keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tutkimusta endoskoopilla


Harjoittelua
Hiukan on vielä haussa endoskoopilla katselu. Tarkentaminen ja oivaltaminen missä linssi kulloinkin on liikkeellä ja miten päin kuva on. Kuvia silti sain.

Tarvetta toistekin
Jatkan vertailevia tutkimuksia ja opettelen kuvien ottoa niin että terävyyskin olisi kohdallaan. Paljolti on kiinni käsien vakavuudesta.

Ruosteen etsintää
Katsoin alkoholipyörän tankkiin jossa on ollut viime kesästä asti talven ajan n. 3 litraa etanolipohjaista RE85 moottoripolttoainetta. Osa on haihtunut, osa on käynnistyksissä käytetty.
Toinen kohde oli saman pajan pari vuotta tuoreemman mutta eri merkkisen pyörän tankkiin vilkaisu.

 Kuvat tankin muotokantista tankin keskilinjalta.


Saumojen ja kanttien kohdat
Siitä kohtaa mistä metallia on muokattu näkyy selvästi että lievää ruosteisuutta on syntynyt 30 vuoden aikana. Tankissa on ollut 9 kk ajan 85% etanolia.

 Sama tankki jossa rullahitsattu keskisauma. Ei merkittävää ruostumista.

Ei tarvetta toimenpiteille
Kokonaisuutena tankkiin ei ole muodostunut vuosikymmenten saatossa merkittävää ruostekerrosta vaikka sitä lievässä muodossa esiintyykin. Tälle tankille ei vättämättä ole tarpeen tehdä mitään. Toisaalta voi päätellä että 3/4 vuosi RE85:sta ei ole ainakaan turmellut tankkia mitenkään fataalilla tavalla.

Vuonna -84 rekisteröidyn Benellin tankkia sisältä.

Runsaasti korroosiota
Hilseilevää ruostetta löytyi tankista ympäriinsä sieltä täältä. Käytössä aiheutuu todennäköisesti ongelmia polttoaineen puhtauden suhteen. Tässä tankissa on käytetty tähän asti aina etanolivapaata polttoainetta.

Tankin yläpintaa.
 Tankin kylkeä.

Tankin pohjaa.

Tukosta
Polttoainehanan suodatin tankin sisällä. Hanan kiinnityskierre on juotettu tankkiin. Juotos vaikuttaa ehyeltä mutta suodatinsiivilä on osittain tukkeutunut ruostepaloista.

Syytä remonttiin
Tankki jouduttaneen irrottamaan ja täyttämään sopivalla abrasiivilla ja fosforihapolla tai sitruunahapolla ja saada siten kaikki ruoste irtoamaan. Sen jälkeen tankin pinnoitus sisäpuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti