perjantai 29. toukokuuta 2020

Lievää väkivaltaa läppärille


Ei kättä kärsinyt
Pitkään käyttämäni anopilta perimäni tietokone kuumeni siihen malliin että jotain olisi tehtävä. 1900-luvun tekniikkaa.
Aloitin pohjalevyn irrottamisella. Paljon ruuveja ja osa piilossa tarrojen alla. Kun sain kaikki ruuvit auki niin vain puolet pohjalevystä aukesi. Toinen puoli oli kiinni tavalla jota en saanut selville ja luovuin koko hommasta ja ajattelin että vanha kone on vanha eikä jaksa kuin äärimmäisin ponnistuksin pyörittää nykyistä sisältöään. Vaikka Linuxista sanotaan että se on tavanomaista köykäisempi pyörittää.

Näyttö ja näppäimistö.

Hot spot
Kuumin kohta on vasemman käden peukalon alla heti kosketuslevystä vasemmalle. Ikävä oli siinä kättä pitää.

Pellit kiinni
Laitoin vähin äänin irti saamani pohjalevyn kiinni ja muutin taktiikkaa.

Imuri käyttöön
Koska ei ollut paljon menetettävää niin hain siivouskomerosta 90-luvun puolivälissä ostamani pölynimurin ja laitoin sen letkuun sohvasuuttimen. Sellaisen kapean imuaukoltaan.

 Pohjalevyt. Neljä ilmanvaihtoritilää.

Läppäri ylösalaisin uudelleen
Pohjassa on ritilöitä joista kone imee huoneilmaa sisuksiinsa tai lykkää lämmintä ilmaa ulos.
Imuri täysille ja imusuulake siihen ritilään jossa sen yläpuolella pyörivä tuuletin imee ilmaa laitteen sisuksiin. Jotain tapahtui: ritilän sisäpintaan tarttui kaikenlaisia pöly- ja kuitutollukoita jotka suulaketta liikutellen siitä hävisivät imurin pölypussin suuntaan. Saman tein muillekin aukoille mutta niistä ei ihmeemmin törkyä irronnut. Myös näppäimistöstä lähti törkyä.

 Nelikulmaiseen aukkoon tehosi imurointi. Vasemmalla poistoaukko.


Kolme tuntia myöhemmin
Tiedonkäsittelyä olen tehnyt nyt koko ajan imuroinnin jälkeen. Kone on vain hieman lämmennyt vaikka netti on ollut koko ajan auki sekä erinäisiä ohjelmia kuten kuvankäsittely- ja tekstinkäsittelyohjelma yhtä aikaa.

Ei kuulu kovaa huminaa
Edelliseen viitaten tuuletin pyörii vain hiljalleen eikä näppäimistön ympärys suuremmin lämpene. Ei voi kuin päätellä että jäähdytys on tehostunut merkittävästi. Prosessorit siis käyvät viileämpinä eikä jäähdytystä tarvita kuin hieman.

Melu pieneni
Kun tuuletin ei huuda täysillä eli ei metelöi, on koneen käyttö huomattavasti miellyttävämpää. 

Lisää elinikää
Jos tilanne parani pysyvästi näillä keinoin niin voin todeta että tuli ehkä lisää elinikää bittimyllylle ja ennenkaikkea käyttömukavuutta. Kuuma kone polvillani, joka on osoittautunut normisijainniksi pitkäänkin touhutessa tietotekniikan parissa, oli hieman epämiellyttävää.

Paljon myöhemmin
Kone on ollut käynnissä ja netti auki vaikkakin käyttämättä eikä ole kuumennut kuin 38 asteen lämpötilaan. Siis hieman kättä lämpimämmäksi. Kuumimmasta kohtaa.

Kokemus muistiin
Pitänee noita talouden muitakin tietokoneita tutkailla. Vain yksi kone on ostettu uutena ja sekin on palvellut jo yli viisi vuotta.

Ei voi suositella menetelmäksi
Otin siis riskin että tietokone voi vaurioitua eikä se vieläkään ole mahdotonta.
Viekää te muut vanhat läppärinne tietokonehuoltoon säännöllisesti ja varsinkin jos ne kuumenevat aiemmasta poikkeavasti. Voi olla puhdistus tarpeen.

On toiminut toistaiseksi
Epäkonventionaalista puhdistusmenetelmästä huolimatta on toiminut jo yli puoli vuotta. Nyt on 2021 tammikuu. Toivottavasti toimii jatkossakin. Kone käy liki äänettömästi. Käyttöjärjestelmänä on pitkän aikavälin tuella oleva Xubuntu 20.04.LTS. Päivittäisessä käytössä. Näin talviaikaan pyörinyt aamusta myöhäiseen iltaan useinpina arkipäivinä.

Kahdeksan kuukautta myöhemmin ensi-imuroinnista
Jäähdytinpuhallin ryhtyi meluamaan jälleen ja koneen pohjalevy oli tavanomaista kuumempi. Uudistin imuroinnin. Samalla imuroin näppäimistönkin. Jälleen kone on hiljainen. Edullinen kunnostusmenetelmä mutta sisältänee riskejä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti