lauantai 23. toukokuuta 2020

Ovenpidätin kahdelle ovelle


Sama pidätin molemmille oville
Piti suorittaa 3D-ajettelua kun ilmeni välttämätön tarve saada kahdelle eri ovelle yksi ovistoppari.

Ei lattiaan
Yksinkertaisin tapa olisi laittaa kuminen ja tavanomainen oven pidätin kuistin lattiaan. Paikka olisi kuitenkin sellainen että siihen voisi kompastua sillä ovien aukenemissuuntien vuoksi se olisi asettunut juurikin siihen missä kuljetaan silloin kun vain toinen ovista on käytössä. Kumpi tahansa. Asiaa ei ole suunniteltu ovien aukeamissuunnan mietinnän kanssa mökin rakennusvaiheessa. Joutuu siis soveltamaan.

Kuistin kattoon
Oikeastaan ainoa paikka olisi kuistin katossa. Siinä on se vaara että jos paikalle saapuu henkilö joka on yli 185 cm pitkä niin kummankin oven suljettuna ollessa on mahdollisuus lyödä tekemääni ovenpidättimeen päänsä. Kulmia voin vielä pyöristää. Vakinaisessa käyttäjäkunnassa ei ole ketään sen mittaista.

Molemmat ovet avattuina ja "pidätettyinä".

Saunan ovi ja takkahuoneen ovi
Vasemmalta kuljetaan takkahuoneeseen, keittiöön ja makuuhuoneeseen. Oikeasta ovesta pieneen saunakammariin ja saunaan.

Takkahuoneen ovessa ovipumppu.

Asennus jo pari vuotta sitten
Hankin rautakaupasta mekaanisen ovipumpun. Sen pitäisi toimia myös pakkasessa mutta kokemusta ei ole. Vaarana oli että huolimattomasti, tai vaikka tuulen voimasta, oven vauhdikkaasti avautuessa ovipumpun kiinnitys voisi pettää tai pumppumekanismi hajota. Siksi stoppari on tärkeä.

Saunakamarin oven liikkeen rajoitin.

Ovipumpun liikerata maksimissaan.

Aukipitotoiminto
Ovipumppu osaa pitää ovea auki silloin kun ovipumpun liikerata on täysin aukiasennossa. Tuulisella säällä se ei riitä. Pitää laittaa jonkinlainen aukipitoapu, haka tai jotain vielä kätevämpää.

Ovipumppu ovi suljettuna.

Takkahuoneen ovi rajoittimessaan.

Kahden oven rajoitin terassin katossa.

Ovien maalaus
Tarkoitus maalata molemmat, alun perin lakatut paneliovet, samalla punaisella kuin on ovistopparikin vielä kesäkuun aikana. Lakkaus olisi ollut aivan liian isotöinen sillä vanha lakkaus olisi tarvinnut saada pois kokonaan ja puupinta sileäksi myös panelien urista. Lisäksi on vielä kupukantaiset kuparinaulat. Maalaus on helpompi sillä lakkauksen voi hioa karheaksi sieltä missä sitä vielä on että maali tarttuu. Maali on puolikiiltävä.

Aika kuluu rattoisasti
Mökillä on ollut kaikenlaista touhuamista ja pientä rahanmenoakin kunnossapidon suhteen. Suurin sijoitus, lähiaikoina, on aitan katon uusinta. Se tapahtunee tilaustyönä.
Pidän kevyestä askartelusta mutta en niin paljoa että sitä koko ajan tekisin. Enkä puurakentamisesta mitään ymmärrä sillä olen tehnyt pääosin lentokoneita ja muita konehommia aiemmassa elämässä.

Vakiohommia
Liki jokavuotinen työ on ollut räystäskourujen puhdistus. Aiheuttaa tikkailla kiipeilyä. Sitä ennen on tehtävä katon harjaus neulasista, kävyistä ja risuista joita sinne kertyy erityisesti vähälumisina talvina kuten nyt oli.
Tyynelän portaiden asennus ja poisto uimakauden alussa ja lopussa kuuluu samaan sarjaan kuten huussin kaukalon tyhjennys myös. Vesijohtoasia on toistaiseksi haudattu sillä nykylain mukaan pitäisi olla viemäri ja umpikaivo. Koko tontti on kalliota joten homma ei ole ihan noin vain tehtävissä. Kantovesi. Saapi vaimo liikuntaa. Kylpyveden tarve vähenee kunhan uimavedet ovat uimalämpimiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti