torstai 5. tammikuuta 2012

Sähkötöihin työkalut

Ajoneuvojen sähkölaitteiden hämäriä vikoja tonkiessa tarvitaan yleismittarin lisäksi joitain muitakin välineitä. Sivuleikkuri ja pari muuta kalua tarvitaan.

Johtosarjoja tehdessä, jos se vain on mahdollista, käytän Superseal liittimiä. Valitettavasti niitä valmistaa useampi alan yrittäjä ja joukossa on myös surkeaa ja korroosioherkkää tavaraa. Esimerkiksi tuon sinisen paketin sisältö.

Hiukan tarvitsisi liitinkokoelma täydennystä.

Ylhäällä vasemmalla kolmi ja kaksinapaiset komponenttiliittimet. Siitä oikealla kumisia liitossuojia. Yläriviä lukuun ottamatta loput ovat Superseal-liittimien osia. Niiden käsittelyyn tarvitaan pari työkalua. Joskus käy niinkin että liittimen pinni meneekin väärään reikään. Silloin tarvitaan purkukalua.

Liittimen purkukalu.

Tässä yksi monista erilaisista liitinpurkukaluista. Näillä saa pinnin irti liittimestä rikkomatta liitintä.
Tätä yksilöä piti hieman muotoilla uudelleen.

Liittimien purkukalu Biltemasta.

Ei kovin ammatillinen mutta toimii varsin mukavasti. Ergonomia on kunnossa. Toisatiseksi ei ole tullut vastaan liitoksia jotka ei olisi auenneet.

Liitinten puristaminen käy näillä.

Äkkiä katsoen tavallisen näköiset liitinpihdit mutta leukojen muotoilussa on niksi jolla liitoksesta tulee pitävä.
Samat pihdit soveltuvat myös useisiin muihinkin liitintyyppeihin. Mm Boschin laiteliittimien pinnien kiinnityksiin johtoihin.

Eräänlaiset kärkipihdit. Suorat kapenevalla, pyöreällä profiililla.

Pitkäkärkiset pihdit, sivuleikkureiden ohella, ovat usein tarvittuja työvälineitä. Näitä ei ole koskaan liikaa.
Eri suuntiin taivutetut kärjet ovat varsin tarpeellisia silloin kun mikään muu ei käy, sovi, tai edes toimi.

Kuorintapihdit. Poikittaismalli.

Kuorintapihdit nopeuttavat johtimien kuoren irrotusta. Nämä ovat halpakauppamallia mutta ovat jokusen vuoden toimineet siinä missä kalliimmatkin. Näillä on myös helppo mitoittaa kuorintamatka.

Muutaman kympin sijoituksella saa aikaiseksi jo melko hyvän työkalusetin sähkötöitä varten. Lisäksi tarvitaan muitakin pihtejä sekä juotosvälineet. Periaatteessa joka liitintyypille on omat kokoonpano- ja purkukalut.
Nykyisin termostaattisäätöiset tinakolvit eivät enää maksa maltaita. Tinaimuri on myös kätevä jos joutuu purkamaan pieniä komponentteja irti piirilevystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti