torstai 27. helmikuuta 2014

Superseal liittimen halpiskopio

Vaihtoehto hyvälle
Ostin tänään ihan kokeillakseni Biltemasta heidän versionsa superseal-liittimestä.

Sanomista on
Suurelta osin homma on kunnossa. Liitinrungot ovat mittatarkkoja ja niihin kuuluvat liitinpinnit myös. Pinnit ovat myös riittävän vahvaa materiaalia että johdinliitos onnistuu hyvin. Pinnit lukittuivat terävästi naksahtaen liitinrunkoon. Pinnien korroosiokestävyydestä ei tietenkään voi sanoa mitään. Myös naaras- ja urosliittimen välinen tiiviste tuntui toimivan eli se oli kyllin tiukka liitintä suljettaessa. Mutta yhdessä kohdassa on sanomista.

Superseal urosliitinrunkoja.

Hyviä myös
Vasemmalla Bilteman markkinoima tuote, oikella erinomainen AMP-merkkinen. Toinen hyvä merkki on MTA.
Muitakin merkkejä on joista osa hyvin heikkolaatuisia.

 Johtimien tiivisteitä.

Mitat pielessä
Bilteman pakkauksessa mainittiin että liitin on tarkoitettu 0,75 ja 1,5 neliömillimetrin johtimille.
Vasemmalla on MTA:n vastaavalle koolle tarkoitettu silikonitiiviste joka tiivistää hyvin. Oikealla olevaan Bilteman tiivisteeseen 0,75 neliöinen johdin sujahtaa liian helposti. Edes puolitoistaneliöinen ei ole tiukka eikä kumin ulkomittakaan täytä johdinaukkoa.

Lukituskieli
Naaraspuolisissa liittimissä on muovinen lukituskieli. Bilteman liittimen muovi on niin kovaa että lukituskieli katkeaa jo liitintä kytkettäessä ja viimeistään kun liitosta avataan. Ala-arvoista.

Hätäapuversio
Ainoa tapa hyödyntää tätä kumia on laittaa ensin johtimen päälle pätkä kutistesukkaa niin se hieman turvottaa ulkomittaa ja liitoksesta ehkä voi tulla tiivis. Pinniin ei saa kunnialla tarttumaan niin paksua johdinta kuin kumin läpi saa menemään että liitos olisi tiivis. Onneksi tiivistesilikoneja voi ostaa erikseen esimerkiksi JA-Elektrosta. Kuten pinnejäkin ja muita liitintarpeita varauksin.

Johdin 1,5 mm2 ja tiiviste joka "hölskyy".

0,75 ja 1,5 mm2 johtimet vertailtavaksi.

Nojoo-tarvikkeita
Johtimet ovat Bilteman omasta valikoimasta. Laatu tyydyttävä.
Liitinrungot tiivisteineen ok, samoin pinnit mutta johdintiiviste on selvästi väärää kokoa. Helppo koota mutta päästää kosteuden liittimeen pilaamaan liitoksen. En ota käyttöön. Enkä suosittele.

Hankala lajitteluperiaate
Bilteman pakkaustapa myös poikkeaa totutusta: normaalisti yhdessä pussukassa on yhden liittimen runko, tiivisteet ja pinnit mutta Biltema on pakannut siten että pussissa on useita liitinrunkoja ja niihin ne alimittaiset johdintiivisteet. Erillisissä pusseissa myydään pinnit. Kahdenlaisia pusseja: urosliittimille ja naarasliittimille omansa. Pinnejä per pussi on useita kymmeniä.

Ostettava ylimääräistä
Jos siis tarvitsisi ostaa yksi liitinpari niin tällä järjestyksellä joutuu ostamaan paljon osia turhaan. 
Jos taas tarvitsee enemmän niin sitten pitää laskea että montako pinnipussillista tarvitaan tiettyä liitinmäärää kohden.

Kapea valikoima
Valikoima on kapea: 1, 2, 3 ja 4-napaisia on tarjolla. Useampireikäiset mallit puuttuvat. Muissa liikkeisssä on yleensä 6 tai 7-napaisiakin tarjolla. Biltema ei myöskään tarjoa liittimen ja johtimen ympärille tulevaa kumisukkaa. Tosin melko harvoista paikoista niitä saa eikä juurikaan vähittäisliikkeistä.

Oikea asennustyökalu puuttuu
Lisäksi on sellainen seikka että Biltemalla ei ole tarjota juuri oikeaa työvälinettä liittimien kokoamiseen jolla harrastajakin saa sellaista jälkeä että homma pelaisi. Myyvät kyllä eräänlaista monitoimipihtiä.

Sopiva työväline
Näillä pääsee alkuun. Taika on noissa leukojen pienissä muodoissa: Rullapuristinpihdit.
Vaihtoehtoinen  hankintapaikka: ABIKO52

 Superseal valikoima.

Yleensä tarvitaan monta....
Yksinapaisista liittimistä kuusinapaisiin. Jos tarvitsee useampinapaista niin niitäkin on olemassa mutta on helpompi laittaa vaikka kaksi liitintä rinnakkain. Lokerikosta näkee kertavilkaisulla puutteet kuten esimerkiksi nelinapaisia naarasliittimiä on vähän. Myös kuusinapaisia on niukalti.

Muita yleisiä liittimiä
Vasemmassa yläkulmassa on kaksi- ja kolminapaisia Bosch laiteliittimiä. Niiden pinnit ovat oikean yläkulman pienissä pusseissa. Superseal-pinnit ovat kahdessa lokerossa alaoikealla ja tiivisteet niiden yläpuolella.

Releitä ja relejalkoja.

Erilaisia releitä
Näkyy olevan enimmäkseen kytkentäreleitä. Kolmea tyyppiä: perinteisiä autotyyppisiä sekä minireleitä ja uudemman tyyppisiä kytkentäreleitä toisessa lokerossa alhaalta oikealta joita on tämän vuosituhannen Guzzeissa käytössä. Yhtäkään ei ole vielä tarvinnut vaihtaa mutta sekin päivä vielä tulee. Bilteman releissä en ole havainnut puutteita.

Purkaminen
Sen lisäksi että nämä halpisliittimet eivät ole tiiviitä niin niiden liitoksen varmistava lukituskieli murtuu avatessa erittäin helposti. Se taas johtaa koko liittimen purkuun ja uuden asentamiseen.

Huonot jonoon
MTA ja AMP toimivat. Muissa merkeissä on joko huono muovilaatu, huonot tai helposti hapettuvat pinnit tai tiivistys ei ole tiivis. Asialliseen remonttiin eivät kelpaa Auto Line, BL, Blue Line (liekö sama kuin edellinen) eikä Biltema.

Halpuus houkuttaa
Vahinko on että Motonet ja arvostamani JA-Elektro ovat sittemmin lähteneet halpisosien kauppiaiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti