maanantai 25. maaliskuuta 2013

Alkoholipyörä Hihnarikko


Perustuksille
Tuntuikin menevän homma turhankin hyvin mutta onneksi kohtalon koura aina pudottaa haaveksijan maan pinnalle eli tällä kertaa tallin lattialle tekemään mittaustöitä.

Hihna perstuu
Ahtimen kuusirivinen kiilahihna ei halunnut pysyä urissaan. Siihen on pääasiassa kolme mahdollista syytä: joko hihna ja sorvaamani hihnapyörän tekele eivät suostu rakentavaan yhteistyöhön tai tarkoista mittauksistani huolimatta hihnalinja ei ole riittävän suora eli hihna sortaa jossain kohtaa ja pyrkii siirtymään sivusuuntaan tai hihnanopeus on liian suuri. Kaikissa tapauksissa hihnasta tulee epämääräinen kasa kuituja ja kuminpurua.

 Hihna soiroina.

Hihnanopeus hihnan maksimin tietämissä
Remmi oli siirtynyt ahtimen hihnapyörän olan päälle ja moottorin lohkon reuna kätevästi sorvannut säikeitä irti. Vaurio tapahtui muutaman sekunnin aikana eikä siihen mitenkään ehdi reagoida kun jo on kuminkäryä nenässä. Hihnan liikenopeus on melkoisen suuri johtuen vetopyörän eli vauhtipyörän suuresta halkaisijasta. 

 Hihnan säikeiden takaa pilkistää vauhtipyörä.

 Sama ilmiö oikealta puolen.

Varahihna.

Plan B
Tämän kaltainen vastoinkäyminen voi masentaa mutta olin toki varautunut tällaisiin seurauksiin ja siksi on myös b-suunnitelma olemassa. Siitä myöhemmin jos sen käyttö ilmenee välttämättömäksi.

Tämä testaus ensin loppuun
Tarkistan hihnalinjauksen ja selvitän tämänkertaisen vaurion syyn. Ensimmäinen tieto on että vaurio ilmeni kun kone kävi noi 6000 kierrosta minuutissa. Jos suuri hihnanopeus on syynä niin tämä ratkaisu ei ole oikea. Asiaa tutkitaan ja syyllistä epäillään. 

2 kommenttia:

  1. Onko suunnitelmissa sitten hammashihna? Saat jyrsimelle oikeaa käyttöä kun ensin lasket päissäsi sen hammashihnapyörän mitat ja sitten nakerrat sen siitä alumiinoplootusta esiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osanotosta. Nyt mennään kumminkin tällä ratkaisulla toistaiseksi. Tuolla ylempänä blogissa jo aprikoitsin asian vaatimia toimenpiteitä. Tämä hihnarikko ei ollut tietenkään toiveissa mutta olin varautunut siihen joten mitään aivosolukon menetystä viikon baarikierroksen muodossa ei tästä synny vaan rauhallisesti puran rakenteen ja mietin että miten saan hihnan kestämään. Vai lähdetkö seuraksi Tampereen ravitsemusliiketarjontaa tarkistamaan: onhan sullakin noita kuittaamattomia hihnarikkoja takana...

      Poista