keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Ryppymaali komposiittipintaan

Kalliihko aine
Polar Autotarvike -liike möi vajaalla 20 Eurolla purkillisen mustaa VHT Wrinkle Paint -maalia joka kuivuessaan vetää tasaisesti rypyille pintansa ja pysyy silti pohjassa kiinni. Kestää jonkin verran kuumaa ja kemikaaleja. Tarkoitettu metallipinnoille.

Testausta tuoreeseen pintaan
Koska olen utelias luonteeltani niin päätin kokeilla kuinka maali käy polyesteri-lasikuitupintaan. Mielelläni maalaisin sillä tulevan ahdinasennuksen osia jos homma pelaa myös muovipinnassa joka sisältää mm styreeniä.

 Heti maalauksen jälkeen otettu kuva.

Koekappale ei jää näkyviin
Kappale on pätkä lasikuituista lokasuojaa jonka pinta on laminoinnin jäljiltä epätasainen. Vaikka homma ei onnistuisi niin suurta vahinkoa ei ole sattunut.

 Noin viisitoista minuuttia maalauksen jälkeen.

Pitkä odotus
Mitään dramaattista neljännestunnissa ei tapahtunut. Pientä karheutta on syntynyt niihin kohtiin joissa alustan pinta on tasaista. Ehkä ruiskutusmäärä oli liian vähäinen. Tosin purkin kyljessä sanottiin että prosessi kestää noin vuorokauden ja sen jälkeen pitää antaa vielä kovettua saman verran. Huomenna sitten näkee iltaseitsemän aikoihin onko mitään tapahtunut.

Vuorokausi myöhemmin
Jotain oli tapahtunut niissä kohdissa joissa maalin alla oli pakkeloitua pintaa tai laminaatin vahvuus oli alhainen.

Yhden vuorokauden jälkeen.

Struktuuri jäi syntymättä
Kuvassa keskikohdalla ei ole lainkaan haluttua pintakuviota. Sen sijaan laminaatin ohuissa kohdissa on ja lisäksi molemmissa päissä joissa vahvistin reunat sipaisemalla hiukan pakkelia.
Sileässä kohdassa on kaksi kerrosta lasia joten siinä on paljon myös hartsia. Osan kovettuminen siltä osin ei ole vielä loppunut joten arvelen että polyesterihartsissa oleva styreeni ei ollut vielä haihtunut kokonaan ja siten esti pintastruktuurin muodostumisen.

Uusi yritys
Kokeilen seuraavan kerran kokonaan kovettuneeseen komposiittiosaan. Asia voi olla myös toinen jos käytössä on polyesterin sijasta epoksihartsi.

Kovetettuun toimii
Kun komposiittirakenne on kunnolla kovetettu (polyesterillä korotetussa lämpötilassa. (+60C) noin vrk.) Epoksilla tehdyn, kappaleen vahvuudesta riippuen, muutaman viikon kovettumisen (+20C) jälkeen käyttäytyy VHT-ryppymaali niin kuin on tarkoitettu.

Onnistumisia
Tässä muutama näkyvä komponentti joihin ryppymaali soveltui varsin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti