torstai 5. tammikuuta 2012

Sähkötöihin työkalut


Tutkimukseen
Ajoneuvojen sähkölaitteiden hämäriä vikoja tonkiessa tarvitaan yleismittarin lisäksi joitain muitakin välineitä. Sivuleikkuri ja pari muuta kalua tarvitaan.

Valmistaessa
Johtosarjoja tehdessä, jos se vain on mahdollista, käytän Superseal liittimiä. Valitettavasti niitä valmistaa useampi alan yrittäjä ja joukossa on myös surkeaa ja korroosioherkkää tavaraa. Esimerkiksi tuon sinisen paketin sisältö.

Hiukan tarvitsisi liitinkokoelma täydennystä.

SuperSeal
Ylhäällä vasemmalla kolmi ja kaksinapaiset komponenttiliittimet. Siitä oikealla kumisia liitossuojia. Yläriviä lukuun ottamatta loput ovat SuperSeal-liittimien osia.

Purettavia
Niiden käsittelyyn tarvitaan pari työkalua. Joskus käy niinkin että liittimen pinni meneekin väärään reikään. Silloin tarvitaan purkukalua.

Liittimen purkukalu.

Liittimien purkaminen
Tässä yksi monista erilaisista liitinpurkukaluista. Näillä saa pinnin irti liittimestä rikkomatta liitintä.
Tätä yksilöä piti hieman muotoilla uudelleen.

Liittimien purkukalu Biltemasta.

Riittää harrastajille
Ei kovin ammatillinen mutta toimii varsin mukavasti. Ergonomia on kunnossa. Toistaiseksi ei ole tullut vastaan liitoksia jotka eivät olisi auenneet.

Liitinten puristaminen käy näillä.

Rullapuristinleuat
Äkkiä katsoen tavallisen näköiset liitinpihdit mutta leukojen muotoilussa on niksi jolla liitoksesta tulee pitävä.
Samat pihdit soveltuvat myös useisiin muihinkin liitintyyppeihin. Mm Boschin laiteliittimien pinnien kiinnityksiin johtoihin.

Eräänlaiset kärkipihdit. Suorat kapenevalla, pyöreällä profiililla.

Erilaisia pihtejä
Pitkäkärkiset pihdit, sivuleikkureiden ohella, ovat usein tarvittuja työvälineitä. Näitä ei ole koskaan liikaa.
Eri suuntiin taivutetut kärjet ovat varsin tarpeellisia silloin kun mikään muu ei käy, sovi, tai edes toimi.

Kuorintapihdit. Poikittaismalli.

Säikeet näkyviin
Kuorintapihdit nopeuttavat johtimien kuoren irrotusta. Nämä ovat halpakauppamallia mutta ovat jokusen vuoden toimineet siinä missä kalliimmatkin. Näillä on myös helppo mitoittaa kuorintamatka.

Rahaa ei kulu paljoa
Muutaman kympin sijoituksella saa aikaiseksi jo melko hyvän työkalusetin sähkötöitä varten. Lisäksi tarvitaan muitakin pihtejä sekä juotosvälineet. Periaatteessa joka liitintyypille on omat kokoonpano- ja purkukalut.
Nykyisin termostaattisäätöiset tinakolvit eivät enää maksa maltaita. Tinaimuri on myös kätevä jos joutuu purkamaan pieniä komponentteja irti piirilevystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti