maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kaasuläpän asentotunnistimen säätökaapeleita


Säädettävät mallit säätöihin
Vanhemmissa moottorinohjausjärjestelmissä käytettiin säädettävää kaasuläpän asentotunnistinta eli TPS:ää. (Uusissa järjestelmissä kiinteällä asennuksella oleva TPS.)

Varoitus heti alkuun
Erillinen TPS:n säätökaapeli on tarpeellinen siksi että silloin saa yleismittarilla varman ja oikeellisen jännitetiedon. Jos katsoo tietokoneen avulla niin moottorinohjauksen, ECUn, kautta tuleva jännitetieto etenee hyppäyksittäin eli antaa "näytteitä". Se riittää moottorinohjaukselle mutta ei tarkkaan anturin säätöön.

Erikoispitkä malli loggausta varten.

Bosch-liittimillä
Kyseinen tyyppi sopii suoraan PF09-malliseen Weber TPS:ään. Tähän saa myös muuntimen uudempia versioita varten. Tai suoraan Delphi-liitintyypillä olevan välijohdon. Pitkän johtimen päässä oleva riviliitin eli "sokeripala" on yleismittarin kytkentää varten. Siitä voi mitata maadoitusta vasten TPS:n tulojännitteen (5V), säätöjännitteen (0,150 - 5 V), säätöjännitteen muutoksen sekä kytkentää muuttamalla TPS:n vastusmuutoksen sitä kierrettäessä.

Soveltuu tutkimukseen
Johtimen käyttöä ei sulje pois se että TPS ei olekaan säädettävää mallia vaan sen asennon mittauksen tallentaminen, loggaaminen, ja samaan aikaan lambdan lukeman tallennus ajossa voidaan sovittaa samaan laskentatulukkoon ja näin tarkkailla seoksen muutosta kaasunasennon ja jäännöshapen funktiona. Sen tulkinnan seurauksena voi sitten säätää sytytystä ja ruiskutusta haluttuun suuntaan.

 Yleismallin muunninjohto.

Taitajalle
Tämän kaltainen "avoliitin" vaatii käyttäjältään huolellisuutta mutta mahdollistaa useampia erilaisia mittauksia.

Uros Bosch - naaras Delphi -muunninjohto.

Naaras Bosch - uros Delphi -muunninjohto.

Poikkeavaa
Tässä muunnoksessa musta ja keltainen johdin vaihtavat paikkaa. Liittimiä, erityisesti Delphiä (oik) on hankalahko purkaa. Bosch purkaantuu omalla purkutyökalullaan jos kytkentää täytyy muuttaa. Lyhytaikaista mittausta varten voi liittimistä ottaa tiivisteet pois helpomman liittämisen toivossa.

Delphi-Metripack-tyyppinen säätö/loggausjohdin.

Useisiin malleihin
Tämä johdin sopii 90-luvun lopulta eteenpäin valmistettujen (Ducatien) Guzzien TPS-antureihin. Osa niistä on fyysisesti ruuveja löysäämällä säädettäviä, osa sähköisesti tietokoneella resetoitavia. (GuzziDiag tai Axone) 

Omavalmisteliitin
Keskellä alinta kuvaa on liitin jota ei ole olemassa (Delphi-uros) päädyin valmistamaan sellaisia itse muokkaamalla toisen merkkistä liitintä ja valamalla sen sisuksen uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti