sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Pyörät Kerholle, yhyy

 

Syksyllä
On synkkiä ja hyvin synkkiä päiviä. Kun päättää päättää ajokauden niin se ei ole aina hauskaa mutta voi asiaa lievittää välillisesti. Keväällä ajoin polkupyöräni, tällä kertaa vanhan Jaguarin, jostain 50-luvulta, Kerholle josta otin käyttöön yhden moottoripyöristäni. Ilon päivä. Nyt päinvastoin: moottoripyörä jää Kerholle ja Jaguar käy alle kotimatkaa varten. Matkalla on kaikenlaista houkutinta joita ei voi siinä mielentilassa vastustaa. Lisäksi näköaloja ja tietenkin kuntoilua mutta niin ettei tule kova hiki. Matka on hieman yli kaksikymmentäkolme kilometriä. Ylöjärvi - Kalkku - Rajasalmi - Suuppa - Partola - Rukkamäki - Peltolammi. Kolmen kaupungin ja yhden kunnan kautta. Helppo juttu.

Jaguar odotteli Kerholla ajokauden loppua. Kumeihin laitoin ilmaa.

Matkalle, pienellä koukkauksella, osuu Kalkun Pub. Tilkka voimajuomaa terassilla ja pyörätielle taas.

Pyörätien tunneli Nokian moottoritien ali.

Maisema Rajasalmelta länteen.

Lakkautettu Rajasalmen kahvila.

Kahvilan tarina
Kun, paljon aikanaan kiistelty, Rajasalmen kaksikaistainen silta (1973) kuitenkin tehtiin niin syntyi siihen oheen myös sopiva pysähtymispaikka aikanaan. Myöhemmin myös toiselle puolelle tietä. Hyvä ruoka- ja kahvipaikka. Olin avajaisissa aikanaan, sattumalta, kuten kävin myös lopettajaisissa tietämättäni asiaa ennalta muutama vuosi sitten. Olin siis vihoviimeinen asiakas. Ko. rouva tarjosi yritystään minulle. Ei tullut diiliä. Kahvilat tappoi nelikaistaisen moottoritiesillan teko viereen eikä liittymää kahvilaan. Kahvilat, varsinkaan itäpuolinen, eivät enää olleet helposti tavoitettavissa vanhan tien varressa. Pitkäikäisin kahviloista länsipuolella kuvassa. Monet, kahvit, leikkeet ja ranskikset on paikassa tullut imuroitua kitusiin. Olin pari vuotta seudulla kuormurikuskina 80-luvulla. Pirkkalan ja Kolmenkulman ankeat ABC:t veivät pikkuravintolan asiakkaat. Aika helposti tulee mielee syntymäkotikunnastani Tankki täyteen-tv-sarjan kuvauspaikka kun tekivät sillan rautatien yli ja huoltis-kahvio jäi tiestä sivuun.
 
Waltteri Suupalla. Suuppa on Pirkkalan kunnan keskusta.
 
Härlem ja Vieteri
Nekin osuvat reitille jos tähtää huonosti. Härlem on moderni seurusteluravintola. Vieteri on legendaarinen kulmapubi kaukaa seitsemänkymmentäluvulta jollei vielä vanhempi. Sillä on hyvä osoite: Matinkatu 1. Kävin ekan kerran kesäkuussa 1976 siellä.

Jaguar syrjällään, skuutit, yllättäen, pystyssä Peltsulla.

Aikaa kului
Ilta hämärtyi matkan aikana mutta ei se vauhtia hillinnyt pubien välillä. Koukkasin vielä pienenpienen mutkan Multisillassa Kansan Baarissa moikkaamassa kamuja.  Sitten muutama polkaisu kotiappäin ja lepäilemään petiin. Paikalliseen en enää mennyt kun sieltä palatessa on niin jyrkkä ylämäki. Unta ootellessa ajattelin jo tulevaa kevättä...

Ajokausi -22 on päätetty. Hiihtokelejä odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti