torstai 20. marraskuuta 2014

Lasikuula- ja hiekkapuhalluskaappien kunnostusta


Erikoishomman erikoisjärjestely
Trikehommissa tarvittiin normaalila isompaa, tai oikeastaan pidempää, hiekkapuhalluskaappia taka-akseleiden siivousta varten. Eli poistin palan kaappien väliseinää. Nyt laitoin väliseinän palan takaisin. Tarkoittaa että vasemmassa päässä on lasikuulia ja oikeassa päässä alumiinioksidia puhallusaineina.

Pala hepattuna.

Voi irrottaa toistekin
Enempää en väliseinän reikää hitsannut. Asetonilla noet hepeistä pois, taakse maalarinteippi raon kohdalle ja rakoon tiivistemassaa. Sen jälkeen teippausta lisää. Tiivis tuli.

Kaksi kaappia, eri aineet
Kaapeissa on nyt omat aineensa niin voi tehdä jälleen näppärästi pintakäsittelyjä ja puhdistusta. Lasikuula kun ei riko materiaalin pintaa kuten hiekka- tai alumiinioksidipuhallus.

Työjärjestys alumiinille
Jos haluaa siistiä ja puhtaana pysyvää alumiinipintaa on työjärjestys seuraava: puhallus puhtaaksi hiekkapuhalluksessa (Tai muulla "terävällä" puhallusaineella kuten alumiinisilikaatti.) Sen jälkeen lasikuulapuhallus umpinaisilla lasipalloilla joka "takoo" karhean pinnan sileäksi. Työ on tehtävä pikapuoliin hiekkapuhalluksen jälkeen ennen kuin karhea alumiinipinta oksidoituu kovaksi. Pehmeä pinta siliää sametinkiiltoiseksi. Se käsitellään kastelemalla kauttaaltaan etanolilla. Se edistää oksidikerroksen syntymistä ja pinta pysyy sileänä eikä lika tartu herkästi.

Paineen suhteen tarkkaa
Järjestelmässä on vedenerotin ja paineensäädin. Olen merkinnyt molemman kammion luukun reunaan maksimipaineen. Sitä ei kannata ylittää sillä puhallusmateriaali eli kiteet tai pallot tai muu materiaali kestää vain tietyn paineen. Katkerasti olen saanut kokea lainattuani puhalluskaappia että satunnainen puhaltaja kokee että teho on alhainen ja lisää painetta niin puhallusaine alkaa kärsiä mutta homma etenee jonkin aikaa rivakasti. Vaan pää tulee vetävän käteen sillä pölyksi muuttunut puhallusaine ei enää tehoa.

Lasikuula
Jos sitä puhaltaa liian kovaa niin pyöreät umpilasiset kuulat hajoavat ja hetken kuluttua ei synnykkään enää kiiltävää ja sileää pintaa jota pyöreät kuulat tuottavat normipaineella.

Kustannus
Kaappien lainasta jää siis herkästi vain kuluja. Siksi puhallan mieluimmin itse ja laskutan tuntityönä.
Vielä siistimpää ja kiiltävämpää pintaa haluavat puhaltavat ennen etanolikäsittelyä pähkinänkuorirakeilla, tai vastaavalla aineella, pinnan vielä sileämmäksi.

 Näkymä lasikuulapuhalluskaappiin.

Imuri pitää pölyn poissa
Kaapeissa vallitseva lievä alipaine vetää tumput suoriksi ja estää puhallusaineen ja pölyn leviämisen ympäristöön vaikka pieniä vuotoja kaapeissa olisikin.

Vanha teollisuusimuri
Alipainetta ylläpitää teollisuuspölyimuri jonka joskus romulavalta pelastin ja kunnostin tähän käyttöön. Laite oli hylätty koska siitä oli rikkoutunut yksi pyörä. Lasikuulapuhalluskaapissa riittää ikkunaksi pelkkä pleksilevy. Vaihtoväli on minun hommien määrään suhteutettuna aika pitkä. Ammattityöhön nämä olisivat liian tehottomia ja pieniä.

Näkymä hiekkapuhalluskaappiin.

Luukku aineen mukaan
Hiekkapuhalluskaapissa on myös pleksilevy mutta sen alapinnassa on teipattuna karkaistu lasilevy. Pelkkä pleksi ei montaa minuuttia teräviä alumiinioksidisiruja tai hiekkaa kestäisi. Kuvat ovat "suojalasien" läpi otettu.

Suodatin kerää pölyn
Molemmissa kaapeissa on isohko imuilmasuodatin johon hienojakoisempi töhnä kertyy. Ne voi aika-ajoin imuroida puhtaaksi ja samalla puhdistaa myös pölynimurin pölysuodattimen niin homma voi jatkua taas useita tunteja. Normaali keskimääräinen puhallusaika on yleensä vain minuutteja kerrallaan osaa kohden. Puhaltamisessa on sekin hyöty että kompressori käy koko ajan täysillä ja lämpöä riittää. Muuten voisi tulla kylmä seisoskellessa.

 Vasemmalla lasikuulapuhalluskaappi.

Tehokkaat valot
Valaisimina on kaksi kahden putken loistelamppua joten valo tulee kaappiin kannen läpi melko varjottomana ja tasaisesti.

Puhalluskaapin alahylly.

Imureita
Oikealla kunnostamani teollisuusimuri. Kärcher on varalla. Ämpäri on puhallusmateriaalin käsittelyä varten ja laatikossa on kaikenlaista lisätarviketta ja varaosaa kuten eri kokoisia suuttimia puhalluskahvaan sekä suodattimia.

Sama imuri toimittaa myös pölynpoiston kiillotuskoneesta.

Sykloni on parasta
Näissä kaapeissa ei ole syklonipuhdistinta joka erottelisi puhallusjätteen ja liian keveiksi kuluneet puhalluspartikkelit pois puhallusaineesta. Osa hienojakoisesta pölystä lähtee suodattimien mukana kun niitä puhdistetaan, mutta ei kaikki. Kun puhallusaine on vanhaa huomaa sen puhallustehosta ja silloin puhallusaine on seulottava jotta siitä saa vielä käyttökelpoisen osan talteen. Erityisen kallista se ei ole joten työlleen ei välttämättä saa korvausta mutta kun vain harrastelee niin ei sillä niin väliä ole.

Valmiita varaosia
Kaappien luukkuna, valo- ja katseluaukkona on läpinäkyvä muovilevy 600 x 400 mm. Saatavissa Biltemasta mittoihin leikattuna. Hiekkapuhalluskaapissa on sen lisäksi lasilevy jonka voi vaihtaa aina kun se muuttuu harmaaksi. Laseja saa esimerkiksi täältä.
 
Aika etenee
Seuraava kaappien huolto tapahtui vasta vuonna 2021. Puhdistus, puhallusmateriaalien vaihto, uudet "lasit" ja muutenkin siistimistä.
Lisäksi käytössä on iso lamellikompressori suurella säiliöllä. Nyt riittää paineellista ilmavirtaa. Homma käy rivakkaan.

2 kommenttia:

 1. Olen harkinnut samanlaiseen kaappiin syklonierotteista imuria, niin ei mene suodattimet tukkoon ja säiliöt täyteen niin nopeasti. Lattian imurointikäytössä meillä on Dust Deputy -erotin, joka toimii älyttömän hyvin; imurin pölypussiin asti ei mene juuri mitään, aiemmin se oli tukossa parin imurointikerran jälkeen. Imuteho säilyy paaaaaljon pidempään. Vastaavan systeemin voi tehdä myös itse PVC-putkista ja muista yleisesti saatavilla olevista tarvikkeista. http://www.instructables.com/id/Mini-Cyclone-Bucket-Dust-Collector/?ALLSTEPS
  En tiedä kuinka hyvä tuo itsetehty versio on, mutta Dust Deputy ainakin toimii kuin unelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ostaessani lasia hiekkpuhalluskaapin luukkuun Kompressorikeskuksesta katselin kaipaavin mielin heidän tarjolla olevaa syklonierotintaan. Toistaiseksi pitää kuitenkin pidättäytyä koska harrastushommissa pärjää vähemmälläkin. Kiitos linkistä!

   Poista