perjantai 27. tammikuuta 2012

Pyörivä viila


Erittäin monikäyttöinen
Erityisesti komposiittihommissa mutta myös kovalle alumiinille ja varauksin pehmeille teräksille/valuraudalle soveltuva laite on suorakarainen, paineilmatoiminen hiomakone joka kiertää yli 10.000 kierrosta minuutissa.

Kierroslukurajoitin
Isoläpimittaisille hiontakiekoille kierroslukua joutuu rajoittamaan. Kätevä rajoitin on superlonmöykky kahvan alle.

Valikoimaa
Työvälineitä on olemassa useanlaisia. On viila- tai jyrsintyyppisiä eri muotoisia "teriä" sekä kovia että pehmeitä hiontatappeja että kiillotukseen sopivia kangas- tai huopalaikkoja. Kätevimpiä eri materiaaleille ovat kumilieriön päälle kiristettävät hiontanauharummut.
Kuvassa keskikokoinen karahiomakone. Mitä pienempi sitä kovemmat kierrokset. Tarvitsee kohtuullisen tehokkaan kompressorin.

 Karahiomakone ja varusteet.

Karakoko 6 mm
Kuten näkyy niin 6 mm karalla olevat hiontavälineet ovat suosikkejani. Sylinterikansien muokkaamiseen karkeat pyörivät viilat ovat todella tehokkaita ja paineilmakoneella niille saa tarpeeksi kierroksia. Porakoneella pyöritettynä pyörivä viila ei oikein näytä kykyjään.

Lasi- ja hiilikuitu
Komposiitille toimii parhaiten timanttilaikat ja -terät. Pehmeille komposiiteille kuten lasikuidulle riittää tyydyttävästi kobolttiterät ja -jyrsinviilat. Ohut hiilikuitu on suhteellisen äreää ainetta ja hiovilla menetelmillä sitäkin pystyy leikkaamaan tyydyttävästi.

Twaron on sitkeää
Aramidikomposiitille tarvitaan jo erikoismateriaaleja ja järeät laitteet. 
Aramidi (kauppanimiä esim Kevlar ja Twaron) ei sula eikä kovin herkästi katkea mutta voimaa ja terävyyttä sekin kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti