torstai 3. marraskuuta 2011

Mittalaitteet korjaamokäyttöön


Asteet, millit ja sekunnit hallussa
Jos jotain aikoo tehdä edes hiemankin tarkemmin kun silmä- ja polvivaralta tarvitaan ainakin työntömitta ja suorakulma. Myös mittaviivain on kätevä. Jonkinlainen suora taso on hyvä olemassa myös. Sekä piirtopuikko. Pistepuikkoa unohtamatta.

Mikrometri ja reikämikro
Reikämikro sylinterien halkaisijan ja soikeuden mittaamiseen on välttämätön jos aikoo tehdä koneremonttia. Muitakin mittavälineitä toki on mutta näistä oli kuvat olemassa. Mikrometrisarja löytyy  25 - 150 mm alueelta.

 Mikrometri yleiskäyttöön.

Sadasosat haltuun
Ylinnä tavallinen neuvostoliittolainen mikrometri. Valmistusmaastaan johtuen erittäin toimiva työkalu. Mukana seuraa poikkeamataulukko ja kalibrointityövälineet. Hyvin onnistui Laverdan venttiilien välyspalojen mittaus.
Alempana reikämikro sylinterien halkaisijoiden mittaukseen. Ohessa kalibrointisarja. Mikrometrin tarkkuudeksi riittää puolen sadasosan tarkkuus.


 Kampiakselin kaulojen mittaus mikrometrillä.

Reikämikro työssä. 

Reikämikrolla
Tyypillisesti otetaan ristimitat sylinteristä kolmelta eri korkeudelta ristiin. Niistä piirretään kaavio tai taulukko mihin mitat kirjoitetaan.

 Kello ja magneettijalka sorvissa.

"Heittokello"
Mittakelloa ja magneettijalkaa tarvitaan esimerkiksi kun jotain pyörähdyskappaletta asetetaan heitottomasti suoraan. 

Tasasivuisille kappaleille
Myös ohuiden osien paksuutta voi tällä mitata. Esimerkiksi laakeriliuskojen.
Pinnapyörien rihtauksessakin tästä on hyötyä vaikka ei olekaan siinä välttämätön.

Sadasosia
Tyypillinen mittakello näyttää sadasosamillimetrejä mutta ns tonnikellojakin (tuhannesosamillimetrin tarkkuus) on olemassa. Digitaaliset laitteet ovat jo korvanneet nämä antiikkikalut.

Viisarimittari pitää puolensa
Visuaalinen viisari liike kertoo helpommin virheen suunnan kuin vilisevä numeronäyttö.

Mitta- eli heittokello. Alempana mikrometri.

Suoruuden mittaus
Heittokellolla tehdään nimensä mukaista työtä: tarkastetaan esimerkiksi moottoripyörän kampiakselin suoruutta eli heittoa laakerikaulojen välillä sekä kaulan soikeutta.

Yhdessä tehokkaat
Mikrometrillä voi mitata kaulan läpimitan ja soikeuden.
Molemmat mitat täydentävät toisiaan.
Kuvassa Benelli 900 Sei kampiakseli sorvin kärkien välissä.

Mittaus tarkemmin
Tehokkaampi tapa mitata varman päälle on käyttää kivitasoa ja nk. paranellejä, mittarkkoja telineitä, jonka päälle akseli nostetaan mittausta vasten. Sorvissa mitatessa mukaan tulee sorvin osien epätarkkuus. 

Digitaalityöntömitat.

Noonius on edelleen tärkeä
Työntömitat, jotka ovat aktiivikäytössä, ovat meikäläisellä yleensä tavanomaisia millisellä ja tuumaisella nooniusasteikolla varustettuja. Lukematarkkuus 5 sadasosamillimetriä.

Tarkkuus sama
Kuvassa digitaalityöntömittoja joissa näyttö on sadasosan päälle tarkka mutta mittaustulos pyöristetään lähimpään viiteen sadasosaan. Tämä joitakin hämmentää mutta mitan mekaaninen rakenne ei kykene yli tuon tarkkuuden vaikka näytössä lukisi tuhannesosia.

Vähän käyttöä
Digitaalimittoja tulee loppujen lopuksi käytettyä erittäin harvoin. Niiden käyttö on hankalampaa kuin perinteisen nooniuksella varustetulla työntömitalla mittaaminen. Vaativat joka kerta nollauksen ennen mittauksen alkua.

Vaihtelun mittaaminen
Digitaalimitan vahvoja puolia on kun mittaa esimerkiksi jonkin sarjatuotantotuotteen mittoja. Asettaa mitan näyttöön tavoitemitan, nolla näytön tälle mitalle ja sen jälkeen mitatessa näkee poikkeamat negatiivisina tai positiivisina lukuina.

Mittayksikön muuntaminen
Toinen vahvuus  digimitalla on nopea muunnos milleistä tuumiksi. Vain napin painallus.

Lisää sähköisistä mittalaitteista
Alla on kuva testauslaitteesta jolla voi etsiä kaasunasentopotentiometrien (TPS) ominaisuuksia ja vikoja. Mittaustarkkuus on yksi aste ja kahden desimaalin tarkkuus jännitettä. Erillisellä vastusmittarilla voi mitata samoin myös komponentin kiertovastuksen muutoksen. Mitta-alue 0 - 90 astetta ja 0 - 5 volttia.

Valmistamani testauslaite.

Lisää mittalaitteistani: TPS testeri. Kuvassa Weber-merkkinen kaasuläpän asentotunnistin tutkinnan alla.

Eräs testaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti