keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Perintöläppärin käyttöjärjestelmän päivitys

 

Anopin vanha
Kyseinen henkilö antoi minulle tämän nyt edelleen käytössä olevan HP-merkkisen 64-bittisen sylimikron. Ikää on yli kymmenen vuotta. Saadessani kone kävi tavattoman kuumana ja sen käyttöjärjestelmä oli jokin aikaisempi Windows-versio. Latasin tilalle Xubuntun joka perustuu Linux-pohjalle. Ilmainen käyttöjärjestelmä ja päivittyi liki päivittäin sen kummemmin häiritsemättä mutta nyt kävi niin että em. vanhan version päivitykset päättyivät ja oli aika tehdä asialle jotain. Kautta käyttiksellä taisi kestää noin viisi vuotta.

Kävi kuumana
Saadessani kone toimi kyllä mutta kävi kauhean kuumana. Arvelin sen johtuvan koneen iästä ja käyttöjärjestelmän raskaudesta vanhalle tekniikalle. Siitä ei kuitenkaan ollut kysymys. Laite vain oli imenyt sisäänsä pölyä ja muuta töhkää niin että jäähdytinpuhallin oli tukkeutunut oikein kunnolla. Purin ja puhdistin koneen. Nyt siitä on jo pari vuotta ja käy edelleenkin varsin viileänä. Tehot riittävät omaan käyttööni ja ohjelmiini varsin hyvin. Muutamia vuosia sitten hankkimani tehoakku on menettänyt tehoansa ja tarvitsisi uuden. Kustannus olisi noin 60 - 70€. Harkitsen. Akkua on tarvittu lähinnä mökillä ukkossäillä mutta sinnekin on tulossa maakaapeli. On jo sadan metrin päässä tontista. Mökkitiekin meni samalla hieman "uuteen malliin" kun raskaat koneet siinä peuhasivat.

Uusi Xubuntu 22.04
Päivitykseen meni aikaa noin kolme varttia. Läsnä piti olla sillä järjestelmä kyseli kaikenlaista joihin joko suostuu tai ei. Riippuu siitä mitä tarvitsee. Nyt toista päivää käytössä eikä ole, toistaiseksi, mitään negatiivista sanottavaa jos ylipäätään mistään ilmaiseksi saatavasta voi valittaa.

Päivityksessä ongelma
4G-mokkula, joka vastaanottaa ja lähettää signaalia, päätti kesken päivityksen pitää tauon. Jälkeenpäin kuulin että Telialla on ollut katkoja alueella juuri silloin. Päivitystoiminto siis katkesi signaalin puutteeseen vaan eipä hätää. Kun signaali taas kulki niin kone jatkoi tointaan siitä mihin oli jäänyt. Mutta jännitti vähän kyllä.

Pieniä eroja vanhaan käyttikseen verrattuna
Lähinnä ulkonäössä. Ei vaikutusta käytettävyyteen mikäli jotain muutakin uutta olisi päivityksen mukana tullut. Pitänee tutkia hieman uteliaisuuttani. 

Uutuuteen eka päivitys
2 vrk:tta myöhemmin tuli noin 15 sekuntia kestävä päivitys. En seurannut mitä kaikkea päivitettiin enkä olisi pystynytkään sillä en ymmärrä läheskään kaikkia lyhenteitä ja termejä mitä päivitettäessä näytöllä vilkkuu.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti