perjantai 20. tammikuuta 2012

Niittimutteri

Blind rivet nut

Umpiperään
Niittimutteri kuuluu ns sokeisiin niitteihin eli takapuolelle ei tarvitse päästä asennettaessakaan.

Nopea ja toimii heti
Niittimutteri on kätevä kiinnittimenä. Erityisesti jos paikka on sellainen että sen toiselle puolelle ei pääse näkemään tai yleensä ulottua koska niittimutterin asennus suoritetaan yhdeltä puolen kappaletta.

Asennus
Sitä varten pitää kappaleeseen tehdä reikä johon niittimutteri tiukasti sopii. Painetaan reikään kaulusta myöden. Sen jälkeen mutteri niitataan tarkoitukseen tehdyllä työvälineellä. Soveltuu erittäin hyvin levymäisiin kappaleisiin.

Ammattikäyttöön ja harrastajille
Eri kappalevahvuuksille on eri mittaisia muttereita mutta yleensä harrastajille riittää tavallinen "yhden koon" alumiini- tai teräsniittimutteri.

Moneen lähtöön
Myös muita metallisia materiaaleja löytyy aina titaanisiin asti. Lisäksi eri kantatyyppejä ja liki kaikkina kierretyyppeinä. Avoimia ja umpipäisiä.

Tämä kokoelma kattaa standardikierteet M3 - M6.

Markettisetti
Halpasetissä on alumiiniset mutterit ja niihin tarkoitettu niittauspuristin. Teräksisille niittimuttereille tarvitaan järeämpiä työvälineitä.

Poikkileikkaus asennetusta niittimutterista.

Kantatyypit
Kahta päätyyppiä, uppokanta, joka tulee muun pinnan tasoon ja vaatii siksi upotuksen perusaineeseen sekä tavallinen kanta joka tulee hieman koholle tasopinnasta kuten yllä olevassa kuvassa. 

Umpipäinen tyyppi
Niitatessa käytetään jotain tiivisteainetta kannan alle jotta saavutetaan kaasu- tai nestetiiveys. Myös kierteen pituus on silloin rajoitettu.

Pehmeään aineeseen kiinnitys
Jos niittimutterin asentaa esimerkiksi muovilevyyn pitää takapuolelle saada tueksi ohut aluslaatta.
Vaihtoehtona voi silloin käyttää vastaavaa kumista tehtyä jos sen ei tarvitse kantaa suurta kuormaa. Se kiristyy kun siihen kiinnitetään ruuvi. Sen asennus tapahtuu vastakkaisesta suunnasta "kanta edellä" eli takapuolelle pitää olla pääsy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti