sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Alkoholipyörä säädöt kohdillaan

Kävimme Tampereelta kaksi päällä RE85 kierroksen Nummijärvellä. Reitti piti valita, varmuuden vuoksi, mennen tullen Kankaanpään kautta koska Pirkanmaalla Ikaalinen - Parkano -linjalla ei ole etanolipolttoaineen jakelupistettä vielä. Kankaanpäässä uudella ABC:n kylmäasemalla sen sijaan on. Menomatkalla ostin kymmenen litraa ja paluumatkalla saman verran. Eikä Etelä-Pohjanmaalla ole yhtään asemaa. Pitäisi ajaa Vaasaan asti että etanolia löytyisi. Pelkästään Pirkanmaalla on toista kymmentä jakeluasemaa ABC:llä ja St1:llä yhteensä.

Matkaa tuli reilut 350 km yhteensä. Tarkkoja kulutusmittauksia en vielä tehnyt koska menomatkalla säätökartta oli meko alkutekijöissään hienosäädön osalta. Välillä hiukan rikkaalla, joka aiheuttaa nykimistä ja toisinaan meni laihalle joka sekin aiheuttaa nykimistä ja/tai pauketta pakoputkessa. En käyttänyt automatiikkaa hienosäätöön vaan matkan mittaan naputtelin karttaa "on-line" kohti parempaa polttoainetaloutta. Nyt se on lähes kauttaaltaan hieman laihalla. Mutta siitä suunnasta on säätäminen oikeaan arvoon helpompaa. Tällä hetkellä säädän vain kapeakaistatiedon perusteella koska laajakaistalambda on käytössä muualla. Näin ollen kapeakaistatiedossa on sellainen ongelma että kun seos menee rikkaalle niin polttoaineesta kyllästynyt lambda alkaakin näyttämään laihaa. Kaikki asiat kun tapahtuvat milliseksunneissa niin ihmisen havaintokyky ei ehdi mukaan ja manuaalisesta säädöstä tulee helposti ylirikasta. Etanolin ollessa kyseessä se palaa silti jotenkin mutta koska polttoainetta on enemmän kuin happea kierre jatkuu ja tapahtuu rikastumista kauttaaltaan. Siksi on helpompi lähteä laihasta mutta käyntikelpoisesta seoksesta. Yksi etanolin ominaisuuksista on palaa kylmempänä kuin muut polttoaineet joten ylikuumenemisestä ei ole suurta pelkoa laihan seoksen korkeammasta palamislämpötilasta huolimatta.

"Nummijärven reissun kartta"

Kun saan laajakaistalambdan jälleen käyttöön niin tästä on hyvä jatkaa automaattisäädöllä kohti täydellisyyttä...

Lyhin ja tylsin reitti.

Reitin kokoontumisajoon voi valita monella tapaa. Nyt se tapahtui polttoaineen saannin suhteen joten lyhin reitti ei tullut kysymykseen.

 Tässä menomatka.

Suodeniemen kohdalta käännyttiin pienemälle tielle joka oli enimmäkseen soratietä mutta maisemat varsin mukavia. Tie päättyy likelle Kankaanpään keskustaa.

Takaisin Tampereelle asfalttia myöden.

1 kommentti:

  1. Mitä tapahtuu, jos viina menee väärään kurkkuun?

    - Väärä mies humaltuu

    VastaaPoista