tiistai 20. tammikuuta 2015

Verstaan varustelua: imurin letkun pidike


Roskien muodostusta
Erityisesti jyrsinkonetta käyttäessä syntyy pientä lastua ja koska käytän alumiinin koneistuksessa leikkuunesteenä pääasiassa etanolia tavallisen leikkuunesteen sijasta niin syntyy alumiinia koneistaessani täysin puhtaita ja kuivia alumiinilastuja. Osa tietenkin lentelee ympäriinsä mutta suurin osa jää terän välittömään läheisyyteen jossa ne haittaavat työstöä tai siihen näkemistä sekä mittaamista.

Lastut ikäviä lattialla
Aiemmin puhaltelin paineilmalla lastut pois mutta ne lensivät liiankin kauas ympäristöön ja aiheuttivat tietenkin siivoustarvetta ja lisäksi kulkeentuivat ihan kotiin asti. Enimmäkseen sukissa tai jalkineitten pohjissa.

Käsin imurointia
Seuraavaksi kokeilin imuroida lastuja aina välillä mutta manuaalikoneessa se keskeytti muun toiminnan. Verstas pysyi kylläkin paljon siistimpänä.

Jatkuva lastujen talteenotto
Päädyin siihen että jonkinlainen aktiivinen imurointi olisi ratkaisu. Ensin sovittelin jyrsinterän läheisyyteen jyrsimessä kiinni olevaa imukärsää. Se vaikutti olevan usein enemmän haitaksi vaikka imikin hyvin lastuja.

Kohdeimulaite
Päädyin vapaasti sijoiteltavaan ratkaisuun. Hain Biltemasta halvimman liimapursottimen, purin sen osittain ja sen osista ja painavasta lattaraudan pätkästä, kumilenkistä, kahdesta niitistä, muutamasta mutterista sekä yhdestä pitkähköstä pultista syntyi kannatin imurin letkulle. Letku on myös Biltemasta. 9,50€. Letkussa on molemmissa päissä mekanismi joka päästää letkun pyörimään vapaasti joten se ei kampea imuputkea kiertymällä. Pikkujuttu mutta siksi ostin letkun enkä käyttänyt vanhaa kiinteäpäistä letkua. Sille on käyttöä muualla.

Letkun/putken pikakiinnikkeen teko otti eniten aikaa.

Aihio kaupasta
Liimapursottimen osista silppuamalla, kumilenkistä ja kahdesta 2,5mm niitistä syntyi pikakiinnike. Materiaalikustannus kokonaisuudessaan noin 5 euroa. Imurin letkullahan joutuu kappaletta jyrsimeen vaihdettaessa imuroimaan muualtakin niin letkun irrottaminen jalustasta helposti on tarpeellista. Asennonsäätö on sekä kallistamalla kiinnikettä pulttinsa varassa sekä kiertämällä putkea kiinnittimessä.

 Jalusta ja letku jyrsimen kupeessa.

Ratkaisu lastunpoistoon
Korkeus säätyy ex-liimapursottimen kahvasta puristelemalla ylöspäin ja sen yläpuolella olevasta liipasimesta alaspäin. Varsi on pyöreä joten letku kääntyy varren ympäri. Varren alapäässä on 10mm teräslatan pala antamassa tukevuutta. 

Soveltuu erityisen hyvin myös viilapenkkiin.

Viilanpuru
Pyörivää viilaa käyttäessä tulee myös inhottavaa piikikästä lastua jotka pyrkivät lentämään pitkälle. Usein hommana on jonkin kanavan avartaminen tai vastaavan putkimaisen osan jyystäminen niin imurin putki vain toiseen päähän niin puru on hallinnassa.

Imuri mahtuu hyvin pöydän alle.

Roskislöytö
Tämäkin imuri oli hylätty eräältä pajalta. Siinä oli moottorissa laakerivika ja melu sen mukainen. Biltemasta halpa laakeri ja sen vaihto niin ulina loppui. Aika pienistä syistä tavaroita hylätään. Laatumerkki kuitenkin. Erittäin hiljainen. Kuulee radion kohtuullisesti.

Romukuormasta pelastettu
Toinen teollisuusimurini, se tehokkaampi ja monta kertaa meluisampi, oli hylätty siksi että sen neljästä pyörästä oli yksi hajonnut. Romuliikkeestä löytyi sopiva varapyörä edullisesti.

Hiekkapuhalluskaapin pölynpoistaja
Meluisampi yksilö tekee hiekkapuhalluskaappiin alipaineen sekä poistaa sieltä pölyä ja tarvitsessa tekeen myös kaapin tyhjennyksen puhallusaineesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti