sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Rappuun kaide

 

Kelomökin sisäänkäyntiin
Tukevat kiviraput mutta ei kaidetta. Lisäksi askelmavälit eivät ole tasan eikä ihan korkeudeltaankaan norminmukaiset. Niiden muuttaminen olisi isohko homma joten tilanteen parantamiseksi teimme kaiteen. Ehdotin kahta kaidetta. Mutta jäin vähemmistöön sillä yksikin kaide riittää, ilmoitettiin. Samoilla kaluilla ja aineilla olisi tullut kahdetkin.

Kaidemateriaalia oli hyvin saatavilla ja jäikin vielä. Jotain tuosta telineestä saisi vielä aikaiseksi. Ollut jonkinlainen kuntoilulaite.

Välineet
Kulmahiomakoneita kolmea lajia: katkaisuun, hiontaan ja maalinpoistoon. Hitsauskone tyyppiä mig/mag. Valovirtalaite ja suojakaasuna seoskaasua. Tällä kertaa jälkimmäistä menetelmää eli mag-hitsausta. Onneksi oli tyynehkö päivä niin suojakaasu ei lentänyt tuulen mukana. Jos niin kävisi olisi pitänyt käyttää puikkohitsausta joka onkin enemmän alaani vaikka luokkasaumat olen, aikanaan, vuosikymmenet sitten, vetänyt lankakoneella. Tulikin mieleen jos vaikka sijoittaisin vielä pieneen konvertteriin niin ei olisi ulkoilmahitsauksessa säiden armoilla.

Kätevä luonnonkivipöytä
Sen varassa oli hyvä mitoittaa ja hitsata. Ympäristö kasteltiin varsin runsaasti kaiken varalta. Terästä leikatessa ja hitsatessa syntyy kipinöitä vaikka ei haluaisi.

Varsinaisesta prosessista ei ole kuvia
Tekemisen tuoksinassa ei tullut kaivettua kameraa esille. Kuvat ovat valmiihkoista kappaleista. Yhdessä kuvassa työn tilaajan edustaja hioo saumoja puhtaaksi ennen maalausta.

Juuri hitsattu ja jäähtymässä. Vesiletku valmiudessa.

Saumojen siistiminen. Olisihan tuossa tuo kivipöytäkin...


Kaide asennettu ja saumat maalattu.

Työvälineitä ja tarpeita
Tuolla ylempänä oli jo mainittu muutamat laitteet ja materiaali. Lisäksi tarvittiin iskuporakone ja 12 mm:n kivipora. Neljä lukkopulttia kiveen porattuihin reikiin ja kaksi kansipulttia hirsiseinään. Muut tarpeet, pääosin, suojavarusteita kuten automaattimaski hitsaukseen, haalarit ja kuumankestävät hansikkaat. Vesivaaka, mittanauha ja piirroitusvälineitä. Oheistarpeita vesiämpäri, vesiletku suihkulla ja jauhesammutin. Jälkimmäistä ei tarvinnut käyttää. Palovartiointi jatkuu myöhäiseen iltaan. Hitsaus- ja hionta-alue oli kasteltu laajasti.

Sitten syömään
Talouden emäntä tyttärineen oli laittanut hyvät sapuskat. Kausijälkiruokana raparperipiirakkaa. Vieläkin hieman turvottaa...

Saunaankin olisi päässyt
Jätin väliin, tällä kertaa. Oli liki helteinen sää ja pakettiauton perästä olisi kuitenkin tarvinnut purkaa kaasupullo, hitsauskone ja muut suoja- ja työkalut Verstaalle. Saunakutsun katson olevan edelleenkin voimassa. Kalastamassa käyn myös  kyseisessä osoitteessa. Löytyy vene varusteineen, perämoottori ja siihen akku, kalastusvälineitä kuten varsin pitkä kahdenkädenvapa keloineen ja kelluntaliivi. Mato-onki pitää vielä varustaa. Järvivesi oli vain 15 asteista. Ei vielä houkuta pidemmille uintiretkille. Muutoin näkyi runsaasti purjeveneitä, vesiskoottereita, saunalautta ja pari pikku laivaa ja kanootti. Vesi on jo suhteellisen läpinäkyvää yli kahteen metriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti