torstai 6. marraskuuta 2014

Muttereiden ja pulttien lajittelua


Siivotessa löytyy
Kuten aiemmin mainitsin niin siivotessa ja järjestellessä löytyi paljon kierrekappaleita. Käytettyjä ja yllättävän paljon käyttämättömiä tai muuten uutta vastaavia.

Vielä niillä on käyttöä
Nyt olen muutaman päivän niitä lajitellut. Ei ehkä ihan palkoille pääse mutta rahanarvoista tavaraa kuitenkin. Pitää hankkia lisää lokerikkoja. Muutoin ei lajittelusta ole suurtakaan hyötyä jos jotain pultti- tai mutterikokoa pitäisi löytää. Yleensä heti silloin kun tarve on.

Aikaa ajatteluun
Siinä lajitellessa on ollut myös aikaa ajatella kaikenlaista teknistä ja yllättäen on virinnyt päässä pari uutta ideaa. Ainakin toinen niistä on ennen kokematon. Siitä lisää kunhan olen tehnyt muutaman kokeen asian suhteen.

Lajittelumenetelmä: lokerikko
Huomenissa pitänee laittaa autoon talvipyörät ja sitten lähteä metsästämään sopivaa lokerikkoa. Sellainen oman jalkansa varassa pyörivä olisi tietysti ihanne mutta taitaa maksaa aika lailla rahaa. Nettitutkimuksia pitänee tehdä. Tilanpuute myös vaivaa. Tosin järjestellessä on vapautunut hyllytilaa että lokerikot mahtuisivat hyllyllekin, ainakin osittain.

Kulkuneuvo käytössäAuto on talvipyörillään. Lokerikkoja on ostettu lisää. Osan pulteista, muttereista, aluslevyistä ja muunkinlaisista kiinnitysosista olen tehnyt lajitelmat.

Ruostumaton etusijalla
Kuten jo edellisistä projekteistani selviää, olen käyttänyt ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnitysosia. Syy siihen on se että ruostumaton teräs ei riitele alumiinin kanssa eli ei muodosta korroosiota. Toki se tulee kalliimmaksi mutta hinta tulee takaisin siinä että ruostuneita ruuveja ei tarvitse uusia edes ulkonäkösyistä. Lisäksi ne aukeavat suosiolla.

Lokerikot.

Tilaa toistaiseksi
Kuvasta puuttuu vielä kaksi lokerikkoa jotka nekin ovat täynnä. Pieni poikkeus on että kuvassa näkyvistä laatikostojen lokeroista neljä pientä ja yksi iso ovat vielä käyttämättä.

Yksittäiset löydöt
Lisäksi on pieni ongelma: ilmeni että on pajon yksittäisiä osia joille ei löydy nimettyä lokeroa. Pitänee tehdä yksi "miljoonalaatikko" sekalaisille kiinnittimille. Tilanne on kuitenkin paljon parempi nyt kuin moneen vuoteen. Vielä laitan Dymoteipeillä merkinnät jokaisen lokeron reunaan sen sisällöstä.

Lisää lokerikkoja
Otin vanhat lokerikot käyttöön. Niitä piti hieman korjailla ja tehdä teline jonka varassa ne pysyvät seinällä. Seinälevy kun on paloturvallisuussyistä kipsoniittiä. Siihen ei tavallinen ruuvi pure.

 Vanhat lokerikot alimpina.

Tiedot osassa lokeroita.

Vaiheittain
Pääasiassa lokerikoissa on ruuveja ja muttereita sekä aluslaattoja. Muutakin tavaraa löytyy. Aloittelin merkitsemällä ruuvitavaroiden kokoja lokeroiden päihin. Siinä riittänee vielä tehtävää pitkäksi aikaa. Vähitellen tehden ei ala tympäisemään. Aina kun muihin hommiin mielenkiinto hiipuu niin voi naputella Dymokirjoitinta. Suurin vaiva on tarrojen liimaaminen.

Kokojärjestykseen
Kun suurimmassa osassa lokeroista on merkintä sisällöstä niin vasta sitten on ne helppo asetella koko- ja/tai muuhun järjestykseen niin että tarpeellisen löytäminen on helppoa. Äkkiä katsoen on eniten olisi ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnitysosia. Pääasiassa 6, 8, 10 ja 12 millisiä kierteitä.

Notkuu
Hyllylevy, johon suurin osa lokerikoista tukeutuu, on kovasti painunut notkolle. Se pitää tukea paremmin. Lokeroita täytellessä painoa syntyy salakavalasti.

Ei epämääräisiä kokoelmia
Nyt ei ole enää juurikaan irtopultteja tai -muttereita pyörimässä epämääräisissä rasioissa. Tarkoittaa että voi alkaa siivoamaan tosissaan verstastilaa että saa seuraavan projektipyörän nosturille. Se lienee jälleen työn alle otettava Alkoholipyörä ja sen ahtimen hihnan uudelleen suuntaus.

Ulkovarasto ja sisävarasto
Tämä päivä kului tavaroiden lajittelussa ulkovarastoon menevien ja sisälle jäävien välillä. Eli sisälsi pakkaamista ja laatikoiden kanniskelua.

Löysäilyä
Loppuiltapäivän kahvittelin naapurifirman tiloissa ja välillä Dymokirjoitinta naputellen. Nyt on lokerikot nimetty melko kattavasti. Vieläkin on parantamisen varaa mutta vähäisiä osamääriä ei ehkä kannata nimetä erikseen.

Pääosa lokeroista on nimetty ja järjestyksessä.

Paremmalla puolella
Muutama lokero on edelleenkin tyhjänä. Viiden matalamman lokerikon nimeämättömissä rasioissa on vielä tilaa.

Tuentaa
Aiemmissa kuvissa näkyy että lokerikkohylly on taipunut ikävän näköisesti notkolle ja hieman etukenoonkin. Laitoin kierretankoa pätkän lokerikkohyllyn ja sen yläpuolella olevan jämäkämmän hyllyn väliin: ei notkota enää.

Kauneusvirheitä
Lokerikkojen lokerot aukeavat oikaisun seurauksena keveämmin. Nuo "Rubbermaid"-merkkiset korkeammat lokerot ovat Clas Ohlsonilta ja ovat hyvin jämäköitä mutta lokerot varsin pieniä. Viisi kuvassa näkyvää muuta lokerikkoa ovat Biltemasta: tehty vetelästä muovista ja ovat moduulirakenteiset. Se aiheuttaa sen että lokerikko menee keskeltä notkolle ja lokerot eivät sulkeudu siististi. Halvalla ei saa hyvää. Toisaalta lokerot ovat suurelta osin täynnä painavaa terästä. Ehkäpä näitä ei moiseen rasitukseen ole suunniteltukaan. Virhehankinta. Mutta näillä mennään.

Järjestys alkaa
Nyt alkaa yleinen siivous tiloissa: vielä on ulkovarastoon siirtyvää tavaraa muutama laatikollinen ja hieman päinvastaistakin liikettä joidenkin osien osalta.

Tilaa lattialla
Lattiatilaa on löytynyt lisää kun tavarat ovat löytäneet tilansa hyllyistä. Osa nesteistä kuten pakkasnesteet ja harvemmin tarvittavat öljyt ovat ulkovarastossa pois jaloista. Myös pöytäpinnat ovat vapautuneet vaikkakin vielä viimeisessä katselmuksessa löytyikin rasioita joissa on sekalaista tavaraa ja joista osa voi olla hyvinkin tarpeellista. Mutta ne ovat pikkujuttu enää.

 Pyöränostin yläasennossaan. Etualalla ajosilta.
Uusi projekti alulle
Nyt on tilaa seuraavalle projektille. Harvinainen näky meikäläisen verstaalla että pöydän pinta on tyhjä ja puhdas.

Sähkötyöpöytä valmiina haasteisiin.

Tässä tehdään johtotyöt
Tällä pöydällä oli kaikista pahin sekamelska mutta nyt sekin on perattu. Paljon hyvää tavaraa löytyi sen päältä ja alatasolta.

Pesupöydän kannella on vielä hieman lajittelematonta tavaraa.

Koneistamon puolellakin alkaa olla hiljalleen siistiä.

Lasikuula- ja hiekkapuhalluskaappi on vielä rassaamatta.

Kerrostumia
Tässä on vielä järjestelemistä. Nurkassa on ripoja ja lautoja jotka toimitan ulkovarastoon. Lisäksi alahyllyllä on tavaroita, lähinnä sähkötarvikkeita vahvavirtapuolelta, jotka nekin kulkeutuvat ulkovaraston hyllylle. Muutoinkin kaapit tarvitsevat kunnostusta: valaisimien kiinnitys pitää uusia sekä asentaa uudet kirkkaat lasit. Varsinkin hiekkapuhallus syö lasia hiljalleen harmaaksi. Tulee siis asiaa Kompressorikeskus -nimiseen firmaan.

Liittimet, releet ja muutSähkötarvikkeet, kuten Superseal-liittimet, ovat olleet erinäisissä pikkulokerikoissa. Muuta ongelmaa niistä ei aiheutunut kuin se että pöydältä tai jostain lähistöltä pitää löytyä tilaa lokerikon koon verran. Yleensä sitä tilaa ei ole kun hommia tehdään. Nyt on lokerikko seinämallia ja oikean käden ulottuvilla sähkölaitetyöpöydän vieressä. Vaikka sähkölaitepöytä onkin tehty pyörien päälle ei sitä ole juurikaan tarvinnut siirrellä. Muutakaan paikkaa sille ei oikein olekaan.

Sähkötarvikelokerikko.

Tukeva ja helppokäyttöinen
Tämän Biltemasta hankitun lokerikon etuna on että lokeron vetämistä pois paikaltaan ei ole estetty millään pykälällä tai kääntämisellä. Pieniä pinnejä sisältävät lokerot on siis helppo ottaa työpöydälle omissa lokeroissaan.

Pitäisi tehdä aina ennen työnteon aloitusta
Tämä koko lokerikko- ja järjestelyhomma olisi pitänyt tehdä jo silloin kun näihin tiloihin verstaani muutin. Silloin oli vain niin kova kiire tehdä jotain muuta. Ilmeisimminkin  moottoripyörärakentelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti