sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Päiväkävely Pärrinkoskelle


Helppo homma
Kunhan on toimivat jalat. Pari tuntia sai aikaa kulumaan jutellessa ja suunnitellessa tulevaa. Mökille on mieli. Mutta muukin maaseutu kiinnostaa.
Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue on likellä asuntoamme. Varsinkin keväisin ja syksyllä on mukava käydä katsomassa kuinka vesi virtaa koskessa. Sinne menee kaupungin ylläpitämä polkuverkosto joista pääväyliä aurataan. Myös poluille kaatuneet puut katkotaan tien leveydeltä. Monimuotoisuuden vuoksi puut jätetään mätänemään metsään. Luonnosuojelueen pinta-ala on noin 31 hehtaaria ja on yhtenäinen. Peltolammilta, jonka koko on 17 hehtaaria ja järveksi luokiteltu, on puron vartta alajuoksuun noin kilometri, löytyy kolmen kosken muodostama Pärrinkoski. Nimen etymologiaa en vielä tiedä. Toistaiseksi kosken vesimäärä on ollut alhainen. Muutamana vuonna koski on kuohunut oikein tosissaankin mutta ei nyt. Alla muutama kuva kosken äärestä ja lähistöltä. Peltolammiin virtaa alueen vesiä kolmostien länsipuolelta kuten Sääksjärvestä Lempäälän puolelta.

Merelle veden mieli
Kyseinen koski kuuluu Kokemäenjoen vesistöön joka Porin edustalla Pohjanlahteen laskee. Sitä ennen Pyhäjärven ja Nokianvirran kautta. Itse olen kotoisin ylävirran puolelta Näsijärven Kyrönlahden rannalta missä Kyrönlahti yhtyy Koljonselkään. Siksi usein kaipaan laajempia näköaloja. Onneksi likellä on Taaporinvuori Lempäälässä. Reipas kävelymatka sinnekin. Harmillisesti vuoren laelle on kasvanut metsää. Ei näe näköalaa. Onneksi on vene käytettävissä Näsiselän puolella.

Matkalla Pärrinkoskelle.

Vanhaa metsää.


Pärrinkoski on osa Peltolammista virtaavaa Härmälänojaa. Suuri osa ojasta on maan alla putkessa.
 
Pärrinkosken pirtti. Asuttu.


Kuvaushetkellä vedet kulkivat monia eri pikkuvirtoja. Varsinaisia kuohuja nyt ei näkymyt.
Keskimmäinen pato vuotaa.

Kolme myllyä
Koskessa on kolme padontapaista jäännettä. Voinee päätellä että myllyjäkin on ollut kolme mutta ei välttämättä yhtäaikaa. Ainakin yhdestä myllystä tiedetään varsin paljon vaan en muista mistä luin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti