maanantai 10. tammikuuta 2022

Harhautus

 

Tänään selvisi
Kävin jälleen apteekissa jossa joudun lääkitykseni vuoksi käymään varsin usein. Lisäksi se on muutaman reippaan kävelyaskelen päässä asuinpaikastani. Lääkitys on pysynyt samanlaisena jo yli viisi vuotta. Oikean lääkityksen etsimiseen sen sijaan meni moninkertainen aika. Kyse ei ole "kolmiolääkkeestä".

Kerholiivit yllä, mp:llä liikkeellä

Toissasuvena menin ko. sivuapteekkiin asianani hankkia eräitä reseptilääkkeitä ja käsikauppalääkkeitä pidempää mökkireissua varten. Satuin menemään moottoripyörällä ja päälläni oli ns. kerhoasu. Paikalla oli kaksi nuorta henkilöä joista toinen oli farmasiaharjoitteilija. Arvostettava ala, kaikenkaikkiaan, menestystä heille. Pyysin heiltä, kuten oli aiemminkin samassa paikassa, että ottaisin nyt näitä lääkärin määräämiä lääkkeitä. He olivat silmät ymmyrkäisinä ja sen hetkinen tilanne venyi kun farmaseutti kertoi minulle että ei voi antaa juuri sitä lääkettä joka oli minulta loppumassa kohtapuoleen. Selitin ystävällisesti että se on minun tapauksessani todettu toimivaksi lääkkeeksi. Hän sitten soitti, takahuoneesta, jonnekin. Tuli sieltä ja sanoi että voivat antaa vain yhden pienen purkin. Näin on mennyt sitten jo lukuisia kuukausia että olen hakenut tämän tästä "uuden pienen purkin" juuri silloin kun edellinen oli jo tyhjä. Jos meni päivää aikaisemmin ei lääkettä saanut. Vaiva ei ole suurensuuri kun asun viereisessä taloyhtiössä mutta asia kiusasi minua sillä matkailun ja mökkeilyn vuoksi joutui miettimään miten toimia kun ei ole aina ihan lähellä apteekkia. Myös pidemmät pyhät ja viikonloput piti huomioida. Matkailuasiat, kaukaisempien tuttavien luona käynnit, kokoontumisajot, yms. Ryhdyin, ajoittain, säästämään lääkkeissä. Niinhän ei kai saa tehdä mutta ajoittaminen salli vapaamman liikkumisen. Toki riski on oma. Olihan sillä myös vaikutuksensa. Ei tarvinnut juurikaan nukkua.

Tänään samassa apteekissa
Paikalla oli vanhempi farmaseutti, ehkä ihan edellisten pomo. Tulin mainninneeksi että on hieman pieni tuo pakkauskoko ja sen takia pitää hypätä apteekissa tämäntästä. Vilkaisi minua ja tietokoneen ruutua ja sanoi ettei ole mitään rajoitusta ja voin saada useamman kuukauden lääkkeet kertasatsilla. Näin toimittiin. Hyvä kun asiantila korjaantui ja voi matkustella ja mökkeillä tuijottamatta jotain päivämäärää jolloin lääkkeet on lunastettava.

Mökkipaikkakunnan apteekki
Mökiltä "kirkolle" on pitkähkö matka. Kerran olen käynyt sieltä kysymässä lääkkeitä. Tilaamalla olisi saanut ylihuomiseksi. Olisi siinä tullut toistasataa kilometriä soratieajoa. Tiedä sitten olisiko puhelinsoitolla saanut ko. lääkkeitä tilattua kyseiseen pikkuapteekkiin.

Oma käsitykseni
Sama lääkitys on ollut useita vuosia ja yhtä äkkiä se muuttui, ei lääkitys vaan lääkkeiden saanti. Nyt se siis palautui sellaiseksi kuin se on ollut useita vuosia ennenkin. Kun lääkkeen nimellä googlettaa niin sille voi löytää muitakin kivoja ominaisuuksia kuin ihan terveydenhoidollisia vaikutuksia. Lisäksi silloin kun niitä olin ostamassa, kuten aiemminkin, mutta oli juurikin kerholiivi päälläni vs. mc-asioista tietämätön apteekin henkilökunta. Kerrottakoon että Kerhoni on lainkuuliainen rekisteröity matkamoottoripyöräilyä harrastava yhdistys. Jäsenenä olen ollut vuodesta -88. Värit ovat musta-valko-punainen. Epäilen vahvasti että jouduin lievästi rajoitetuksi, tai jopa syrjityksi, harrastukseni vuoksi. Asia saattoi korjautua nyt. Olisiko salaisuudeksi jäänyt syy ollut, jos lääkkeen tarjonta olisi pysynyt ennallaan, tehdä vaikka bisnestä näillä pillereillä? Mutta näiden ylivarovaisten ja mahdollisesti heidän puhelimella tavoittamansa esihenkilönsä tuella ja annetulla "suosituksella" jouduin kyttäämään että purkki on varmasti tyhjä ennenkuin voin saada uuden setin samaa kamaa. Minulla ei ole tarvetta, halua tai niin pienen rahan puutetta että tarvitsisi itselle toimivia lääkkeitä markkinoida edelleen. 

Valehtelu asiakkaalle
Samalla, tänään, selvisi että lääkäri ei ollut muuttanut reseptiä vaan se oli tehty apteekin toimesta. Minulle kyllä kerrottiin että lääkäri oli muuttanut reseptiä. Resepti oli kuitenkin uusittu koko ajan lääkärin lääkemääräyksenä sellaisenaan kuin se alunperinkin oli. Se selvisi tänään. Nyt on lääkkeitä reservissä. Lisäksi hieman ihmetyttää että samasta apteekista haetut samaa lääkettä 200 mg pillereinä saa sen määrän kuin ennenkin. Niiden kappalemäärät ovat suurempia. Siksi silloin kun asiantila muuttui en tarvinnut näitä järeämpia pillereitä vaan niitä miedompia. Nämä "rajoitetut" kun olivat 100 mg:n nopeavaikutteisia annoksia. Niillä nukutaan niin että aamulla on virkeä olo ja ns. tehot päällä. Molempia otetaan max. kaksi per vrk. jos on tarve. Lääketiedettä tuntematon on näissä asioissa hieman pihalla. Mutta omat tarpeeni tunnen. Olenko lääkekoukussa kun käytän lääkärin määräämia lääkkeitä?

Ajaminen moottoriajoneuvolla ko. lääkkeen vaikutuksen alla
Molempien lääkkeiden, joissa on sama tehoaine, käytöstä sanotaan että voi käyttää alkoholin ohessa mutta lääkkeen ottoajankohdan jälkeen pitäisi välttää moottoriajoneuvolla ajamista. Se "jälkeen" on noin tunti - kaksi riippuen montako pilleriä nielee. Helppo noudattaa. Riippuu siis fiiliksistä sekä muista tarpeista milloin tarvitsee vähemmän ja milloin täyttä annostusta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti