torstai 5. marraskuuta 2015

Jopoon näkyvyyttä

Käyttöpyöräni Jopo ei oikein näy pimeällä pyörätiellä eikä juuri katujen ja maanteiden ylityksissäkään. Itse pukeudun aina mustiin vaatteisiin. Takalokarin päässä on heijastin mutta se on melko alhaalla eikä juuri näy edes sivulle. Kävin tarvikeostoksilla Biltemassa ja sijoitin noin 10 euroa valaisuun ja näkymiseen.

Lamppu ja heijastimia eri suuntiin.

Vasemmalla ajovalo kolmella ledillä. Käyttövoimana kolme AAA-paristoa. Kiinnitetään ohjaustankoon. Täyttää lain kirjaimen. Ledivalot kun eivät mitenkään erityisesti valaise mutta näkyvät kuitenkin tulosuuntaan. Ajelen joka tapauksessa urbaanissa ympäristössä jossa yhteiskunta on huolehtinut valaisusta pimeään aikaan. 
Ylärivissä myös pinnaheijastimet. Liike kuulemma aktivoi katsojan aivoja paremmin kuin staattinen kohde. Luin asiasta oikein tieteellisen julkaisun. Pakko uskoa. Mukava tietää että voin aktivoida ympäristöni eläviä olentoja.

Alarivissä satulaputkeen kiinnittyvä takaheijastin. Tulee heti ahterin alle. Takavalojakin oli tarjolla mutta sellaista ei laki vaadi. Heijastin riittää. Samassa paketissa oli myös etuheijastin. Laki vaatii että taakse on punainen heijastus, sivuille saa olla keltainen ja eteen saa olla valkoinen. Itse asiassa tuo kirkas heijastin heijastaa juuri sitä väriä joka siihen osuu. Se siis ei kaikissa olosuhteissa heijasta vain valkoista. Tosin sitä ei laki vaadi. Jos lampun patterit hyytyvät niin on hyvä olla jotain joka aktivoi.

Mustat kilkkeet ovat eri osien erilaisia kiinnikkeitä eri kohteisiin. Lisäksi joustavia kiilapaloja että kiinnittimien kiristykset riittävät. Huomenissa asentelen. 
Laittelen sitten loistokkaita kuvia tähän jatkoksi.

Ajovalo ja heijastin.

Ajovalo ei tosiaankaan paljoa märkää asfalttia valaise. Tekee kuitenkin havaittavaksi. Majakastakin näkyy pitkälle mutta majakka näkyy pidemmälle. Heijastin on sitä varten jos lamppu tummuu. On jonkinlaista kiilua kumminkin.
Soittokellokin mahtui mukaan kuvaan. Sitä kun rinkuttaa koko pyörätien tukkivalle porukalle oli se sitten perhe kauppareissulla vankkureineen tai maahanmuuttajamiesten ryhmä, joita täällä sivumennen sanoen liikkuu melkoisen paljon, saa kohdalla "sinuttelua" ja äkäisiä ääniä aikaiseksi. Annan anteeksi heille heidän äkämystymyksensä ja askeleidensa sekoamisen sillä on soittokellon rinkuttelu niin kivaa. Soittokello aktivoi siis ympäristöä enemmän kuin liikkuvat heijastimet!

Epäilen että tietyissä tilanteissa soittokellon soitto ei lisää turvallisuutta.

Sekä etu että takapyörässä on sivuille näyttävät heijastimet.

Ajovalo on ainoa jonka voi helposti irrottaa ja laittaa vaikka taskuun kun pyörän jättää parkkiin. Aiemmin pari ajovaloa ja yksi kokonainen polkupyörä on minulta kadonnut. Toivottavasti ovat menneet oikeaan tarpeeseen. Vaikka jollekin köyhälle jolla ei ole rahaa ostaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti