maanantai 14. toukokuuta 2018

Jokavuotinen mökkiriesa: järvivesiautomaattipumppu


Voiton puolella
Olen hiljalleen saanut jonkinlaisen henkisen painiotteen mökin painevesijärjestelmästä. Tarkoitus on pumpata järvivettä sähköenergiaa hyödyntäen saunan suihkuun ja keittiön tiskialtaalle.
Ohessa letkulla vettä istutuksille tai moottoripyörän pesuun. Joskus autonkin.

Jos ei pumppua ole
Muutoin olisi 100% kantovesi. Ei sekään iso projekti olisi per päivä ja saunominen: keittiössä kuluu noin 10 litraa päivässä, saunoessa noin kaksi isoa ämpärillistä saunojaa kohti. Sisältää myös lämpimän veden. Huuhteluvesi on järvessä jonne on portaat. Uida osaamme. Vilpoisemmassakin vedessä. Rouva on säännöllinen talviuimari. Outoa se ei ole minullekaan mutta mieluimmin avovedessä.

Pohjavettä
Ruokavesi tuodaan Enonkosken kunnan ylläpitämästä ilmaisesta vesipisteestä kannulla. Kerralla noin 10 litraa. Riittää yleensä vähintään kolme päivää. Mökillä on yleensä kaksi asukasta kerralla. Joskus käy vieraita.

Vesisysteemin asennus ja käyttöönotto
Ensin viedään maalla talvehtinut imuputki pohjaventtiileineen järveen painon ja kellukkeen kanssa. Veneellä. Eukko soutaa mutta aina väärin.

Putket ja letkut
Sitten tyhjennettynä talvehtinut pumppu-painesäiliöyhdistelmä liitetetään mökin vesijohtoverkkoon. Yksi letku keittiöön, toinen saunaan ja kolmas hanaan kuistin kyljessä.

Ikävin tehtävä
Suurin vaiva on imuputken ilmaus. Pumppu ei ime muuta kuin vettä. Ilma putkessa kun ei liiku vaan vesi pitää laittaa putkeen. Hieman tylsä homma mutta ajan kanssa onnistuu. Kun keinottelee sopivasti.

Vesiautomaatti terassin alla.

Paikka on hankala
Terassin alla ei ole kovasti tilaa. Joutuu työskentelemään makuultaan mutta onneksi asento on tuttu. Tällä kertaa tuli myös hiki. Ulkolämpötila yli 22 astetta. Kivasti toukokuussa.

Ei oma valinta
Pumppu on laitettu tähän paikkaan sen tarkemmin miettimättä asentamisen helppoutta tai paloturvallisuutta. Koska se on korkealla järven pinnasta on imuletku pitkä ja sen täyttäminen ottaa aikansa. Se on se ikävin homma. Siellä kuistin alla tehtynä.

Suunnitelma
Ehkä siirrän pumpun järven rantaan pieneen katokseen ja vedän sinne sähköjohdon. Pumppu ilmaantuu helpommin käyttöönotettaessa eikä sen käyntiääntä tarvitse kuunnella kuistin alta. Varsin vaimea surina kuitenkin.

Hana terassin syrjässä ja pumppu ritilän takana. 

Vesiautomaatin hätäsammutin.

Hätäsammutin
Koska automaatti on terassin alla ja ritilä ruuveilla kiinni niin tein hätäsammutinjärjestelmän. Kun nyöristä nykäisee niin pumppu sammuu.


Yleistä mökkijärjestelmästä
Talvi: se rikkoo hanat ja putket jos niihin jää vettä. Siksi tyhjennys, tavalla tai toisella, on välttämätöntä. Myös hanojen osalta. Pakkanen panee talvella. Vivut ja hanat aukiasentoon niin mahdollinen vesi pääsee ainakin haihtumaan.

Muuta mukavaa
Myös viemärin hajulukko pitää tyhjentää. Parempi kun jättää auki ja muistutuslapun altaaseen ettei kukaan laita sinne vettä.

Elävää vettä
Järvivesi on ihan eri asia kuin kaivovesi. Järvessä on elämää. Järvivedessä oleva happi syövyttää rakenteita ihan eri vauhtia kuin kaivovesi. Lisäksi on kaikennäköistä töhkää kuten hiekkaa, mutaa, kasvien lahoavia osia, pieneläimiä ja eläviä kasveja. Paljosta pitää pumpun selvitä.
Pohjaventtiilissä on  karkea suodatin. Se puhdistuu automaattisesti sillä jokaisen käyntisyklin lopussa pieni osa vettä palaa takaisin järveen.

Vesiautomaatin painekytkin vuonna -17.

Painekytkin pahana
Painekytkimen kalvon alapuoli on kokonaan ruostunut eikä automatiikka siksi osannut sammuttaa pumppua. Puhdistamalla sain painekytkimen toimimaan. Nyt varauduin samaan ilmiöön laittamalla pumpulle hätäsammuttimen.

Ulkosäilytyskin onnistuu
Itse vesiautomaatti vaatii huomiota jos sen aikoo talvisäilöä ulkona. Siihen ei saa jäädä vettä sisään. Painesäiliö pitää tyhjentää ensin ilmasta. Toisessa päässä on vastaavanlainen venttiili kuin auton vanteessa. Sitten vesi pois päädyn isosta liittimestä. Myös sen yläpuolella oleva "siemenvesi"-säiliö tyhjennetään. Kallistelemalla ja kääntelemällä saa kaiken veden pois.

Mieluimmin tyhjänä
Jos on lämmin säilytyspaikka niin ei tarvitse tyhjentää. Vesi tosin voi "muhia" jos se on kovin "elävää" järvivettä.

Painesäiliössä palje
Vikoja näihin voi tulla paineensäätimeen, sen sähköosiin mutta tyypillinen vaiva on painesäiliön palkeen puhkeaminen. Vesi ja ilma sekaantuvat. 
Käyttöön otettaessa ja käytön aikana pitää painesäiliön palkeessa olla noin 1,5 bar paineilmaa kun säiliö on vedestä tyhjä.

Näillä ohjeilla ja kujeilla olen pärjäillyt tämän ja sen edeltäjän kanssa.

Myöhemmin vuonna 2018
Kävi niin että kuvattu pumppu sanoi sopimuksen irti kesäkuussa. Moottori vain hiljaisesti hiipui eikä tehnyt elektronivirrasta liikettä pumpun siivikkoa varten. Käytännössä siis kärähti. Onneksi ei liekkeihin asti. Mykkä peli.

Uusi hankintaan
Motonetista löytyi satasella uusi pumppu. Anoppi otti osaa raskaisiin kustannuksiin. Sen tekniikka oli hieman erilaista mutta soveltamalla sain putket ja letkut hieman uudenlaiseen asetelmaan. Vieläkään en saanut aikaiseksi rantaan sijoitusta. Nyt pumppu on taloyhtiön autotallissa lämpimässä talvehtimassa ja töitä sille on tiedossa toukokuussa 2019. Toivottavasti tulee lämmin mökkikesä.

Lisäys lokakuun lopulla 2019
Motonetin satasen pumppu toimi toisenkin kesän ja talvehtii nyt tyhjänä taloyhtiön lämpimässä autotallissa. Keväällä 2020 jälleen mökille ja pumppua asentamaan. Siitä se mökkeilykausi alkaa.

Uusia tuulia jätevesilainsäädännössä
Pumppu asennetaan kuten ennenkin mutta vettä ei saa johtaa rakennuksen sisään. Viemäri saa kuitenkin olla. Käytännössä pumpulla pumpattu vesi haetaan astioilla mökin kuistin kupeesta ja kannetaan sekä keittiöön että saunaan. Näin ei rikota lakia.

Tulkintaa 2020
Saunaan saa tulla vesi kunhan ei ole suihkua. Vain hana. Keittiöön ei saa tulla vettä kuin kantamalla. Tai saa vaikka mitä mutta pitää olla lain vaatimat likasäiliöt ja niille asianmukainen tyhjennys. Tässä tapauksessa mökki on muutaman metrin päässä vesirajasta ja koko ympäristö tontin alueella on umpikalliota. Tulisi kustannuksia. Kallio on kovaa kaivaa. Parempi on kanniskella vettä. Onneksi ainoan vävypojan selkä on nyt parempi.

1 kommentti:

  1. Meilläkin tuota vesijärjestelmää on suunniteltu mökille. Tarkoituksena olisi ilmeisesti hankkia kaivo mökille. Nyt sitä vettä ei saa kuin järvestä. Kyllähän se niinkin hoituu, mutta totesimme että kaivo olisi varmasti mukava lisä. Kiitos jakamisesta. Mukava lukea muidenkin mökkeilystä. https://www.ristiinanporakaivo.fi/porakaivot/

    VastaaPoista