keskiviikko 1. elokuuta 2012

Moto Guzzi Breva 1100 Etujarrulevyjen vaihto


Tarvikkeita
Levyt ja palat ostin Storm Motorilta Pirkkalasta. Yhteensä 348,00€. Merkki on EBC. Minulle tuntematon ja kokematon merkki. Tähän mennessä kokemusta on tullut Nissin, ISR, SBS ja Brembo-merkkisistä laikoista ja paloista. Mutta kaipa näitä maailmaan mahtuu. Tämä oli halvin setti noista mainituista merkeistä.

Etupyörän irrotus

Keskituki.

Tasapainoisesti
Nykäistään pyörä keskituelle kovalle ja tasaiselle. Vehkeen pitäisi olla tasapainossa niin että kumpikaan renkaista ei ota kontaktia alustaansa. Normaali tilanne kun takalaukut ovat paikoillaan mutta tyhjinä.

Etuakseli. Vasemmalla nopeusanturi. ABS:sää ei ole.

Helppoa
Etuakselin mutteri voidaan löysätä. 30 mm lenkkiavain on sopivin tarkoitukseen. Nopeusanturia ja/tai ABS-anturia ei tarvitse irrottaa.

 Avataan kuminen nippuside jarruletkun ja ABS-anturin sekä nopeusanturin johtojen ympäriltä.

 Jarrusatuloiden kiinnityspulttien avain: Tuumakokoko 9/32. Tai 7 mm.


Työkalupakissa harvinainen
Valitettavasti kyseinen avainkoko ei kuulu pyörän omaan työkaluvalikoimaan. Lisäsin sen sinne. Koko ei kuulu normi kuusiokolosarjaan ja sen löytäminen oli hieman hankalaa.

Akselin lukituspultit. 2 + 2 kpl. Avainkoko 5 mm.

Helppoa
Nämä vain löysätään sen jälkeen kun akselimutteri on löysätty. Muutama kierros riittää. Avainkoko 5 mm.

Holkki akselilla
Akselilla on holkki, tässä kuvakulmassa edestä päin, oikean teleskoopin ja pyöränlaakerin välissä. Yleensä irtoaa kun pyörän akseli irrotetaan tai jää tiivisteensä varaan. Puhdistetaan ja muistetaan asentaa kootessa paikoilleen.

Jarrusatulat jemmassa.

Pois tieltä
Irrotetut jarrusatulat fiksummat laittavat roikkumaan nippusiteellä rakenteista mutta omassa käyttöpyörässä kiilaan satulat pakoputkien ja öljyletkujen väliin.

 Sama avain akselin ulosvedossa.

Normaalisti irtoaa vetämällä
Jos tässä vaiheessa tarvitsee vasaraa on katsottava tuliko lukitusruuvit löysättyä vai onko huolto ollut puutteellista ja osat ruostuneet jumiin. Sulattelua ruosteen irrottimella ja muovivasaralla suostuttelua jos akseli on päässyt hapettumaan. Rautavasaraa ei pidä käyttää. Jos ei ole muovi- tai kovakumivasaraa voi käyttää puupalaa väliaineena.

Keulaputket ovat helppo puhdistuskohde.

Pesu on aina paikallaan
Tässä kohtaa kannattaa ottaa lokasuoja irti ja pestä teleskoopit  ulkoa päin perusteellisesti. Myös teleskooppien täyshuolto onnistuisi kivuttomasti.
Myös jarrusatulat voi puhdistaa mutta varoen ettei tiivisteiden alle pääse kosteutta. Harjaus kuivana hammasharjalla irrottaa lian. Jarrupalathan menevät vaihtoon joka tapauksessa vaikka eivät ole kovin kuluneet.

 
Osat ja työvälineet.

Tarpeelliset
Kaikki etupyörän irrotukseen käytettävät työkalut ja pikkuosat. Näitä työkaluja ei ole pyörän työkalupussukassa. Vaikka pitäisi.

Levyjen irrotus ja kiinnitys

Työalusta.

Halpa työväline
Olen tehnyt vanerista ja 2" x 2" höylätystä piirusta alustan jossa pyörä lepää renkaan reunan varassa ja jarrulevy ei pääse koskettamaan alustaan niin jarrulevyyn ei pääse syntymään kuormituksia. Pätevä apuväline myös rengastöissä. Jarrulevyn varassa ei pidä remonttia tehdä. Voi ottaa itseensä.

Jarrulevyn pulttien "herätys".

Hallittu voimankäyttö auttaa
Napautus vapauttaa pultin jännityksen ja "lohkaisee" liimauksen irti. Tässä työvaiheessa pitää malttaa olla lyömättä liian kovaa. Pultti ja kierre voivat kärsiä. Jos tulee uudet pultit niin sitten ei ole niin suurta väliä. Suosittelen uusia pultteja. Niitä kannattaa tiedustella levyjä myyvästä firmasta. Kierrekoko, pituus ja kannan korkeus pitää olla tiedossa. Pulttien kannoista ottaa nopeusanturi tietonsa.

6 mm kuusiokoloavain.

Ensin rapa pois
Pultin kannat pitää olla puhtaat että avain mahtuu pohjaan saakka että vääntöpintaa on riittävästi. Myös avain pitää olla hyväkuntoinen. Näissä näkee paljon epäonnistumisia joita sitten saa korjailla, tosin rahaa vastaan. Yleisin virhe on nuljata avainkolo pyöreäksi vaikka se on ainoa kunnollinen käyttöliittymä pulttiin.

Jenkojen puhdistus. Vakiokierre 8 x 1,25 mm.

Kierteiden puhdistus
Koska pultit ovat liimattu kierteisiinsä keskilujalla kierreliimalla tarvitsee vanha liima saada kierteistä pois. Kierreharja on hellävaraisempi mutta kierretapillakin kierteet aukeavat kunhan tekee sen varoen ettei alumiinia pääse irtoamaan. Jos kierre on vaurioitunut niin kierretapilla korjaus ei aina riitä vaan on turvauduttava kierreinserttiin.

Tehokas tiivistys molempiin suuntiin
Kuten kuvasta myös näkyy, on suojattujen pyöränlaakereiden suojana vielä kaksihuulinen huulitiiviste. Toisaalta, jos vettä pääsee taakse ei se pääse pois. Säästää erityisesti huolimattoman tai yliahkeran pesijän laakerikuluja. Tässä vaiheessa, kun levyt ovat irti on muunkin puhdistamisen vuoro. Tiivistepinnat puhtaaksi ja ylimääräinen törky pois sekä vanteen pesu ja vahaus. On todella paljon helpompaa kun levyt eivät ole tiellä.

Tarkkana
Laakereiden kunto on myös helppo selvittää samalla kertaa. Kun niitä pyörittelee ei saa tuntua välystä, rahinaa tai nykivää liikettä. Kun laakeri pyörii lievästi tahmaisesti on voitelukin kunnossa. Laakereita ei tarvitse voidella vaan ne ovat kestovoidellut. Vialliset laakerit vaihdetaan. Huono laakeri saattaa aiheuttaa hallinnan menettämisen.

Pulttien lukitus ja kiristys momenttiin.

Uusiokäyttöön tarkastuksen ja puhdistuksen jälkeen
Tarkemmat vaihtavat pultit joka kerran uusiin. Itse laitoin samat pultit takaisin koska niiden avaaminen ei aiheuttanut kannan muodonmuutoksia ja puhdistuksen jälkeen pultit olivat melko siistissä kunnossa eikä venymiä, kulumia, ruostetta tai muita vikoja ilmennyt. Pulteille on olemassa pyörä- tai pulttikohtaiset momenttiarvot. Löytyy pyörän korjaamokäsikirjasta ja/tai levypaketin asennusohjeesta.

Levyt paikoillaan.

Oppisuunnat
Levyjen asennuksessa on kahta oppisuuntaa: Kuviot kohdallaan tai ristissä. Tässä ovat kohdakkain mutta fundalistisemmat toisen ääriliikkeen edustajat sanovat että kelluvat levyt värisevät vähemmän ristiin asennettuna. Näistä levyistä en löytänyt minimivahvuusmerkintää.

Kapea toleranssi
Brembon levyjen alkuvahvuus oli tasan 5 mm ja minimi 4,5 mm. Kulumaa sallitaan siis 25 millimetrin sadasosaa puolelleen. Eli ei paljon mitään. Näitä lukemia poliisit joskus Centaurostani tiirailivat ja muovisella työntömitalla sitten mittailivat. Meinasi naurattaa heidän tarkkuusvälineensä. Maa köyhä on, siksi jää...

Kelvolliset
Itse en pidä tällaisista "piparkakkulevyistä" mutta antauduin koska hinta oli edullinen ja kauppiaskin kehui niitä ja kaveritkin sanoivat että on niin kuin "racemman" näköistä.... Matkapyörässä.... Pöh.
Työn viimeistely ei ole Brembon tai ISR:n tasoa.

Holkkia oikealla puolen ei kannata unohtaa puhdistaa.

Holkki ja tiiviste
Holkki on irto-osa. Vasemmalla etuakselin paksumpi osa hoitaa saman tiivistys/suuntausasian. Kuvassa näkyy tiivisteen kokomerkintä ja tyyppi. (Reikä 30 mm, ulkohalkaisija 47 ja paksuus aksiaalisuunnassa 7 mm. Näillä mitoilla löytyy lähimmästä laakerikaupasta korvaava osa jos tiiviste on kulunut tai lohkeillut.

Suuntanuoli renkaassa.

Yksisuuntainen
Nuoli löytyy myös vanteesta osoittamaan pyörimissuuntaa. Joskus jarrulevyissäkin on määritelty pyörimissuunta. Niistä löytyy myös silloin nuoli tai merkit asennuspuolesta D ja S tai R ja L. Renkaassa pyörimissuuntaa määrittää myös, yleensä englanninkielinen teksti joka mainitsee renkaan käyttöpaikan. Ts. jos tämän renkaan laittaa johonkin muuhun pyörään taakse pitäisi nuolen osoittaa pyörimissuuntaa vastaan.

Matka-ajoon kyseisille levyille tarkoitettu jarrupalatyyppi. (Orgaaninen)

Kovempaan menoon
Myös niin sanottuja sintrattuja metallipaloja ja hiilipohjaisia paloja saatavana vaativampaan käyttöön. Tuskin tässä pyörässä tarpeen...

Jarrupalojen vaihto
Koska levyt ovat uudet niin turha niitä pilata vanhoilla ja urautuneilla paloilla. Joten vaihto on hyvin ajankohtainen. (Vanhat vain vähän kuluneet palat kannattaa säästää mutta ennen uutta käyttöä ne on tasohiottava suoriksi ja tasapaksuiksi.)

 Jarrusatula ja vanhat palat.

Varotoimenpiteet
Kun jarrusatula on irti mutta edelleen kiinni letkussa sen voi pujottaa teleskooppien välistä niiden etupuolelle niin työskentelymukavuus paranee.
Kun edelliset palat ovat vielä satulassa niin niiden avulla on helppo painaa jarrumännät sylintereihinsä. Kun toisesta satulasta on näin tehty niin on hyvä laittaa rakoon sopiva palikka siksi aikaa kun toisen satulan mäntä painetaan sisään. On mahdollista että kun  toisella puolen väännetään niin toisella puolen jokin männistä pulpahtaa pois paikoiltaan. Se tapahtuu varmemmin mikäli jarrunestettä on lisätty säiliöön liikaa eikä sillä ole tilaa kun neste virtaa molemmista satuloista säiliöön. Siinä tapauksessa säiliö pitää avata ja poistaa nestettä. Kuvassa väännän paloja erilleen ja mäntiä sisään ruuvimeisselillä.


 Jarrupalojen kiinnitystapin sokka.

Sokat valmiina irrotukseen.

Käännettävissä
Tappien päät ovat litistetty jotta niistä voi pyöräyttää jollon sokkien lenkkipäät tulevat näkyviin ja ne on helppo irrottaa.

 Tapit irtoavat vetämällä.

 Jarrusatula tyhjänä.

Kunnon testaus
Kun edellä mainitut osat ovat pois satulasta se näyttää tältä. Nuo keskeltä ontot osat ovat männät. Tässä rakenteessa ei ole haitarikumeja tai muita mäntien suojaksi tarkoitettuja levyjä tai tiivisteitä. Jos männät painuivat kohtuullisella voimalla sylintereihinsä niin todennäköisesti männät ja sylinterit ovat ehyitä.

Kertakäyttöisiä
Näitä jarrusatuloita ei yleensä kunnosteta vian sattuessa vaan ne yksinkertaisesti vaihdetaan uusiin.
Puhdistus onnistuu paineilmalla ja messinkiharjalla. Minkäänlaista vuotoa tai siihen viittaavaa kosteutta ei sallita.

 Vanhat palat ja meisselistä vääntäessä jääneet jäljet.
 
Jarrumännissä eri koot
Ylemmät ja alemmat männät ovat läpimitaltaan eri kokoisia. Jarrusatulat menevät kuitenkin omille puolilleen takaisin ja ovat jälleen samoin päin. Pieni mäntä on pyörimissuunnassa ensin.

 Satulan sisäosat. 

Selkeä rakenne
Tässä kaikki toiminnalliset ja helposti vaihdettavat osat. Kaksi tappia, niiden lukitussokat, peltinen paininjousi ja palat. Tappeja ei pidä voidella.
 
 Sokan asento asennuksen jälkeen.

Etupyörän asennus

 Holkki akselin asennusavuksi.

Voideltuna
Etuakseli menee yleensä hyvin paikalleen kunhan akselin reiät ovat puhtaat kuten akselikin lievästi vaseliinilla voideltuna. Akselin mutteri laitetaan paikoilleen pitämällä akselin toisesta päästä vastaan.

Keulan keskitys
Mutteria ei tarvitse kiristää kuin sen verran että pysyy kiinni. Sen jälkeen lasketaan pyörä pois keskituelta ja painellaan keulaa jousituksen varassa muutaman kerran alas ja ylös. Sen jälkeen kiristetään pitkittäiset ruuvit jotka pitävät akselin kiinni haarukassa.

Valmis.

Jarrut toimimaan
Jarrusatulat pujotetaan paikoilleen koottuina ja kiinnitysruuvit kiristetään. Pitää muistaa puristella jarrukahvasta tuntuma jarruun ettei tule ekassa mutkassa tarpeetonta hyperventilaatiota. Niissä malleissa joissa on integroitu jarrujärjestelmä pitää muistaa painella myös polkimesta.

Muuta ilmennyttä
Osat sopivat juuri oikein paikoilleen. Mitään "säätöä" ei tarvittu. Ei yllätyksiä.

Teleskoopin alaputken sisäsivun merkintöjä.

Heikko tuntuma
Ensimmäisen viidenkymmenen kilometrin kokeilu ei imartele näitä jarruja. Teho näppituntumalla vain puolet siitä mitä Bremboilla. Aiemmin tarvittiin etupyörän lukitsemiseen satasen vauhdista kaksi sormea. Nyt ei mene lukkoon vaikka kuinka puristaa. Jarrukahvassa riittää silti liikerata ja tuntuma on normaali mutta oikean käteni 62 kilopondin puristusvoima ei riitä. 
Tilanne ehkä paranee kilometrien karttuessa. Toivottavasti, tai tapahtuu tuotepalautus ja sen onnistumisesta blogikirjoitus.

Laitan jatkoa tähän kunhan kokemusta karttuu...

Matkaa takana
Muutaman päivän kyläpyöritysten (150 km)ja viikolopun kaksipäälläajelureissun (1200 km) jälkeen on kirjattava seuraavaa tieto: Jarrujen teho parani matkan kertyessä kun palat ja levyn pintakäsittely asettuivat.

Levyt sopeutuivat
Jarruttaminen on melkein kuin ennenkin eli normijarrutukset kaarteisiin mennessä hoituvat kahdella sormella mutta erona alkuperäiseen on että jarrutus alkaa hitaammin eli ei heti puristusvoiman edellyttämällä tavalla.
 
Keskinkertaista
Arvosanaksi, verrattuna pyörien etujarruihin yleensä: hyvä. Alkuperäisiin verrattuna arvosana on tyydyttävä. Näilläkin pärjää.

Surisee
Jarrutusääni on miellyttävä surina. Johtuu kelluvien levyjen "juoksemisesta" kiinnityshelojensa varassa.

Kohtuullista
Hintaansa (350€ palojen kanssa) nähden hankintaa voisi luonnehtia hyväksi. Mahdollista on että toisilla paloilla jarruteho paranisi.

Väistämätön kuluminen alkanut.

Vanhemman mallisten satuloiden rassausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti