torstai 12. syyskuuta 2013

TPS


Motonetin valikoima
Ostin Motonetistä kaksi uutta TPS:sää eli kaasunasentotunnistimia. Motonetin kielellä ne ovat "kaasuläpän säätimiä".

Ajatusvirhe
Termi on virheellinen. Kyseinen laite ei säädä kaasuläppää vaan kaasuläppä akselinsa välityksellä sitä. TPS välittää jännitetietona EFI:lle tai, nykyään, ECU:lle kaasuläpän asentotiedon. Se voi säätää myös sytytysennakkoa kaasutinmalleissa joissa on analoginen tai digitaalinen sytytysjärjestelmä. Koskee lähinnä vanhanaikaisia japanilaisia järjestemiä.

Hinnat tulleet alas
Aiemmin olin ostanut Nimettömän tarvike-TPS:sän Motonetistä joka on ollut useammassakin projektissa käytössä. Se maksoi joitakin vuosia sitten n. 60 euroa. Nyt ostin yhden Topran-merkkisen tarvikeanturin ja yhden Bosch-merkkisen. Topran maksoi 25 € ja Bosch 45 €. Hinnat ovat tulleet alas. Kassalla sain vielä kanta-asiakasalennuksen.

 Vasemmalla Nimetön, keskellä Topran ja oikealla Bosch.

 Sama järjestys kääntöpuolelta.

Liittimet.

Eroja
Kaikki näyttävät muutoin samoilta mutta kaksi tunnustaa nimensä. Pieniä eroja on: Nimettömän liitin on hieman eri mitoituksella joten Bosch-kolminapaliitin ei lukittunut siihen kunnolla. Kahteen muuhun lukittuu.

Asennustarkkuus heikko
Kiinnitysreikien koossa on sanomista. Nimettömässä ei ollut muovia holkin sisäpuolella. Kahdessa muussa on. Ikään kuin valussa väärälle puolelle jäänyttä muovia ei ole viimeistelty kunnolla. Sen joutuu poraamaan varovasti pois että kiinnitysruuvit mahtuvat.

Mitoitus
Myös kiinnitysreikien etäisyyksissä akselireikään nähden on pieniä eroja. Merkkituotteet eivät olekaan aivan täydellisiä. Asensin Boschin Alkoholipyörään Nimettömän tilalle. Toiminnassa ei ilmennyt mitään erityistä mutta reikäväli tuotti yllätyksen: toinen kiinnitysruuvi ei osunut reikäänsä.

Poikkeama
Johtunee siitä että reikäjako läppärunkoon oli tehty nimettömän TPS:sän mukaan. Toprania en vielä sovittanut minnekään. Eiköhän sillekin käyttöä löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti