sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Nostopuomin sähköistys


Hieman oikaisten
Puominosturiin tuli muutos sähköistyksen merkeissä. Kyllästyin veivaamaan tavaroita käsin ylös ja alas ja turvauduin sähkötekniikkaan. Sanottakoon heti että systeemi ei ole periaatteessa laillinen työkalu jos sitä käyttää joku muu kuin minä itse. Pitäisi olla asiaan vihkiytyneen laitoksen hyväksymä laite ja liittää sen tiedot kansalliseen valvontaan. Tiedän tämän koska entisessä elämässä olin joskus työsuojeluvaltuutettu eräällä työpaikallani. Tilanne olisi oikeasti laiton jos palkkaisin jonkun tekemään verstaassani töitä. Onneksi ei rahat riitä siihen.

Nostin ja sen ohjauskapula "henkarissaan".

Vinssi
Laite on 12 voltin mönkijän tarvikevinssi jonka vetokyky on 750 kg. Hinta rapiat 70€. 

Liina vaijerin korvaajaksi
Vaihdoin vaijerin tilalle liinan siksi että en pidä siitä että irtaimena heiluva koukku tekee vahingossa kolhuja tai osuu työntouhussa vaikka päähän.

Kaksitoiminen
Ohjainkapula on mahdollisimman yksinkertainen: nappulat ovat lasku ja nosto. Johdotusta käyttötarkoituksen muutoksen vuoksi piti muuttaa. Tein nyt kaikessa kevätkiireessä helpon ratkaisun ja vain jatkoin alkuperäistä johdotusta käyttöjännitkaapelin tullessa puomia myöden akulta nostimelle.

Akku ja ylläpitolaturi
Puomin saranapäässä kaapeli yltää lattialle asti jossa on 12 voltin akku. Alkoholipyörästä jäi yli 30 Ah akku akkutyypin vaihdon vuoksi. Se riittänee monta vuotta kunhan muistaa aika-ajoin latailla.

Akku ja nostimen virtakaapeli sekä laturin hauenleuat.

Kehitystä joskus myöhemmin
Joku kerta kun innostun asiaan niin muutan nostimen johdotuksen releohjatuksi niin paksut kaapelit käyttökapulan ja nostimen moottorin väliltä vaihtuvat ohuempiin. Akku on kuvassa latautumassa. Siksi nuo hauenleuat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti