sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Alkoholipyörä säädöt kohdillaan


Nummijärvelle kauden avaukseen
Kävimme Tampereelta kaksi päällä RE85-alkoholikierroksen Nummijärvellä. Reitti piti valita, varmuuden vuoksi, mennen tullen Kankaanpään kautta koska Pirkanmaalla Ikaalinen - Parkano -linjalla ei ole etanolipolttoaineen jakelupistettä vielä.

Pakollinen käynti kankaanpäässä
Kankaanpäässä uudella ABC:n kylmäasemalla sen sijaan on. Menomatkalla ostin kymmenen litraa ja paluumatkalla saman verran. Eikä Etelä-Pohjanmaalla ole yhtään asemaa. Pitäisi ajaa Vaasaan asti että etanolia löytyisi. Pelkästään Pirkanmaalla on toistakymmentä jakeluasemaa ABC:llä ja St1:llä yhteensä.

Matka ei ole pitkä
Matkaa tuli reilut 350 km yhteensä. Tarkkoja kulutusmittauksia en vielä tehnyt koska menomatkalla säätökartta oli meko alkutekijöissään hienosäädön osalta. Välillä hiukan rikkaalla, joka aiheuttaa nykimistä ja toisinaan meni laihalle joka sekin aiheuttaa nykimistä ja/tai pauketta pakoputkessa.

Säätöä perstuntumalla
En käyttänyt automatiikkaa hienosäätöön vaan matkan mittaan naputtelin miniläppärillä karttaa "on-line" kohti parempaa polttoainetaloutta. Nyt se on lähes kauttaaltaan hieman laihalla. Mutta siitä suunnasta on säätäminen oikeaan arvoon helpompaa. Säätöä voi tehdä myös ajon aikana mutta en vois suositella turvallisuusyistä.

Kapeakaistaisella lambdalla
Tällä hetkellä säädän vain kapeakaistatiedon perusteella koska laajakaistalambda on käytössä muualla.

Yksi huomioitava asia
Näin ollen kapeakaistatiedossa on sellainen ongelma että kun seos menee rikkaalle niin polttoaineesta kyllästynyt lambda rikkaalla alkaakin näyttämään laihaa. Kaikki asiat kun tapahtuvat milliseksunneissa niin ihmisen havaintokyky ei ehdi mukaan ja manuaalisesta säädöstä tulee helposti ylirikasta.

Rikaskin seos palaa
Etanolin ollessa kyseessä se palaa silti jotenkin mutta koska polttoainetta on enemmän suhteessa kuin happea kierre jatkuu ja tapahtuu rikastumista kauttaaltaan. Siksi on helpompi lähteä laihasta mutta käyntikelpoisesta seoksesta.

Etanoli palaa viileämpänä
Yksi etanolin ominaisuuksista on palaa kylmempänä kuin muut polttoaineet joten ylikuumenemisestä ei ole suurta pelkoa laihan seoksen korkeammasta palamislämpötilasta huolimatta.

"Nummijärven reissun kartta"

Loput laajakaistalla
Kun saan laajakaistalambdan jälleen käyttöön niin tästä on hyvä jatkaa automaattisäädöllä kohti täydellisyyttä...

Lyhin ja tylsin reitti.

Helpoin matka mutta ei etanolia
Reitin kokoontumisajoon voi valita monella tapaa. Nyt se tapahtui polttoaineen saannin suhteen joten lyhin reitti ei tullut kysymykseen.

 Tässä menomatka.

Sorateitä ja pienempiä asfalttipätkiä
Suodeniemen kohdalta käännyttiin pienemmälle tielle joka oli enimmäkseen soratietä mutta maisemat varsin mukavia. Tie päättyy likelle Kankaanpään keskustaa.

Takaisin Tampereelle asfalttia myöden.

Hyvä ajaa kaikilla pinnoilla
California T3 on vakaa pyörä mutta riittävän ketterä ollakseen helppo ajaa myös soralla. Ohjattava vastaohjausta hyödyntämällä.

1 kommentti:

  1. Mitä tapahtuu, jos viina menee väärään kurkkuun?

    - Väärä mies humaltuu

    VastaaPoista