tiistai 22. syyskuuta 2015

Tuskailua ultraääänipesulaitteen kanssa


Likaisia osia
Vanhaa polkupyörää, Jopoa, kun ryhdyin korjaamaan puhdistamaan niin pesulaitteen tarve oli ilmeinen. Purin poljinkammen laakeroinnit ja tarkoitus oli pestä ne ultraäänipesurissa suitsait. Eipä pesin toiminut. Sirisi ihan hiljaa eikä tehoa ollut. Säiliö tyhjäksi pesuaineesta ja laite kumolleen. Pohja irti. Tietenkään mitään vikaa silmällä löytynyt ennen kuin kytkin sähköt päälle ja käynnistin pesimen.

Vikakohta löytyi
Yhden, laitimmaisen, vibraattorin eli pietson, johdinliitoksesta löi kipinää. Vika siis löytyi helposti: tinaus oli joko sulanut tai syöpynyt pois kutistesukan alta. Muitakin vaurioita havaitsin: kahden johtimen kuori oli osittain sulanut mutta johdin itsessään oli ehyt. Langat vain näkyivät. Niille en toistaiseksi tehnyt mitään. Kyllä kai tapansa näyttävät.

Aemminkin on pesuri kiukutellut ja laittanut vaihtamaan osiaan: uä-remonttia.

 Johdinliitos puhdistettuna.Tinaus oli häipynyt johtimen ja nastan väliltä. Raaputtelin kaiken lian pois ja tinasin johtimen uudelleen. Samalla tarkastin muut liitokset. Niissä ei ollut huomauttamista. Epäselväksi jäi miksi liitos oli auennut ja tina kadonnut.

 Pesimessä on kolme "täristintä".

Kuumentunut
Oikealla viallinen liitos. Sujautin kutistesukan valmiiksi johtimeen ennen tinausta. On ikävä huomata jälkeenpäin että eristeet puuttuvat. Kuten kuvasta näkyy ovat pietsot käyneet hyvinkin kuumana koska liimaus on mustunut. Olen vissiin käyttänyt laitetta liian suurella kuormalla.

Korjaus valmis ja eristetty.

Omituinen laite
Tämän jälkeen muun elektroniikan kiinnitys paikoilleen, säilöön pesuaineet, virtajohdin kiinni ja pestävät laakerit pesukoriin. Edelleenkin vain vieno sirinä eikä mainittavaa pesutehoa. Alkoi harmittamaan mutta annoin vehkeen olla päällä kunnes varttitunnin päästä alkoi kuulumaan kunnon ääni: korkeataajuinen siritys ja pesuaine alkoi liikkua säiliössä. Pesin sen jälkeen vielä toisenkin setin osia ja pesuri pelasi kuin pitääkin. Kumma härveli. 

Käytön puutetta
Olisiko reilu puolen vuoden tauko pesimen käytössä jotenkin "jäykistänyt" laitteen?
Huomenna jatkan pesuhommia saman polkupyöräprojektin parissa. Katsotaan vieläkö pelaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti