torstai 18. marraskuuta 2021

Viimeisimmät kamerahankinnat

 

Verstaskamera
Työmaakameralta vaaditaan kestävyyttä. Esimerkiksi kamera jossa on ulkoinen zoom eli okulaari liikkuu edestakaisin ulkoisessa "haitarissa" on hyvin herkkä rautapölylle ja -jauholle sillä sen pienissä moottoreissa syntyy magnetismia ja se imaisee sisäänsä nimenomaan rautahituja jotka jumittavat systeemin mekaniikan ja kamera ei enää tarkennu kohteeseensa. Sellaista kameraa ei kannata hankkia verstaalle vaan sisäisillä peileillä toteutettu ratkaisu. Lisäksi vesitiiveys on hyväksi.

Monesko kamera
En ole laskenut mutta kymmenkunta pocket-tyyppistä pikkukameraani on verstashommissani tuhoutunut. Pari em. syystä mutta myös putoamalla tai sitten sen elektroniikka simahtaa omia aikojaan. 200 - 300 euron hankintahintaiseen kamerarikkoon ei juuri vakuutuksesta saa korvausta. Takuutkin ovat lyhyitä. Yleensä vain vuoden takuu.

Olympus Tough alumiinirungolla. 
 
Parasta laatua
Toistaiseksi parhain pocket-kamerani. Kuten näkyy niin eloksointi on kulunut puhki useasta kohtaa. Kesti tallihommia monta vuotta. Akun jouduin uusimaan.

Nyt on käytössä
Vesitiivis Canon Coolpix on pelannut hyvin jo yli vuoden verran vaikka onkin muovirunkoinen. Kuvanlaatua ei voi verrata järjestelmäkameran laatuun mutta kyllä se näihin blogijuttuihin on riittänyt.

Kameran kotelo.
Kotelo on välttämätön. Verstaalla kun lentää milloin kipinää, sorvin ja jyrsimen tuottamia metallilastuja sekä toisinaan myös nesteitä on hyvä pitää kameraa hieman piilossa pahaa maailmaa suojassa. Nikon on vesitiivis pariin metriin asti. Ei pääse pölykään helposti sisään. Tässäkin on sisäinen zoom eli ulkoisia liikkuvia rakenteita ei ole.

Verstaskamera eri suunnista.

Järjestelmäkamera
Kameran runko on Canonin valikoiman edullisemmasta päästä vaan saa silläkin kuvia ja pesee varsin hyvin kuvanlaadussa aiemmat kinofilmikamerani. Kuvan näkee heti otoksen jälkeen ja myöhemmin tietokoneen ruudulta ja kuvakäsittelyn voi tehdä itse. Ei tarvitse miettiä kuva-alaa, sijoittelua ja ihan perusasioita kuten aivan oikeaa valotusta. Myös käytön helppous on hyvä ominaisuus. En nyt ryhdy selittämään hienouksia joista osa tuskin tulee tarpeeseen. Kamera ei ole vesitiivis.

Canon 2000D perusvarustuksessaan.
 
Vakio-objektiivi
Kameran rungon vakiovarustukseen kuuluu saman valmistajan 18 - 55 mm lähikuvaukseen ja lievään zoomaamiseen soveltuva "putki".

Käyttäjän puoli.
 
Tamron peilitele 18 - 200 mm kaukaisten kohteiden kuvaamiseen mutta myös läheltä. Varustettu vastavalosuojalla.
 
Salamalaitteet
Kamerassa on itsetään esiin nouseva salama joka kantaa 2 - 3 metrin päähän eikä aiheuta merkittävää varjoa kovauskohteen alle vaikka onkin objektiivin yläpuolella. Olen tilannut laadukkaan sekä tehokkaan ohjelmoitavan salamalaitteen joka kiinnittyy kameraan ja toimii automaattisesti kameran vaatimusten mukaan. Riippuu siis kameran valitusta kuvausohjelmasta. Olen nyt jo kuukauden verran odotellut tietoa salamalaitteen saapumisesta myymälään vaan ei ole vieläkään ilmoitusta siitä saapunut. Saattaa olla että mikropiireistä on pulaa siellä Taiwanissa. 
 
Tukea kameralle
Vaativissa valaistusolosuhteissa ja yökuvauksessa on tärkeää että kamera ei tärähdä "valotuksen" aikana. Tarkoittaa että kuvakenno saa selkeää ja liikevapaata, tärähtämätöntä signaalia eli tässä tapauksessa valoa. Siihen auttaa kamerajalusta ja aikalaukaisin.  

Kamerajalusta kuljetusasennossa. Peräisin kahdeksankymmentäluvulta.

Kameralaukussa on tilaa sekä kameralle ja lisävarusteille.

Laukku suojaa
Kameran lisävarusteet mahtunevat tähän laukkuun kohtuullisen helposti. Keskellä on kameran paikka, vasemmalla lisäsalaman tila, oikealla ylhäällä on kameran akun laturi johtoineen ja alaoikealla peilitele. Vielä jää tilaa pikkutavaroille.

Molemmille kameroille on käyttönsä
Pidän hieman riskaapelina käyttää verstasolosuhteissa järjestelmäkämeraa eivätkä useimmat tekniset ratkaisut vaadi niin tarkkaa resoluutiota. Siksi on verstaskamera erikseen ja kulkee taskussa sinne minne tarvitsee. Monesti huonokin kuva on parempi kuin ei kuvaa lainkaan.
Järjestelmäkamera tulee kulkemaan mukanani reissuille. Ovatko sitten vain kotimaan matkoja moottoripyörällä, autolla, junalla tai vaikka taksilla. Moottoripyörän takalaukkuun pitää tehdä erillinen pieni soppi johon mahtuu kamera perusobjektiivillaan, laturi ja pehmusteita sen verran ettei tule tärinästä johtuvia vaurioita.

Kunhan on kaikki varusteet
Juttu jatkuu kun olen saanut hankittua kaikki kilkkeet kameralaukkuuni. Kevään tullen saatan laittaa Canonilla otettuja kuvia tänne blogiini. Niitä pitää vain huonontaa eli resoluutiosta tinkiä, muutoin kuvien lataantuminen saattaa kestää ja sitähän ei nykyihminen siedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti