torstai 1. joulukuuta 2011

Benelli Tornado 650 S2 -projekti

Tämä aihio on ollut tallin perällä pölyn peitossa jo yli kymmenen vuotta. Historiasta ja papereista ei ole mitään tietoa että liikenteeseen saattaminen voi tuottaa ongelmia. Sen tiedän että on tuotu Suomeen rikkinäisenä varaosapyöräksi.

Aihio on kuitenkin käyntikuntoinen mutta savuttaa kovasti. Ilmeisesti venttiilin ohjuri on rikki koska puristuksia löytyy ja ottaa iloisesti kierroksia.

Pyörä on kokoisekseen melkoisen järeää tekoa ja painava.
Ehkä siitä saisi harrastekilpurin tai customoisi siitä vaikka tyrnän scramblerin. Tai molemmat. Kuntopyöräksi. Myymistäkin voi harkita jos joku tarjoaa jotain.

Jarrut herättävät kunnioitusta. Järeät tuplarummut edessä, Borranin vanteet ja ikäisekseen varsin tukevan oloinen keula.
Sähkökatkaisimet ovat suoraan kuuskytluvulta, vaijereissa pikasäädöt ja sähköstartti kiilahihnavedolla Boschin vaihtovirtalaturin taa. Alunperinkään pyörässä ei ole ollut ilmansuodatinta. Vain avoimet kiihdytyssuppilot. Mahtaa pitää aikamoisen korinan.

Viimeinen versio: S2

Aikalaisekseen melko tyypillinen vanhahtava ulkonäkö mutta rakenne ei. Lähes kaikki osat ovat kiinni kumiripustuksella ja vapisevat käynnin tahtiin huvittavasti.

 Rivoituksen takana ilma-aukot josta jäähdytysilma pääsee rummun sisään.

Laturi ja startti.

Kampiakselin päässä on Boschin vaihtovirtalaturi. Viistosti sen yläpuolella on kotelo jossa on startin kiilahihna. Nokka-akseli on kampiakselin etupuolella olevassa ulokkeessa ja kaikki neljä työntötankoa kulkevat ristiin rastiin sylinterien välissä. Polkimet ovat eri päin kuin mitä nykyään on totuttu.

 Mittaritaulu on asiallisen karu. Katkaisimet antiikkia.

 Soukka peli.

 Hallintalaitteita.

Starttinappi, ryypyn vipu, jonka takaa pilkistää etujarrun vaijerin pikasäätö ja jarruvalokatkaisin. Kaasukahva on perinteinen pitkäliikkeinen.
Tätä samaa pyörämallia on myyty myös Motobi merkkisenä. Tyyppinimi on pysynyt samana. Kahta mallia: tavallisella, jossa korkeammat sarvet ja GT-satulalla varustettua.

Tämä yksilö on nyttemmin 2015 myyty varaosiksi. Alla eri versioita aiheesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti