sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Valokuvausta yöllä

 

Näkyvää valoa
Valon aallonpituuksia on laajasti mutta ihmisen havainnointialue on suht kapea mutta sillä kyvyllä tässä on pärjätty jos ei vanhemmiten sokeaksi tule.

Parempi kamera
Ei mikään huippumalli mutta kelvollinen monenlaiseen arkiseen ja miksei juhlakuvaukseenkin. Kamerasta, sen objektiiveistä ja muista lisävarusteista juttua joskus myöhemmin. 

Kuvien laatu
Ei näy alla olevissa kuvissa koska olen alle puolittanut resoluution siksi että kuvien julkaisu ja katsottaessa tämän median kautta täydellä resoluutiolla ottaisi kuvien lataantuminen aikaa melkoisesti. Toki alkuperäiskuvat on tallennettu muualle täydellä resoluutiolla.

Yöllä Näsijärven länsirannalla
Yökuvausta en ole harrastanut pitkään aikaan. Kolmekymmentä vuotta sitten diafilmille kuvasin aikavalotuksella yöaikaan. Eipä digikameralla ole juuri sen kummoisempaa pimeässä kuvata. Aikaa kuvan luominen siinäkin vaatii.

Tampereen kaupungin siluetti 8 - 15 km päästä Näsiselän luoteisrannalta kuvattuna. Kuva noin 100 mm:n zoomilla. 

Hervannan vesitorni
Kyseinen kiintopiste näkyy kokolailla etualla olevan aallonmurtajan uloimman kiven yläpuolella kaukana horisontissa. Lähimmät kohteet ovat 8 km päässä. Oikella Näsinneulan etualalla on metsäinen Siivikkala, Ylöjärven kaupunginosa.

 

 Osa samaa maisemaa 200 mm:n zoomilla.

 
Tuulinen ja kuutamoinen yö. Taustalla Aitolahden rantaa.
 
 
Kuunsilta Hervantaan. Valoisana kohteena taustalla. Kuvauspaikka sama kuin edellä. 200 mm:n zoom.

Opettelua
Harjoitukset ison digikameran kanssa jatkuvat. Verstaskamerana, sen sijaan, edullinen pokkari eli pienikoinen digikamera joka sopii lähinnä lähikuvaukseen ja sen resoluutio on vain prosentteja järjestelmäkameran maksimista.

Jalusta
Sellainenkin on hankittuna eli perua 80-luvulla alkaneesta valokuvauksen harrastuneisuudesta. Jalusta toimii varsin hyvin kameran aikalaukaisimen kanssa joten kuvista pitäisi silloin tulla tärähtämättömiä joita yllä olevat kuvat eivät aivan ole. Lankalaukaisijaa ei taideta enää tarvita ja lieneekö sille olla edes käyttömahdollisuutta.

Jatkossa matkakuvausta
Moottoripyöräreissuihin saatan ottaa järjestelmäkameran mukaan niin tulee parempaa jälkeä kuin pokkarilla. Jälkimmäinen on kuitenkin kätevämpi matkassa. On myös kokemuksia siitä että tärinä saattaa vaurioittaa järjestelmäkameraa ja se vie kasseineen paljon tilaa.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti