sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Tallin varustelua Pesupöytä


Vanha pesuallas
Aikaisemmassa tallipaikassa oli kiinteä vesipiste ja siinä alla teräksinen pesuallas. Siinä onnistui pikkuosien pesu helposti mutta oli hankala esimerkiksi moottorin lohkon tai vastaavan painavan ja ison kappaleen pesemiseksi. Nostinta ei ollut myöskään käytössä. Oli omiaan rajoittamaan pesutointa.

Iso ja matala allas
Sain hankittua pinta-alaltaan noin neliömetrin kokoisen rosterialtaan jonka nestetilan korkeus on 25 senttiä.
 
Verkkolevy
Pohjasta noin kymmenen sentin korkeudella on tukeva irrotettava ritilälevy jonka päällä on helppo pestä isojakin kappaleita.

Hyvä työkorkeus
Allas lepää 80 cm korkeilla teräsjaloilla. Tarkoitus olisi laittaa kääntyvät pyörät vielä jalkojen alapäihin siirtelyn helpottamiseksi. Kesäaikana sen voi viedä katettuun ulkotilaan. Verkkovirtaa ei tarvita koska pesuainepumppu on 12-volttinen.

Kansi toimii myös työtasona
Tein altaaseen saranoidun kannen johon laitoin pienen pumpun jolla pesuainetta voi kierrättää. Altaan pohjassa on pallohana jonka kautta saa pohjalle kertyneet sakat laskettua pois. Tai kaiken pesuaineen mikäli ei ole pestävää tiedossa.

 Tyhjennyshana.

Kaukosäätö
Hanaan pitää laittaa jatkovarsi millä sen saa altaan etureunasta suljettua ja avattua tarvittaessa. Ettei tarvitse jäykkää selkää rasittaa kurkottelemalla pöydän alle.

Hanan alla on pänikkä.

Auki ja kiinni
Pänikästä on letku pumpulle ja sen avulla saa aikaiseksi kaksi pesumoodia: hana jos on kiinni niin pesuaine jää altaaseen ja pestäväksi tulevia osia voi liottaa ritilän alla etukäteen. Hana auki on normi pesutapa jolloin pesuaine valuu takaisin pönttöön ja sakka laskeutuu pohjalle eikä enää tule pesualtaaseen. Imuletku on noin 10 cm kanisterin pohjasta ylöspäin.

Pesupöytä.

Suunnattava letku
Pumppu kierrättää pesuainetta ja sitä voi suunnata taipuisan putken avulla pestävään kohteeseen. Pesuaine on vesiliukoista yleispesuainetta joka on tarkoitettu rasvanpoistoon. Samalla lähtee likakin.

Isolohkoisen kytkin
Työn alla California T3 Guzzin kytkimen osat. Pumppu on 12 V matalapaineinen polttoaineen siirtopumppu.

Vuosi myöhemmin
Pesupöytä on toimittanut hyvin tehtäväänsä. Pesuaine on edelleen sama kuin "uutena". Välillä kun on pitkiä taukoja pesutarpeessa ehtii pesuaineessa olevat epäpuhtaudet sakoamaan pesuainepöntön pohjalle ja pumppu lykkää puhdasta pesuainetta taas tarvittaessa.

Roiskuu
Jos jotain huonoa pitää hakemalla hakea on se että ritilä on liian korkeiden jalkojen varassa siinä suhteessa että pesuainetta roiskuu harjatessa helposti laitojen yli tahraamaan ympäristöä. Toisaalta, jos ritilää laskee aiheuttaa se sen että joutuu olemaan kumarassa enemmän. Se taas ei ergonomian kannalta ole hyvä. Eikä selkäkipujen.

Roiskesuojat
Kannen sivujen ja altaan reunojen väliin voisi laittaa vahakankaat jotka ovat sivusuojana, ainakin osittain, estämässä roiskintaa, kun oikein kovasti tarvitsee harjata ja lutrata. Avatessa kannen kankaat kiristyisivät sivuille.

Kohdevalo
Myös ledilamppu altaan avatun kannen yläreunassa voisi olla otollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti