tiistai 6. lokakuuta 2015

Lisää vauhtia tiedonkulkuun

Hieman päivitystä tiedonvälityslaitteisiin tapahtui tänään.

Historiaa
Olen ollut nettiyhteydessä eri henkilöiden kanssa jo -80-90-luvun vaihteessa yliopistojen välisen yhteyden myötä. Sittemmin harrastustoiminnan kautta Suomen Motoristien hallitustoiminnan vuoksi.

Kotikone verkossa
Smoto toimitti minulle koneen ja itse hankin yhteyden modeemivälitteisesti puhelinlankoja pitkin. Sen jälkeen oli WLAN-välitteinen yhteys: masto oli 300 metrin päässä ja oma modeemini roikkui ikkunakarmissa. Poudalla yhteys oli nopea mutta jos satoi tai tuuli kovasti niin yhteys pätki. Että sellaista tekniikkaa.

Nettibaariyhteydellä
Välillä olin ilman mitään yhteyttä kun ei ollut luottamustehtäviä tai varsinaista aktiivikäyttöä. Kävin nettibaareissa surffailemassa tai pikkuläppärin kautta toisten suojaamattomien nettiyhteyksien kautta. Rikos on jo vanhentunut.

Viimeistä tekniikkaa
Sittemmin mobiilinettiyhteyttäni hoiti Nokia N9. Toimiva laite kaikin puolin ja silloin aikanaan varsin edistyksellinen vaikka taitaakin edustaa edesmenneen mobiililaiteyksikön aivan loppupään tuotantoa eikä tainnut päästä edes kunnolla markkinoille "väärän" käyttöjärjestelmänsä vuoksi. Toimii silti ja akunkestokin on kohtuullinen.

Nokia N9.

Menetteli puhelimena
Laite perustoiminnoiltaan on ihan ok mutta jo jälkeenjäänyt. Ei muunmuassa kykene pitämään langatonta yhteyttä päällä Samsung-televisioon. Myös 3G-nettiyhteys oli toisinaan hieman hukassa tai hidastelee. Samoin langaton yhteys läppäriini. Joka sekään ei ole ihan uusinta mallia. Käyttöjärjestelmänä Windows7.

Vaihtelevaa
Yhteyden pätkiminen ilmeni toisinaan siten että kaikki oli aivan kunnossa eikä vianhakutoimintokaan löytänyt virhettä. Bitit eivät vain kulkeneet N9:n ja läppärin välillä. Toisinaan taas homma pelasi kuin ei mitään. 

Vanhentui nopeasti
Nyt N9 pääsee eläkkeelle ja toimittaa varapuhelimen virkaa. Puhelinnumero vaihtui. Turha kysellä numerotiedustelusta.

3G-palikka.

Jälleen aktiivikäytössä
Tämä tuli hankituksi jo muutamia vuosia ennen N9:siä mutta jäikin hyvin vähälle käytölle silloin. Toimittaa edelleen tointaan vaimon nettiyhteytenä. Tämän kautta katsellaan toisinaan elokuvia netistä. Erityisesti mökillä sateisina iltoina takkatulen ääressä. Erittäin toimiva laite. Hankittaessa hinta hieman suolainen. Maksoin muistaakseni laitteen hinnan työsuorituksena.

Uusi nettitikku.

Mokkula
Tänään hankittu. Toistaiseksi toimii vaikkakaan asuinpaikkaani luvattu 4G-yhteyttä ei olekaan saavutettu. Että sikäli asia ei ole edistynyt. Mutta vaikuttaa silti nopeammalta eikä ole toistaiseksi pätkinyt tämän jutun kirjoituksen aikana. Lisäkustannuksia laitteesta ei tullut vaan entistä puhelinsopimusta vain hieman laajennettiin ja sopimuksen muotoa muokattiin. Sopimuksen hinta ei juurikaan muuttunut. Mutta olisi se 4G-yhteyskin hyvä olla. Siitä kun kuitenkin maksetaan. Pitää koetella missä päin kirkonkylää 4G olisi voimissaan. Ja sitten tehdä valitus asiasta. Eihän tyhjää saa myydä...

Nopeasti käyttöön
Asennus oli helppo: tietsikka käyntiin, laitteen tökkäys USB-väylään ja automaattinen asennus tapahtui. Sitten vain nettiin. Asetuksia piti tietysti hieman säätää ja laittaa pin-koodi. Nyt ei ainakaan kukaan varasta signaalia kuten on teoriassa mahdollista edellisten langattomien nettilaitteiden osalta. Oli niissäkin salasana vaan ei välttämättä kovin hyvä.

Vanhaa ei hylätä
Puhelimena säilyy vanha uskollinen Nokia-puhelin. Päältä päin varsin virttynyt mutta toimii ja akkukin on kunnossa. Puhun varsin vähän puheluita ja soitan vielä vähemmän. Tekstiviestejäkin lähtee alle yksi viikossa. Tekstareita kuitenkin tulee mutta jos kyseisen henkilön kanssa on jo ennestään sähköpostiyhteys niin vastaan mieluimmin siten.

Ei lisävarusteita
En käytä headsettejä tai handsfreelaitteita ajoin sitten moottoripyörällä tai autolla. En myöskaan vastaile puhelimeen jos on jotain tärkeää tekemistä tai jos ajan jollain pelillä. En ole niin tärkeä ihminen että kokisin tarpeelliseksi olla koko ajan linjoilla tai saavutettavissa. Jos on asiaa, voi tulla käymään. Keitän kahvit.

Paras Puhelin.

Yleensä pimeänä
Tämä kulkee taskussa silloin kun olen reissussa moottoripyörällä tai autolla. Laite on silloin suljettuna. Se antaa tietysti jonkinlaista turvaa kun on teillä tietymättömillä jos sattuu jotain odottamatonta. Varsinkin moottoripyörällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti