torstai 2. marraskuuta 2017

Nokia 3310 Uusi käyttöpuhelin

Puhelinkauppaan poikkesin ja sanoin että tarvitsisin hyvän puhelimen. Tyrkyttivät noin 1000€ arvoista elektroniikkakokoelmaa käyttööni. Myyjä hieman lannistui kun esitin että alle satasen laite mutta sillä pitää pystyä soittamaan puheluita. Muuta en tarvitse. Yli kahteenkymmeneen vuoteen en ole puhelinta ostanut. Asiat ovat silti hoituneet.

Edeltänyt Nokia N9 saa nyt huilia jollei jopa vaivu ikuiseen uneen. Siihen kun ei ole aikoihin saanut päivityksiä ja saattaa siten olla hieman hankala käyttäjälleen ja jotkin toiminnot eivät toimi enää. Toki sillä on voinut soittaa ja vastaanottaa puheluita ja samoin tekstiviestejä. Varasin sen akun täyteen ennen sammuttamista.

Hankin sen tilalle tuliterän puhelimen vastoin tapojani. Yleensä olen ollut vanhojen ilmaisten laitteiden loppukäyttäjä vaikka toisaalta itselläni oli matkapuhelin jo varhain 80-luvulla. Silloin sellainen maksoi pitkästi yli 10.000 markkaa. Hinnat ovat sittemmin halventuneet. Tämä nyt hankittu maksoi 60€. Se 80-luvun aikainen Mobira muisti kolme puhelinnumeroa ja tiesi että joku oli soittanut mutta ei kertonut kuka tai mistä numerosta. Lämmöllä muistan sitä tiedon tulvaa.

Tämä uutuus on Nokia-nimen omaava vietnamilainen tuote joka matkii samaa ulkonäköä jollainen edellinen puhelimeni oli ennen N9:ä. Se on vieläkin kunnossa mutta todella kulunut. Toivoakseni tämä uusi 3310 kestää ja toimii yhtä hyvin. Seuraavat kymmenen vuotta. Ainakin. Pysynen rauhallisesti ajan virrassa....

3310

Puhelin on kaimaansa huomattavasti kevyempi vaikka sisältää huomattavasti edeltäjäänsä enemmän toimintoja. Tosin niistä suurin osa on minulle tarpeettomia. Mutta puhuminen matkan päähän onnistuu. Lisäksi se toisen ääni kuuluu myös eikä puheenvuoroa vaihtaessa tarvitse painaa tangenttia.
Näytön koko on huikean suuri vaikka ei tarvittaisi.

Kotoisesti palveluntarjoajakin on nimeltään Sonera. Aiemmin oli Tele.
Uskoisin että tämänkaltaisella puhelimella olevan käyttäjiä. Olen havainnut että monilla on hienoja älyluureja mutta niistä otetaan käyttöön vain pienenpieni osa toiminnoista. Erityisesti ikääntyneempi väestönosa ei välitä sellaista hankkia kun käyttö on heille hankalaa kun on liikaa liikkuvia. Yksinkertaisia on-off-toimintoja on silloin mielekkäämpi käyttää.

Kerron käyttökokemuksia tähän kunhan pääsen kunnolla tutustumaan laitteeseen. Käyttökokemukset tulevat käytön myötä. Mitään erityistä harjoittelua en taida aloittaa.
Itselle tärkeitä toimintoja ovat tekstiviestit ja puhelin. Tässä laitteessa siinä suhteessa on paljon aivan turhaa.Koskaan en ole pelejä tarvinnut. En edes tiedä missä tilanteessa voisi niitä tarvita.

Laitteen kamera ei ole kovinkaan kummoinen. Kuvia silläkin saa. Salama ei ole automaattinen vaan se pitää ennalta kytkeä ennen kuvan ottoa päälle tai pois. Mitään maisemakuvaa on turha yrittää mutta läheltä otetut kuvat kelvannevat lähinnä kuvalliseen tiedon taltiointiin jos mitään muuta valokuvauslaitetta ei ole käytettävissä. Kuvanottoajastin löytyy kuten myös lyhyt zoom. Liikkuvaakin kuvaa voi kuvata. Pikselit muodostavat hämmästyttäviä muotoja haluttaessa. Kuvan tärähtäminen on, salamalla tai ilman, on todennäköisempää kuin onnistuminen.

Jatkoa edelliseen muutaman päivän jälkeen:
Kävin noin 150 km päässä kotoa ja soitin Rouvalle kotiin. Hyvin kuului kun komennettiin heti kotiin. Ruoka oli vielä lämmintä.

Nyt luuri on ollut yhtä mittaa päällä viikon. Yksi lataus on tehty. Se ensimmäinen. Käynyt sen jälkeen Tukholmassa isolla veneellä ja vietti aikansa ypöyksin Deluxe-hytin peilipöydällä. Virtaa näyttää vielä oleva puoli patterillista joten tällä kulutuksella kävisi vielä toisenkin kerran ulkomaassa.
On annettu ymmärtää että vasta muutaman täyteen latauksen jälkeen koko akun kapasiteetti tulisi kokonaan käyttöön. Jää nähtäväksi. Kerron sitten.

Tekstiviestit sujuivat pienen harjoittelun jälkeen syntyvän helposti. Siellä ne vanhat hermoradat olivat valmiudessa näpyttelemään sormilla näppäimien välityksellä kirjaimia, välimerkkejä ja numeroita.

Akun lataus täyteen käy hämmästyttävän nopeasti. Lasketaan enemmän minuuteissa kuin kymmenissä minuuteissa. Otan aikaa seuraavan kerran kun akku tyhjenee.

Kolmen viikon jälkeen käyttöönotosta:
Puhelimen akun lataus kolmannen kerran kun akku oli käytetty niin tyhjäksi että puhelin sammui kesti 12 minuuttia täyteen asti. Lataus ei ollut puhelimen omasta akusta vaan varavirtalähteestä. Omaa laturiaan en ole vielä kokeillut.
Puheluita tällä välillä on ollut muutama ja pari, kolme lyhyttä tekstiviestiä. Käyttö ei siis ole kovin runsasta.

 Latauksessa.

Pari kuukautta käyttöönotosta:
Vuosi on vaihtunut ja puhelin on ladattu puolenkymmentä kertaa kokolailla tyhjästä täyteen. Kovinkaan paljoa ei ole tarvinnut huolehtia puhelimen virrantarpeesta. Matkassa on usein mukana muutaman euron hintainen varavirtalähde siltä varaa että virrankulutusta yllättäen ilmenisi.

Kamera on varsin turha laite. Teknisesti niin huono että ei sillä viitsi kuvailla. Mukana kulkee sitä varten Olympus-pokkari parempien kuvien vuoksi kuin mitä millään puhelinkameralla saisikaan.

Puhelimen kaiutin ja vahvistin ovat hyvälaatuiset. Ääni on selkeä ja riittävän kuuluva jo alhaisellakin asetuksella.
Soittoäänen ja muut hälytysäänet saa valita valikosta. Myös tärinähälytyksen.'

Kerrottakoon että en ota vastaan multimediaviestejä vaan poistan sellaiset. Toiseksi, en juuri kuuntele ääniviestejäkään.
Tektiviestit luen ja saatan vastatakin niihin jos on asiaa. Puheluihin vastaan jos katson tarpeelliseksi. Yleisimmin silloin kun soittajan nimi tulee näytölle. Pelkät numeropuhelut tai numerottomat puhelut saavat soida aikansa. Jos monta kertaa yritetään soittaa samasta numerosta niin saatan hyvinkin vastata. Kolmannella tai neljännellä soitolla.

Itse soittelen äärimmäisen vähän. Vähemmän kuin kerran viikosssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti