sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kierrätyslinnunpönttö puuhun


Vanhaa kiertoon
Nurkkiin on kertynyt vanhoja moottoripyöräilijän kypäröitä. Nehän voi tietysti laittaa  roskikseen. Kenellekään en kehtaisi tarjota käyttöön. Paitsi hieman muunneltuna. Kypärästä saa linnunpöntön aika helposti. Tällä kertaa jet-tyyppinen eli avomallin kypärä.

Kiinnitys puuhun leukahihnalla.

Tiivis asennus
Leukahihnan pituus ja puun paksuus ratkaisevat kiinnityspaikan. Avokypärä asettuu puun runkoa vasten yllättävän tiiviisti. Kokokypärän saaminen tiiviiksi on hankalampi tapaus ja silloin on hyvä liimata lauta tai levy täyttämään päänreikä niin että tilkkeen reunat eivät tule kypärän reunan ulkopuolelle. Visiiri on hyvä maalata tai teipata "pimeäksi" ja sulkea. Aukon voi porata haluamalleen kohdalle. Reiän koko ratkaisee minkä sorttinen kolopesijä pönttöön ryhtyy pesimään.

Tipujen sopii tulla asumaan.

Yleensä varjossa
Pönttö on asennettu niin että vain aamuaurinko pääsee siihen paistamaan suoraan. Sijainti on tiheässä kuusipuskassa joten iltapäivän kuumuus ei pääse pönttöä ja sen asujaimia rasittamaan.

Paksu eriste
Styroksikerros on yli tuuman vahvuinen niin lämpö pysyy sisällä mutta liikalämpöä ei pääse sisään. Kuten tarrasta näkee niin pönttöön ei haluta mitään prosenttivähemmistöä asumaan.

Seuraavaksi voisi laittaa pöntön vaikka käelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti