihteiston osia hyllyssä että ihan kaikkea ei tarvinnut tilata.

Paikallinen laakeriliike
Top Osa -niminen myymälä on täyttänyt toiveeni sekä tiivisteiden että laakereiden osalta. Tosin erikoislaakerit ja kampiakselin ja vaihteiston eräät tiivisteet pitää tilata S.D:n kautta.

 Laakereita asennettuna vaihteiston etupäähän.

Lievällä lämpösovitteella
Vasemmalla näkyvä rullalaakeri on ryhmäpyörän etupään laakeri. Ryhmäpyörän ja laakerin väliin tulee vielä painelaakeri lisäksi.

 Kytkinakselin takalaakerin sisäkehä ja välyslevy.

Laakeri lämpösovitteella
Mutterimaisesta ulkonäöstään huolimatta se on vain sileäreikäinen välilevy ja on väljällä liukusovitteella akseliin. Sen sijaan kuvassa näkyvä rullalaakerin sisäkehä on lämpösovitteella kiinni. Tässä vielä vanhan laakerin sisäkehä.

 Välyslevy irrallaan.

Ulosvedinasetelma koottuna.

 Ryhmäpyörän etupään rullalaakerin sisähelan irrotusta.

Lämpösovituksen purku
Työkalun kun asettelee hyvin ja sen leuat ovat kunnossa tarttuu se helan reunan alle tukevasti. Hieman vetoa ulosvetäjään ja lämmitystä holkille niin kohta kuuluu napsaus ja voi alkaa kiertämään ulosvetimen pultista.

 Lähikuva ulosvetimen asennuksesta.

Oikea asema
Puristinleuat eivät saa puristaa holkkia vaan leukojen terävät reunat tulee olla holkin alapuolella. Jos leuat puristavat kovaa holkkia ne tylsyvät ja lisäksi puristavat holkkia akselia vasten ja irrotus vaatii enemmän voimaa tai leuat luistavat holkin pintaa myöden.

Mieluiten ulosvetäjällä
Näitä olen nähnyt otettavan hiomalla pois. Siinä on vain se ongelma miten saa siivottua hiomakivestä lähteneen metallia kovemman aineen kokonaan pois rakenteista. Metallipurukin on harmillista. Lisäksi hiomakivi voi osua akseliin ja tekee lämpöpuristusliitoksesta heikomman ja hela saattaa jäädä soikeaksi jäähdyttyään paikalleen.

 Vasemmalla vanha, oikealla uusi hela.

Tarvikelaakeri
Tuo "Z" kertoo eron. Vanha rullalaakeri on hieman erilainen ja siksi nykyään saatavilla olevan osan varaosanumero on saanut lisäksi väliviivan ja Zetan peräänsä. Onko se sitten huonompi vai yhtä hyvä selviää ajan kanssa. Ainakin siitä on hankalampi käydä kiinni edellä kuvatunlaisella ulosvetimellä. Tarvitaan kulmahiomakone ja katkaisulaikka tekemään lovet helan takareunaan ulosvetimen leukoja varten koska viisteet puuttuvat. Liikerataa rullilla on kyllä päittäissuunnassa enemmän.

Uusi rullalaakerin sisähela akselin päässä lämpöliitoksella.

Vinohampaisuudesta johtuen 
Laakerihelan takana näkyvälle akselin osalle tulee iso aksiaalilaakeri eli painelaakeri ottamaan vastaan vinosta hammastuksesta syntyvän päittäisvoiman.

Painelaakerin puolikas.

Kestää pintapainetta
Päälle tulee vielä laakerin juoksulevy ja välyslevy. Jälkimmäinen säätää ryhmäpyörän päittäisvälyksen ja sijainnin vaihteistokotelossa ja muiden hammaspyörien suhteen. 

Ryhmäpyöräakselilla oleva 5. vaihteen hammaspyörän laakerin lukitus.

Jousitappilukitus
Akselin uran pohjalla näkyy tappi jonka takana on reiässä jousi. Kun tappi painetaan jousta vastaan sisään reikäänsä voi laakeripesää kääntää niin että akselin ja laakerihelan urat kohtaavat akselin vastaavien muotojen kanssa ja hammaspyörä laakereineen lähtee irti. Heti kun tappi vapautuu puristuksestaan akselin sisällä se singahtaa jonnekin kauas jos ei pidä varaansa.

Jos on ruostunut
Eräs korjaamani vaihteisto oli päässyt ruostumaan ja kyseinen lukitustappi oli myös ruosteessa eli jumissa. Oli työläs purkaa. Olen myös nähnyt vaihteiston jossa tämä hammaspyörä oli irrotettu prässillä. Akseli ja hammasratas olivat molemmat menneet käyttökelvottomiksi.

Jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti