torstai 3. marraskuuta 2011

Jakopöytä


Jakolevyt puuttuvat
Toistaiseksi siis vain pyöritystaso/pöytä. Mutta kunhan vaurastun, saan hankituksi lisävarusteeksi jakolevysarjan. Silloin tulee mahdolliseksi spoorien ja hammaspyörienkin tekeminen. Tosin jyrsin on sen verran pieni että teräksestä ei kovin järeää ratasta synny mutta alumiinista ja eri muovilaaduista kylläkin.

Paljon käytössä
Tässä blogissa tuo jakopöytä vilahtelee kuvissa tämän tästä, että käyttöä on kyllä riittänyt. Hankinta ei ollut turha mutta hinnakas.

Korvaa osittain sorvinkin
Erityisesti sitä olen tarvinnut alkoholimoottoripyörän valmistamisessa mutta apunsa siitä on ollut muissakin kehitelmissä. Jos on vain jyrsinkone taloudessa niin tämän ja jyrsimen yhdistelmällä voi tehdä sorvinkin tehtäviä ja lisäksi sellaisia mitä sorvilla ei voi.

Ei säätöjalkaa
Tässäpä kuva jakopöydästä jollainen on jyrsimessäni. Tällä mallilla on vain kaksi asennusmahdollisuutta. Kyljelleen tai vaakaan. On olemassa myös malleja jotka saa kääntymään 90 astetta portaattomasti.


Jakolevysarja edelliseen. Nämä pitäne vielä hankkia.

Ahdasta
Jakopöydän voi asentaa jyrsimeen moneen eri asentoon. Jos jakopöytä on kohtisuorassa jyrsimen pöytään nähden on jakopöydän käyttöpyörä jonkin verran poikkisyöttöpyörän kanssa toistensa tiellä.

Käsien puute vaivaa.
 
Tarvittaisiin kolme kättä
Pitkittäis- ja poikittaissytöllä asemoidaan työstettävä kappale. Tasot lukitaan niin jakopöydällä liikutellaan työstettävää kohdetta kehän suuntaisesti. Näin valmistuu pyörähdyskappaleita jyrsimellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti