tiistai 5. tammikuuta 2021

Hiekka- ja lasikuulapuhalluskaapin paluu


Tilanpuute rasitteena

Aiemman verstastilan ja nyt tämän uuden tilan välillä on on tilavuuseroja. Ei ole varaa entisenlaisiin tiloihin jotka olivat ns. väliaikaistiloja purkutaloista tai remonttia odottavista rakennuksista. Isot laitteet eivät oikein mahdu. Lasikuulapuhalluskaappi vie noin pari neliötä tilaa eikä mahdu nykyiseen Verstaaseeni. Kuitenkin se on nyt lähellä käyttöänsä sillä tein sopimuksen siitä että muutkin voivat käyttää kaappia kunhan noudattavat ohjeita. Olen vuokrannut tuliterän, lattialämmitteisen harrastustilan. Saman paikan, erään kerhon kerhotiloista löytyi paikka kompromissina puhalluskaapille. Ilman kuluja.

Ankarat säännöt
On viisi sääntöä: Omistaja käyttää ensin, puhallettavat osat pitää olla puhtaita öljystä ja muusta pestävästä liasta ennen puhallusta, puhallusainesuihkua ei koskaan suunnata, mukaan lukien kimmokkeet, lasia kohden, säädettyä käyttöpainetta kullekin puhallusmateriaalille ei saa ylittää ja viimeinen ankara pykälä: käyttäjä puhdistaa suodattimet ja ympäristön käytön jälkeen. Paineilma sisältyy vuokraan.

"Kovalla paineella käy nopeaan"
Tämän kuulee usein. Hetken meneekin hyvin sitten ei enää menekään koska puhallusmateriaali pilkkoutuu, erityisesti lasipallot hajoavat herkästi, joten hetken päästä kaapissa on vain arvotonta pölyä. Materiaaleillakin on hintansa.

Varastossa vuosikausia "päivettynyt"
Hieman kulahtaneen näköinen se jo on ja lasikuulakaapin lasi oli irronnut liimauksestaan. Lisäksi kaikki suojateippaukset ja muut pikkuasiat teettävät vielä töitä. Hiekkapuhalluskaappiin pitää vaihtaa lasi lähiaikoina. Aiemmin asentamani kahden valaisimen neonputket ovat kunnossa. Kiinnitystä pitää parantaa. Aika vähällä tämän saa kuntoon. Kustannukset jäävät alta sadan euron. Arviolta. Varaosat löytynevät Kompressorikeskuksesta ja Biltemasta. Kaapit ovat Biltemasta.

Vasemmalla lasikuulakaappi, oikealla hiekkapuhallus, alatasolla materiaaleja ja imuri joka tuottaa tarvittavan alipaineen kaappeihin. Kansien päällä loisteputkivalaisimet.
 
Paineensäädin ja vedenerotin. Edessä paineilmaliitin.
 
Muut hallintalaiteet: imurin ja valojen käynnistyskytkin, imurin sähköliitäntä ja imurin letku.

Puhalluskaapin käyttölaitteet: paineilmapistooli puhalluspölyn pikapuhdistukseen, hiekkapuhallussuutin ja puhallusaineen, tässä tapauksessa alumiinisilikaatin imuputki.
 
Jos hifistelisi
Kaappeihin voisi liittää syklonipuhdistimet joten hienontunut puhallusaine ja irronnut ruoste, maali ja muu kovempi hienojakoinen lika, tulisi ilman isompia vaivoja poistetuksi kaapista. Hintapolitiikka ja vähäinen käyttötarve ei puolla sijoitusta. Syklonisuodatin perustuu keskihakuvoimaan. Ilma jää keskelle ja painavammat jutut reunoille.

Hiekkapuhalluskaapin kansi, himmennyt lasilevy ja sen yläpuolella tehokas valaisin. (Vanhojen suojateippauksen jäämiä on vielä kannessa sisäpuolella.)

Lasikuulapuhalluskaapin irrotettava ja puhdistettava suodatin.

Toimintajärjestys
Imuri tekee aina alipaineen oikean puoleiseen hiekkapuhallusosastoon (alumiinisilikaatti.) josta se vaikuttaa väliseinän kahden suodattimen kautta myös lasikuulakaappiin. Järjestys on käytännön sanelema sillä lasikuulaa tarvitaan harvemmin. Lähinnä alumiinin viimeistelyyn.

Romulavalta löytämäni imuri palvelee puhalluskaappien puhtaanapidossa. Eli kaapin sisäpuolen paineen alhaisena pitämiseksi puhalluksen aikana.
 
Hyvä laite mutta laakerivika
Tavan kansa hylkää helposti laatulaitteenkin vaikka sen voi muutaman euron kustannuksella ja hieman vaivaa nähden korjata kuntoon. Esimerkiksi hiiliharjat ja kommutaattori ovat oikein hyvässä kunnossa. Vanha laakeri melusi, uusi laakeri maksoi sen muutaman euron.

Alipaineen vaikutuksesta pleksikansi pyrkii taipumaan. Se voi johtaa lasilevyn murtumiseen. Vrt.kuva. Kulmarauta jäykistää. Nykyisin.

Jäykistimen tarkoitus
Pleksi on, Bilteman ohjeiden mukaan, riittävä kansi ominaisuuksineen, kuten sen läpinäkyvyys. On jonkin aikaa. Siksi liimaan lasilevyt molempien kaappien kansien alapintaan niin näkyvyys paranee, ts. läpinäkyvyys pitenee merkittävästi. Kuvassa jo edellisiltä käyttökerroilta murtunut lasilevy. Kaapin paine-ero ulkoilmaan nähden helposti rikkoo lasilevyn. Siksi jäykiste. Lisäksi se helposti, aluniinisilikaatin vaikutuksessa, himmenee. Kuten yllä kuvasta näkyy. Vaivaa voi helpottaa miettimällä miten ja missä asennossa puhaltaa. Kimmokkeet aiheuttavat himmentymistä. Pisin mitaltaan puhalluskohde on ollut 70-luvun Toyota Corollan perä-vaihteen ja taka-akselien kotelo. Noin puolitoista metriä. Siksi puhalluskammioiden väliseinän voi irrottaa.

Putkivalot ledeiksi
Haen marketista pari kappaletta ledilamppuja jotka liimaan pleksikanteen loisteputkien sijalle. Enemmän valoa ja vähemmällä kulutuksella. Lisähyötynä erityisesti että kannet ovat kevyemmät avattaviksi. Hifistelyä...

Kunnostus liki valmis
Koepuhalluksiin jo ryhdyin ja reippaasti alkoi tapahtua. Aloitin maalikolhuisen Guzzi 850T Californian keulan alakolmion siistimisellä. Ensin hiekkapuhallus alumiinisilikaatilla. Painetta 4bar.

Työstökohde

Vajaan kymmenen minuutin kuluttua on maali poissa ja pinta avattu.

Sama osa alapuolelta.

Alakolmio lasikuulapuhallettan eli pinta suljettu.

Etanolia pinnan peittaamiseen eli käsittely korroosiota vastaan.

Mahdolliset jatkotoimet
Alakolmiota voi käyttää aivan hyvin jo tässä vaiheessa. Satiinikiiltoinen alumiini on varsin siedettävän näköistä. Lasikuulapuhalluksen jälkeen osa pitää upottaa etanoliin ja annetaan kuivua pari päivää. Jos haluaa maalata osan niin se pitää hiekkapuhaltaa ja saada maali mahdollisimman nopeasti pintaan ennen kuin alumiini oksidoituu.
 
Jos haluaa kiillottaa osan peilinkirkkaaksi niin uudelleen lasikuulapuhallus ja käsittely kiillotuskoneella heti. Kiiltävä pinta vielä kastetaan etanoliin ja annetaan kuivaa. Muuta ei tarvitse tehdä kuin pestä joskus ravat pois jos sattuu pyörä tahriutumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti