keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Jakohihnoja Ducati vs Guzzi


Remmihommia
Tulollaan on kahden pyörän jakopään hammashihnojen vaihto: Guzzin ja Ducatin.

Vertailin hihnoja
Ducatin hihnat ovat varsin edullisia. Hihnapari maksoi vajaat 70 € kotiin kannettuna.
Guzzin hihnat piti noutaa postista hieman korkeampaan hintaan.

 Ylempi Dayco on Guzzin remmi.

Ducatin hihnassa on jako huomattavasti harvempi.

Venttiikoneistot erilaisia
Asia on sopusoinnussa sen kanssa että Guzzissa on jousipalautteiset venttiilit kun taas Ducatissa on kevyttoimiset pakko-ohjatut desmodromisella ohjauksella olevat venttiilit. Venttiileissä ei sinänsä ole suurta eroa pyörien välillä mutta mekanismissa on. Lisäksi Guzzissa on neljä venttiiliä per kansi, tässä mallissa, ja kyseisessä Ducatissa vain kaksi.

Ahtimen hihna
Kyseisessä Guzzissa on myös mekaaninen ahdin. Sen hihna on myös hammashihna. Ducati on vapaasti hengittävä.

 Etualalla Ducatin hihna.

Ero profiilissa
Siinä on puolipyöreä hammasprofiili. Guzzin hihnan hammasprofiili on trapetsi.

Guzzin hihnan varaosanumero.

Näin kulkevat Guzzin V10 -moottorin jakohihnat.

Ducatin 2-venttiilikansien jakohihnat.

Ei tarvita erikoistyökaluja
Molemmille moottoreille on yhteistä että jakohihnan vaihto ei tarvitse erikoistyökaluja, väitteistä huolimatta, myös neliventtiilissä Ducateissa, ja voidaan tehdä melkein missä vaan kunhan vanhoja hihnoja ei ole päästetty katkeamaan ja uudet hihnat ovat ulottuvilla.

Hihnat pitää vaihtaa ennen vaurioita
Molemmissa moottoreissa hihnan mahdollinen katkeaminen aiheuttaa kalliita ja vakavia vaurioita.  Hihnoilla on suuri kestoreservi joten vaihtoväli on varsin suhteellinen. Talvikäyttö, kisakäyttö tai likaisissa oloissa pidempään ajo lyhentävät hihnan ikää. Usein näkee myös että hihnakotelot on otettu irti. En suosittele. Kivi tai muu irtoesine voi rikkoa hihnan. Tosin en ole kuullut että kummassakaan pyörämerkissä olisi kone hajonnut hihnojen takia.

Kunto ja kireys kannattaa tarkistaa
Hihnoja voi tarkastella silloin tällöin. Ducatin hihnakotelossa on osassa malleja tirkistysaukko josta voi tutkailla hihnojen kuntoa. Tosin tarkkailijan pitää tietää mitä hän tarkkailee.

Tietämätön laittaa kireälle
Jos maallikko menee asentamaan hihnat paikalleen, vaikka muut asiat onnistuisivat niin hihnat tulevat todennäköisesti liian kireälle. Jos hihnoista kuuluu ujeltava ääni niin ainakin silloin ovat hihnat liian kireällä. Löysällä hihnalla saa venttiiliajoituksen sekaisin ja se on melkein yhtä paha kuin katkennut hihna.

Jousikantinen rasittaa hihnaa
Erityisesti Guzzin koneessa tämä on vakavaa koska Guzzin V10 ja V12 koneissa on varsin monimutkainen ja raskas neljä venttiiliä per kansi venttiilikoneisto verrattuna 2V-Ducatin yksinkertaiseen ja kevyeen desmodromiseen järjestelmään. Ducatilla on myös monimutkaisempia 3- ja 4-venttiilisiä desmo-kansia. Useissa Guzzeissa, 1200- ja 1400-malleissa, on jakoketjut.

Tiiviit ja tuuletetut kotelot
Kotelot pitää olla ehyet ja hihnat suojassa lentäviltä pikkukiviltä ja muulta roinalta.

Öljy pilaa nopeasti
Öljyvuotoja ei saa akseloinneissa esiintyä. Öljy pilaa hihnan nopeasti.

Hieman esitöitä
Guzzissa joutuu irrottamaan neljä eturungon pulttia ja kahta löysäämään niin hihnakotelon saa auki. Ducatissa homma on helpompi.

Laakerit vaihtoon
Kiristinpyörien laakeroinnin kunto on tärkeää. Ne tarkastetaan tai vaihdetaan hihnan vaihdon yhteydessä. Laakerikaupan vakiokamaa.

Yleinen ratkaisu
Moottoripyörissä ei nokka-akselien hihnaveto ole mitenkään harvinainen. Niitä on myös japanilaisissa moottoripyörissä. Monissa pyörissä hammashihnoja on myös ensiö- ja toisivedoissa valmistusmaasta tai merkistä riippumatta.

Yleinen autoissa
Hihnajakopää on yleinen autojen polttomoottoreissa. Myös dieseleissä.

Tässä yleistä huoltoa Guzzin V10-koneen suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti