sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Perustyökaluja koneistukseen


Paljon tarvittavat lähelle
Useimmin tarvitut työvälineet olen olen ryhmitellyt käytännöllisyyssyistä mahdollisimman lähelle työpistettä. On myös työvälineitä joiden mittatarkkuus tai kunto kärsivät liasta ja lastuista kuten kiinnityskartiot ja tarkemmat mittavälineet.

Kierretapit

Vain yleisimmät koot
Kierretappikokoelma tässä on vaatimaton. Varsinainen kierretyövälinesarja piilee omissa laatikoissaan hyllyllä. Metriset ja tuumaiset kierteet, putkikierteitä unohtamatta. Tässä kuitenkin M6 -koosta ylöspäin useimmin tarvittavat metriset normaali- ja hienokierteet. Isommat kuin M12 teen sorvaamalla.

Upotin
Senkkari on myös tarpeellinen upotuksissa ja purseenpoistossa.
Kuusiokoloavaimet ovat sorvin ja teräsarjan varusteita esimerkiksi teräpalan vaihtoa varten.
 
Porat 1 - 13 mm.

Milliset ja osamilliset
Porat ovat hiukan erilaatuisia mutta kaikilla niillä pystyy tavallisiin teräksiin ja alumiiniin. Oikealla on tasa- ja puolimillijaolla olevat porat ja vasemmalla osamilliporat kierrereikiä varten. Ne kun eivät kulje tasamilleissä.

Jyrsinkaluja.

Eri materiaaleja varten
Näitä on eri materiaaleille erikseen kuten komposiiteille jota työstäessä teräkselle tarkoitetut terät eivät kestä mutta kobolttiterät ovat jo kelvollisia. 
Timanttiterät ovat pöytälaatikossa jemmassa. Kuten komposiitille tarkoitetut kiekkoterät myöskin. Kuusiokoloavaimet ovat jyrsimen säätöihin ja teräpalojen vaihtoon. Oikeassa reunassa on pienemmän kolmipakan avain ja poraistukan avain tappiterien takana. Tappiterät ovat yksinomaan metalleille. Kaksileikkuisia, joten niillä voi myös porata tai tehdä tasapohjaisia reikiä. Kiilauria varten on omat teränsä joista telineessä vain yksi tällä kertaa. Kaksileikkuisia tappiteriä voi käyttää myös sorvissa. Niillä voi tehdä tasapohjaisia pyöreitä lovia. Esimerkiksi silloin kun halutaan upottaa pultin kanta kappaleen pinnan tasoon tai sen alapuolelle.

Kiinnittimet

Vestit ja pultit
Sarja kiinnittimiä, ns. vestirautasarja. Näillä saa osan kuin osan kiinni jyrsimen pöytään tai sorvin pakan tilalle asennettavaan kiinnityslevyyn. Ulkonäköönsä nähden yllättävän monipuolinen.

Muita tarpeellisia välineitä.

Ylläpitovälineitä
Tippakannu, jolla pidetään paljaat rautapinnat suojattuna ja liukulaakeroinnit voideltuna, mitoituksessa tarvittavia peruskaluja ja jyrsimen työvälineitä. Haka-avaimilla avataan ja suljetaan teränpitimiä sekä käytetään jyrsimen huoltoon kun pitää purkaa rakenteita. 13 mm lenkkiavain on kiinnitystarvikkeita varten.

Halpisteränpidinsetti.


Helppoihin aineisiin
Alumiini ja pehmeät sekä keskikovat teräkset menee näillä. Tärkeimmät teränpitimet vasemmalla ja oikealla äärimmäisinä. Näiden hyvä ja huono puoli on siinä että kaikki terät näihin terävarsiin ovat samanlaisia. Mikään näistä ei sovellu sisäpuoliseen sorvaukseen.

Paremmat ja monipuolisemmat teränpitimet. 

Myös sisäreikiin
Sisältää sisä- ja ulkopuoliset kierreteränpitimet, katkaisuteränpitimen, kolme avarrusteränpidintä ja loput ulkopintojen sorvaukseen.

Pikateräs
Lisäksi kannatta varastossa pitää pikaterästankoa ja -lattaa. Niistä voi penkkihiomakoneella muokata erikoistarkoituksiin erilaisia muototeriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti