perjantai 21. joulukuuta 2018

Tietokoneen käyttöjärjestelmän päivitys toiseen


Oppimaton opettelee
Näistä asioista tiedän kovin vähän mutta teinpä päätöksen että Ubuntu 14.jotain päivittyy 16.04 -versioon. Aikaa meni noin viisi tuntia. Homma tapahtui ilman puuttumista mihinkään. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen homma toimi paremmin kuin ennen suurelta osin.

Vanha läppäri
Kyseessä on yli viisitoista vuotta vanha tietokone jonka olen ennakkoperinyt anopilta kun hän uusi tekniikkaa. Ollut vähällä käytöllä aiemmin. Eikä nykyäänkään työkuormaan tukehdu. Mielelläni käytän näitä kevyempiä käyttöjärjestelmiä. Lisäksi ilmaisuus, jatkuva päivitys ja ylläpito on plussaa. Ennestään taloudessa on kaksi muuta Linux-konetta. Mutta vain tämä yksi nykyään nettikoneena. Rouva taas ei sulata muuta kuin uusimman Windowsin.

Peruskuvankäsittely jumittaa
Yksi asia kyllä ei toiminut: Pinta kuvankäsittely ei suostunut muokkaamaan kuviani kuin hyvin satunnaisesti jos silloinkaan. Blogini on kuitenkin riippuvainen kuvista ja monesti niitä pitää myös sähköpostin kylkiäiseksi laittaa.

Laajempi ohjelma
Ubuntun matkassa kulkee laajempi kuvankäsittelyohjelma Gimp. Se on alkuunsa hitusen hankalampi käyttää koska siinä on toimintoja kymmenkertaisesti mitä on Pintassa.

Opin kuitenkin
Yksi ehtoopäivä meni opetellessa rajaamaan, liittämään, kääntämään, tallentamaan ja muutenkin muokkaamaan kuvia kuten korjaamaan valotusta.

Komennot löytyivät
Nyt se käy jo varsin rivakasti kun on komentoketju kunnossa. Toki osaan vasta muutamia komentoja. Samanlaisia kuin on Pintassakin. Lisäksi on muita mahdollisuuksia parantaa tai pilata kuvansa. Onneksi se alkuperäinen on aina tallessa kameran muistikortilla.

Pöpötöntä
Se on mukavaa että mitään haittoja ei koneeseen juuri pyri. En tunne tätä Ubuntua ja sen toimintaa sen kummemmin mutta ainakin se on nopea surffatessa ja näyttää kuvat ja videot kunnolla. Kone on jo 15 vuotta vanha mutta ei tunnu ottavan käyttöjärjestelmästä nokkiinsa. Selaimena on Firefox. Sekin tekee hommansa nikottelematta.

Päivityksiä usein
Päivityksiä Ubuntuun tulee ajoittain. Päivitys tapahtuu taustalla. Joskus kyselee asennusoikeuksia. Toki sellaiset myönnän auliisti. Joidenkin päivitysten osalta pyytää uudelleenkäynnistystä. Joka ehtoo koneen sammutan niin se tulee siinä samalla kun taas availen huomenissa.

Viikon tauko taisi olla blogiteksteissä. Nyt päivityksiä tulee jälleen. Kuvien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti