torstai 5. maaliskuuta 2020

Stereokuulokkeet hiljaisiin hetkiin


Halvimmasta päästä
Merkiltään Sony. Eivät kovin kalliit sillä nämä ovat niin ikiaikaista tekniikkaa että signaali kulkee johtoa myöden. Siitä on tietysti enemmän haittaa kuin hyötyä. Mutta eipä Salora-Thorens-viritinvahvistinyhdistelmässä -70-luvun alusta ole langatonta lähetintäkään.

Sony MDR-XD150 Thorens levysoittimen kotelolla.

Lyhyt johdin
Kuljettaa vielä kauppareissulle hakemaan jatkojohtoa että yltää sohvalle asti. Biltema on ihan vieressä. Johto-ostos tapahtuikin sitten Motonetista kun oli sinne maaliasiaa.

Musta sovitinplugi isosta pienenpään. 6 mm --> 3,5 mm.

Nätit katsella
Saa nähdä kuinka "nahkaiset" ja valkoiset äänieristeet pysyvät siisteinä. Kahden vuoden takuu.

Kuuluu
Testasin että kuuluu. Matalat äänetkin kuuluvat mutta eivät mitenkään juhlallisesti jyhmeänä kuten kaiuttimista. Mutta hiljaiseen kuunteluun ihan toimivat.

Hiljaiset hetket
Eli silloin kun puolisolla on jotain rasitetta tai hän haluaa katsella viereisessä huoneessa teeveetä putkeen eli joitain sarjajuttuja joita sieltä puskee jos vain istumalihakset kestää.
Silloin on syytä tyytyä stereokuunteluun kuulokkeilla sen sijaan että kuuntelisi kolmikanavaista Ortoperspektaa kohtuullisella äänenpaineella.
Ovi huoneiden välissä ei ole riittävä eriste. Ovi pyrkii myös resonoimaan jo kohtuullisellakin äänenpaineella. Vielä ei ole tarvinnut kuunnella äänevoimakkuussäädöllä kuin alle arvolla 2 kymmenpykäläisellä asteikolla.

Koekuuntelua lisää
Löytyihän sieltä jämäkämmätkin bassot mutta se edellytti suodattamaan matalimmat äänekset pois sillä ne vain rasittavat kuulokkeita jotka eivät niin alhaisiin taajuuksiin mitenkään voi kyetä. Vaikka papereissa luvataan 15 Hz.
Salora-stereossa on bassojen leikkaamista varten oma säätimensä sen lisäksi että on normaalit taajuusalueen liukusäätimet. Myös Hi-suodatin löytyy. Sillä saa hillittyä huonokuntoisen levyn kahinaa mutta samalla voi menettää esimerkiksi puupuhaltimien soundista ylä-ääneksiä.

Ortoperspekta ei suosi
Kolmikanavajärjestelmän ääntä (Ortoperpekta) ei voi kuunnella kuulokkeilla. Mutta kun on molemmat järjestelmät samassa huoneessa niin voi valita kuuntelutavan. Vaikka olenkin pitänyt stereokuuntelemista kuulokkeilla hieman omituisena äänikentän muodostumisen kannalta pään sisään on se kohtuullinen tapa huudattaa heavyä vaikka aamuyön tunteina herättämättä koko betonikennon asujamistoa.

Jatkojohto
Sohvalle sai liikkumavapautta kun hankin muutaman euron hintaisen jatkojohdon jonka vedin maton alta sohvapöydän alle. Ergonomia kunnossa.

Pakkoliike
Huvittaa itseä kun pitää säätää äänenvoimakkuutta, radiokanavaa tai vaikka sammuttaa laitteet, käsi etsii hetken kaukosäädintä. On kuitenkin nostettava ahteri sohvalta ja käytävä laitteen luona näpelöimässä. Niin sitä vain on altistunut nykyajalle. Saa Ancient-Style Sohvaperunaliikuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti