perjantai 19. lokakuuta 2012

Syyläri omavalmisteena


Umpialumiinista
Käsiin sattui metrin pätkä läpimitaltaan 30 mm alumiinitankoa. Melko pehmeää laatua. Aikani mietin sille sovellusta ja eilen päähän pälkähti että voin tehdä siitä jäähdyttimen.

Muunneltava
Ei mihinkään erityistarkoitukseen vaan kuhunkin tarkoitukseen muunneltavan jäähdyttimen. Sen voi laittaa kulmaan itsensä kanssa, kaksinkerroin, peräkkäin tai yhdeksi pötköksi vain muutamaa osaa vaihtamalla. Esimerkiksi valmistuvaan ahdettuun alkoholikäyttöiseen pyörääni öljynjäähdyttimeksi. Guzzissa kun öljynpaine ylittää neljä baaria niin pitää olla jämäkkä paketti.

Myös muuhun toimeen
Ensin se saa toimia vedenerottimena ja ilmanjäähdyttimenä paineilmakompressorin painesäiliön kupeessa. Tulee testattua paineenkestävyys siinä samalla.

Jäähdytinputkipari. Toinen pääty puuttuu vielä.

Nyt kaksirivinen
Yksi putki on 20 cm pitkä ja näitä putkipareja voi liittää useampia rinnakkain tai peräkkäin tarjolla olevan tilan mukaan.

Liikenopeuden muutos
Tämän kapineen toiminta perustuu siihen että ilman tai nesteen virtaus hidastuu kun sen virtaustilavuus kasvaa noiden putkien sisällä jolloin lämpö ehtii siirtymään rivoituksen kautta ympäröivään tilaan. Ympäröivä tila voi olla vettä tai ilmaa. Alumiini on erittäin hyvä lämmön johde.

Ilma liikkuu kahta puolen
Kompressoritapauksessa laite asettuu heti kompressorin jäähdytyspuhaltimen taakse. Samalla kun ilma jäähtyy sen tilavuus pienenee ja sitä mahtuu enemmän painesäiliöön. Paineilman tuotto siis kasvaa. Sivutuotteena jäähtyvästä ilmasta erottuu vettä.

Ilmassa on vettä
Veden erottaminen on paineilman kyseessä ollen tärkeää. Paineilmatyökalut eivät pidä vedestä. Sama koskee hiekkapuhalluslaitteita ja erityisesti maaliruiskua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti