maanantai 27. maaliskuuta 2023

Läppäri kävi kuumana jälleen



Taustaa
Vanha "perintöläppäri" eli noin 15 vuotta vanha ja vaihtanut omistajaansa kerran. Alunperin käyttöjärjestelmä oli Windows mutta saatuani käyttööni laitoin käyttöjärjestelmäksi Xubuntun. W jäi "varakäyttikseksi" eli en hävittänyt sitä vaan on edelleen olemassa ja "lepäämässä". Laite on HP Pavilion Entertainment 64 bit. Päivittäisessä käytössä ja nettikoneena. Suorituskyky edelleen riittävä käyttööni. Vaikka on ohjelmia jotka pyörivät vain Weessä on niihin useinpiin vastineet myös Linuxissa. Lisäksi jälkimmäinen on ilmainen ja päivittyy taustalla liki päivittäin isommin siitä melua pitämättä. Ilmoittaa vain että järjestelmä on päivitetty. Joskus, kun tulee isompaa päivitystä kyselee oikeuksia jotka olen antanut.

Vanha HP netissä, blogini "toimitusalusta" avattuna.

Kuumeneminen
Ensin luulin että kone käy kuumana siksi että on jo iällä ja käyttäminen nyky-ympäristössä on sille raskasta. Ehkä sitäkin mutta syy on arkisempi. Kone oli tuulettimensa kautta imenyt sisäänsä, jo edellisen käyttäjän aikana, runsaasti huonepölyä muunmuassa tekstiilikuitujen ja hiusten muodossa. Tyypillistä on se. Ilman imuritilä jo näytti osin tukkeentuneen ja sen raoista näkyvä jäähdytinpuhaltimen siivikko oli pölykuituja itseensä kietonut. Näkyi vaaleanharmaana "pinnoitteena".

Pölyn vaikutus
Kun pölyä on kertynyt niin läppärin puhallin aloittaa joka kerta käynnistyksen jälkeen "ilmanvaihtonsa" lähes kuulumattomalla suhinalla mutta kohta menee kakkosvaihde päälle kun on nettiin menty ja jos tekee hieman enemmän "suorittavia toimenpiteitä" niin puhallin ulvoo jo varsin voimakkaalla äänellä joka on jo kolmas "vaihde". Neljättä nopeutta en ole puhaltimelle päälle saanut jos sellaista onkaan. En tunne asiaa tämän enempää.

Purkamatta
Jotkin läppärit ovat hankalia purkaa kotikonstein. Niin tämäkin. Tai pitäisi ainakin tietää miten ja mistä purkaa. Siksi käytin materiaalia rikkomatonta metodia. Kaivoin kotitalouskäyttöön tarkoitetun imurin siivouskomerosta ja laitoin siihen pienen harjasuuttimen. Tietokone sammutettuna käänsin sen nurinpäin ja imuroin hellävaraisesti pohjan ilmanvaihtoritilöiden kohdalta aloittaen tuulettimen imusiivilästä. Päättelin että toimin jäähdytysilman liikesuunnan vastaisesti että en ime likaa läppärin sisään syvemmälle. Viimeksi imurin suulake suuntautui jäähdytysilman poistoritilöiden suuntaan sekä muualle. Näppäimistön alta nousi hiuksia ja muuta söhkää. Lisäksi näytön "sarana-alue" tuli imuroiduksi. Muutoin käytin uutta siivousliinaa ulkopuoliseen pyyhkimiseen. Läppärin ulkonäkö ikäänkuin kirkastui.

Miten selvittää mikä aukko on imuaukko
Koneen käydessä selviää helposti mitä mikin ritilä tekee läppärin pohjassa. Imuaukko imee ja muut aukot puhaltavat useista kohdista lämmintä ilmaa ulos koneen sisältä. Jos on epäselvää niin niin paperin suikaleella voi testata mihin päin se haluaa mennä kunkin ritilän kohdalla. (Laitteen aiempi käyttäjä piti konetta pöytäliinan päällä. Se on virhe sillä imuaukko imee liinan kiinni itseensä eikä jäähdytysilma kulje.) Nyt välystä ylläpitää sylikäytössä jämäkkä levy koneen ja reisien välissä sekä alkuperäistä isompi akku pullistuksineen alaspäin.
 
Läppärin "ilmanvaihto". 
 
Ritelikköjä
Nelikulmainen ritilä akusta oikealle on imuritilä jonka alla näkyy hieman puhallinta ja jokin kiiltävä osa siitä akun suuntaan. Kolme muuta ritilää ovat jäähdytysilman ulosvirtausaukkoja. Keskellä olevan ritilän alla lienee ne kuumimpana toimivat suorittimet. Näkyvät vaaleampina kohteina. Siitä tulee kaikkein kuumin ilma ulos.
 
Paineilmaa puhdistukseen?
Tuskin on hyvä idea. Pöly menee vain syvemmälle. Toki osan pölystä saa silläkin pois mutta ei kaikkea ja kuitumainen töhkä saattaa vain vaihtaa hieman paikkaa. 

Mitä löytyi
Hienojakoinen pöly hävisi helposti ja ilmeisen näkymättömästi imurin suuttimesta sisään mutta kuitumainen, vaaleanharmaa aines liki tukki puhaltimen imuritilän sisäpuolelta. Varovasti ja eri kohdilta ritilää imuttelin imurilla niin että sain kuidut tulemaan pois pohjalevyn takaa. Myös imuritilän raoista osin näkyvä tuuletinpuhaltimen siivikko muuttui takaisin mustaksi eli siihenkin tarttunut pöly irtaantui. Sellaisen havainnon tein että jos imurilla imaisee liian kovasti "vastavirtaan" niin puhaltimen siivikko lähtee pyörimään hurjan kovaa. Sitä pitänee välttää. Voi moottorin käämit tai laakerit kärähtää.

Mitä asiasta seurasi

Nyt kun käytän tätä myllyä tämän kirjoittamiseen on on selaimia avoinna vain kaksi mutta koneella voi taas tehdä samaan aikaan "moniajoa" jäähdyttimen pyörimättä kuin ykkösvaihteella mutta jos on kuormaa enemmän kuten korkearesoluutioista elävää kuvaa niin kakkosvaihde puhaltimessa esiintyy silloin tällöin. Kokonaisuutena läppäri on vain hieman lämmin eli miellyttävä käyttää mutta ei aiheuta huoneenlämpöisessä tilassa hikoilua.

Voinko suositella
Kun en tiedä miten tietokonehuollot puhdistuksen tekevät. Todennäköisesti perusteellinen puhdistus vaatii purkamista niin että piirilevy ja muut komponentit ovat täysin näkyvissä ja imurointi harjasuuttimella onnistuu silloin liki sataprosenttisesti.

Kuumana käyvä läppäri
Oli syy mikä hyvänsä niin kuumeneminen ei liene hyväksi. Sähköä kuluu jäähdytykseen eivätkä prosessorit tykkää toimia kuumana. Tietokoneen suojajärjestelmät saattavat ryhtyä hidastamaan prosessorien toimintaa kun jäähdytys ei ole riittävää. Tökkivä tietojenkäsittely ei liene kenenkään toiveissa.

Omat hommat läppäreillä
Jakautuvat moneen ryhmään. Pääkäyttökone on tässä mainittu vanha HP joka toimii nettikoneenani. Katselen päivän lehdet, sosiaalisen median, pidän blogiani elävänä, käsittelen valokuvia, etsin tietoa, jne.

Muita koneita on useita
Osa varsin vanhoja ja vähällä käytöllä siksi että niitä käytetään harvoin ja vain yhtä kerrallaan ja usein kyseenalaisissa olosuhteissa. Sisältävät teknisiä tiedostoja kuten moottorinohjauksien säätöjärjestelmiä, kytkentäkaavioita, muita teknisiä piirroksia ja jonkin verran muistiin laitettuja aiempia toimia. Lisäksi useimmista on varmuuskopiot. 20 vuotta vanha Windows kun pyörittää vanhaa ajoneuvon moottorinohjauksen 16 bittistä ohjausjärjestelmää kivuitta niin ei kannata moista hommaa varten hankkia aina uutta vehjettä. Vanhoja kun saa ihan ilmaiseksi eikä niillä tehdä nettihommia sillä "päivitykset" ajoneuvojeni laitteisiin suoritan itse. Tällä hetkellä on vain, enää, kaksi digitaalisella hallintajärjestelmällä olevaa pyörää itselläni joiden hallintajärjestelmiä pääsen muokkaamaan itse: California 1400 GTS ja California T3 1000 Blower. Ensinmainitussa käytän suomenkielistä GuzziDiagia ja jälkimmäisessä englanniksi MegaSquirtia ja IgniTechiä. Mikään järjestelmistä ei vaadi mitään erikoisosaamista kuin sen että tuntee polttomoottorin toiminnot kohtuullisen hyvin. Mutta siinä on se hyvä puoli että kun alkaa tekemään niin oppii. Laite ei toimi jos on bitti poikkipäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti