maanantai 30. lokakuuta 2023

Kevyt, koottava ja purettava nosturipukki

 

Neljää putkityyppiä ja muutama pultti
Rakenne on kolmea eri tyyppiä hk-putkea sekä yksi rhs-palkki. Hankintapaikka Rautasoini oy. Muutaman kympin aineet. Saa mittoihin sahattuna paikan päältä eikä tarvinnut odotella. Emmeet auton tavaratilaan ja suunta Verstaalle.


Osa tarpeellisista osista. Kiinnityskohdat muokkasin prässäämällä.
 
Kierreosat: hyödynsin vanhat mutterit ja kierretangon pätkät.
 
Putkien päiden litistykset 
Trike-projektia varten rakensin työkalun jolla voi, prässin avulla, litistää hallitusti pyöreiden putkien päitä. Näin kuormitus jakaantuu kiinnityskohdassa niin että tukevuus säilyy.
 
Hitsaamalla voisi myös
Sellainenkin laite on eli mag-hitsauskone suojakaasulla. Sillä tavalla tulisi tukevampi pukki mutta milläs siirtelet pidempiä matkoja. Tämän saa purettua ja koottua muutamalla lenkkiavaimella ja muutamassa minuutissa. Jos rakentamiseen eli osien katkomiseen mittoihin, reikien poraaminen ja ruuvien kiristelyyn meni iltapäivä niin jatkossa purku ja kokoonpano on pikkujuttu ja purettuna kulkee pakettiauton tavaratilassa ilman isompia ongelmia eikä vie paljon tilaa. Pisimmät osat ovat noin kaksimetrisiä.
 
Mitoitus
Materiaalia oli rajoitetusti niin hyödynsin sitä mahdollisimman paljon. Korkeus hieman yli kaksi metriä. Leveys alhaalta noin 2,5 metriä ja ylhäältä puolitoista. Tärkeää on että pyörän ollessa pyöränostimella jää vinotukien alle sen verran tilaa että ohjaustankoa voi käännellä. Pisimmät osat ovat maksimipituisia siinä mielessä että ne mahtuvat sellaisenaan talouden auton tavaratilaan. Saatan, ehkä hieman, taivuttaa vinotukia. Silloin pukki kapenee hieman, korottuu hieman ja vinotukien alla on enemmän tilaa.

Lattianrajaan varmistus
Koska pukin jalat ovat vain ohutseinäistä hk-putkea niin laitan varmistuksen: lattianrajaan vaijerit A-pukkien alapäihin. Nekään eivät haittaa kuljetettavuutta mutta lisäävät rakenteellista lujuutta merkittävästi. Se tapahtuu toisessa kohteessa missä myös käyttöpaikka sijaitsee. Tällä tietoa taitaa mennä viikon päähän. On muutakin juttua menossa kuten lumimyräkkä juuri nyt (31.10.-23) johon en halua osallistua vaikka pakussa nastakumit ovatkin.

Tässä tulos. Alla pyöränostin ihan muuten vaan ja nostinpukki sen yllä. 

Tulee käyttöön
Pukkia vielä viimeistelen eli terävät nurkat ja kulmat pois sekä laitan jalkojen alapäihin kumit ettei lattia naarmuunnu. Eli pikkuhommia vielä ja ehkä maalaus. Valmistumisen jälkeen se siirtyy Kerholle ja sillä nostan California 1400:sen keulan ilmaan että voin siitä irrottaa alarungon että pääsen harvinaisimpiinkin huoltokohteisiin käsiksi. Juttua tulee. Mielelläni irrottaisin myös öljypohjan. Sinne on saattanut kertyä sakkaa joka uuteen öljyyn jälleen liukenee osittain. Nyt vaikuttaa siltä että tulee flunssa tai joku muu tauti kun viluttaa. Ei kannata tärittää sanoisi eteläpohjalainen.

Kerholla nostimen yllä
Eli poikkipäin pyörään ja nostimeen nähden. On myös mahdollisuus että olisi pitkittäinkin nosturin päällä. Veisi tilaa vähemmän leveyssuunnassa. Toki pukin jalat olisivat aina tiellä. Poikkipäinkäytössä mahtuu henkilö molemmille puolille pukin jalkaparin ja pyörän väliin. Omaan myös puominostimen jossa sähkömoottori tekee työn mutta sen asentaminen Kerholle ei liene ensisijainen vaihtoehto sillä lattiaan ja seinään tai, vaihtoehtoisesti, kattoon pitäisi tehdä kiinnike sille. Nostoteho siinä on 500kg.

Torstai
Kerhopäivä eli pääsen esittelemään teokseni jäsenistölle. Se ei tule viemään juurikaan tilaa purettuna kun osat saa niputettua pystyasentoon ja pultit pussiin.

Pukki ja vaijeriviputalja
Kaksi nostohihnaa runkoputkien ympäri, taljaan liikettä ja pyörän etupään paino on kokonaan pukin ja taljan varassa. Talja on tehorajoillaan. Käytännössä taljan käyttövipua joutuu vääntämään ihan tosissaan että edes pyörän keula irtoaa pyöränostimen lavalta. Muutama kerholainen oli kiinnostunut hommistani. Takapää on liinoilla kiinni pyöränostimessa. Nyt voin irrottaa jäähdyttimen ja sen puhaltimen telineestään. Huomenna, perjantaina, tai viikonlopun jälkeen. Kiirettä ei ole: tilatut varaosat, kuten laturin hihna, tulee vasta muutaman viikon päästä. Eli rauhallisesti edeten. Kuvia tulee runsaasti kunhan taas Kerholle ehdin. Tänään oli Kerhoilta. Aika vähän porukkaa. Viikonvaihteessa on vuosikokous ja sen päälle bileet. Jälkimmäisen taidan jättää väliin tai en ole, ainakaan, kovin myöhään. Viime aikoina on ollut kovasti menoa öitä myöden.  

Mökkitarpeena
Kesämökillä Itä-Savossa tällä tulee olemaan käyttöä. Sitä ennen pesen putket puhtaiksi ja maalaan. Voi tulla kirjavaa koska arvelin hyllyihin kertyneiden spraypurkkien loppukäytön olevan kustannuskestävä ratkaisu. Ei tarvitse tulla siistiä kunhan eivät ulkokäytössä ruostu.

Ensimmäisen käyttökohteen kuvia tässä linkissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti