torstai 2. marraskuuta 2017

Nokia 3310 Uusi käyttöpuhelin


Hyvä ja halpa
Puhelinkauppaan poikkesin ja sanoin että tarvitsisin hyvän puhelimen. Tyrkyttivät noin 1000€ arvoista elektroniikkakokoelmaa käyttööni.

Myynti-into lopahti
Myyjä hieman lannistui kun esitin että alle satasen laite mutta sillä pitää pystyä soittamaan puheluita. Muuta en tarvitse. Yli kahteenkymmeneen vuoteen en ole puhelinta ostanut. Asiat ovat silti hoituneet.

Älypuhelin
Edeltänyt Nokia N9 saa nyt huilia jollei jopa vaivu ikuiseen uneen. Siihen kun ei ole aikoihin saanut päivityksiä ja saattaa siten olla hieman hankala käyttäjälleen ja jotkin toiminnot eivät toimi enää. Toki sillä on voinut soittaa ja vastaanottaa puheluita ja samoin tekstiviestejä. Varasin sen akun täyteen ennen sammuttamista.

Loppukäytön harrastus
Hankin sen tilalle tuliterän puhelimen vastoin tapojani. Yleensä olen ollut vanhojen ilmaisten laitteiden loppukäyttäjä vaikka toisaalta itselläni oli matkapuhelin jo varhain 80-luvulla. Silloin sellainen maksoi pitkästi yli 10.000 markkaa. Hinnat ovat sittemmin halventuneet. Tämä nyt hankittu maksoi 60€. Se 80-luvun aikainen Mobira muisti kolme puhelinnumeroa ja tiesi että joku oli soittanut mutta ei kertonut kuka tai mistä numerosta. Lämmöllä muistan sitä tiedon tulvaa.

Lainattu nimi
Tämä uutuus on Nokia-nimen omaava vietnamilainen tuote joka matkii samaa ulkonäköä jollainen edellinen puhelimeni oli ennen N9:ä. Se on vieläkin kunnossa mutta todella kulunut. Toivoakseni tämä uusi 3310 kestää ja toimii yhtä hyvin. Seuraavat kymmenen vuotta. Ainakin. Pysynen rauhallisesti ajan virrassa....

3310

Puhe ja viestit
Puhelin on kaimaansa huomattavasti kevyempi vaikka sisältää huomattavasti edeltäjäänsä enemmän toimintoja. Tosin niistä suurin osa on minulle tarpeettomia. Mutta puhuminen matkan päähän onnistuu. Lisäksi se toisen ääni kuuluu myös eikä puheenvuoroa vaihtaessa tarvitse painaa tangenttia.
Näytön koko on huikean suuri vaikka ei tarvittaisi.
Viestien lähettäminen on helppoa.

Internetkin olisi
Ensimmäinen toimenpide oli sulkea netti pois. Se vain syö akkua eikä netistä ole mitään lisäarvoa minulle. 

Sonera hoitaa palvelun
Kotoisesti palveluntarjoajakin on nimeltään Sonera. Aiemmin oli Tele.
Uskoisin että tämänkaltaisella puhelimella olevan käyttäjiä. Olen havainnut että monilla on hienoja älyluureja mutta niistä otetaan käyttöön vain pienenpieni osa toiminnoista. Erityisesti ikääntyneempi väestönosa ei välitä sellaista hankkia kun käyttö on heille hankalaa kun on liikaa liikkuvia. Yksinkertaisia on-off-toimintoja on silloin mielekkäämpi käyttää.

Kokemukset tulollaan
Kerron käyttökokemuksia tähän kunhan pääsen kunnolla tutustumaan laitteeseen. Käyttökokemukset tulevat käytön myötä. Mitään erityistä harjoittelua en taida aloittaa.

Kaksi tärkeää
Itselle tärkeitä toimintoja ovat tekstiviestit ja puhelin. Tässä laitteessa siinä suhteessa on paljon aivan turhaa.

Täysin turhaa
Koskaan en ole pelejä tarvinnut. En edes tiedä missä tilanteessa voisi niitä tarvita.

Aneeminen kamera
Laitteen kamera ei ole kovinkaan kummoinen. Kuvia silläkin saa. Salama ei ole automaattinen vaan se pitää ennalta kytkeä ennen kuvan ottoa päälle tai pois. Mitään maisemakuvaa on turha yrittää mutta läheltä otetut kuvat kelvannevat lähinnä kuvalliseen tiedon taltiointiin jos mitään muuta valokuvauslaitetta ei ole käytettävissä. Kuvanottoajastin löytyy kuten myös lyhyt zoom. Liikkuvaakin kuvaa voi kuvata. Pikselit muodostavat hämmästyttäviä muotoja haluttaessa. Kuvan tärähtäminen, salamalla tai ilman, on todennäköisempää kuin onnistuminen.

Jatkoa edelliseen muutaman päivän jälkeen:
Kävin noin 150 km päässä kotoa ja soitin Rouvalle kotiin. Hyvin kuului kun komennettiin heti kotiin. Ruoka oli vielä lämmintä.

Koekäyttö
Nyt luuri on ollut yhtä mittaa päällä viikon. Yksi lataus on tehty. Se ensimmäinen. Käynyt sen jälkeen Tukholmassa isolla veneellä ja vietti aikansa ypöyksin Deluxe-hytin peilipöydällä. Virtaa näyttää vielä oleva puoli patterillista joten tällä kulutuksella kävisi vielä toisenkin kerran ulkomaassa.

Paranee vanhetessaan
On annettu ymmärtää että vasta muutaman täyteen latauksen jälkeen koko akun kapasiteetti tulisi kokonaan käyttöön. Jää nähtäväksi. Kerron sitten.

Nappulat hanskassa
Tekstiviestit sujuivat pienen harjoittelun jälkeen syntyvän helposti. Siellä ne vanhat hermoradat olivat valmiudessa näpyttelemään sormilla näppäimien välityksellä kirjaimia, välimerkkejä ja numeroita.

Pikainen latinki
Akun lataus täyteen käy hämmästyttävän nopeasti. Lasketaan enemmän minuuteissa kuin kymmenissä minuuteissa. Otan aikaa seuraavan kerran kun akku tyhjenee.

Kolmen viikon jälkeen käyttöönotosta:
Puhelimen akun lataus kolmannen kerran kun akku oli käytetty niin tyhjäksi että puhelin sammui kesti 12 minuuttia täyteen asti. Lataus ei ollut puhelimen omasta akusta vaan varavirtalähteestä. Omaa laturiaan en ole vielä kokeillut.
Puheluita tällä välillä on ollut muutama ja pari, kolme lyhyttä tekstiviestiä. Käyttö ei siis ole kovin runsasta.

 Latauksessa.

Pari kuukautta käyttöönotosta:
Vuosi on vaihtunut ja puhelin on ladattu puolenkymmentä kertaa kokolailla tyhjästä täyteen. Kovinkaan paljoa ei ole tarvinnut huolehtia puhelimen virrantarpeesta. Matkassa on usein mukana muutaman euron hintainen varavirtalähde siltä varaa että virrankulutusta yllättäen ilmenisi.

Oikealla kameralla
Kamera on varsin turha laite. Teknisesti niin huono että ei sillä viitsi kuvailla. Mukana kulkee sitä varten Olympus-pokkari parempien kuvien vuoksi kuin mitä millään puhelinkameralla saisikaan.

Nätti ääni
Puhelimen kaiutin ja vahvistin ovat hyvälaatuiset. Ääni on selkeä ja riittävän kuuluva jo alhaisellakin asetuksella.
Soittoäänen ja muut hälytysäänet saa valita valikosta. Myös tärinähälytyksen.

Ei sekaviestejä mulle
Kerrottakoon että en ota vastaan multimediaviestejä vaan poistan sellaiset. Toiseksi, en juuri kuuntele ääniviestejäkään.

Tekstarit ok
Tektiviestit luen ja saatan vastatakin niihin jos on asiaa. Puheluihin vastaan jos katson tarpeelliseksi. Yleisimmin silloin kun soittajan nimi tulee näytölle. Pelkät numeropuhelut tai numerottomat puhelut saavat soida aikansa. Jos monta kertaa yritetään soittaa samasta numerosta niin saatan hyvinkin vastata. Kolmannella tai neljännellä soitolla.

Harvoin tarvitse puhelinta
Itse soittelen äärimmäisen vähän. Vähemmän kuin kerran viikosssa.
Jos on tärkeää asiaa niin käyn paikanpäällä. Taannoin Ouluun oli asiaa. Kiva reissu prätkällä. Jatkoin siitä vielä Ivaloon kun sinnekin oli asiaa. Tosin ihan kävin hupijutun kertomassa.

Reilu vuosi kokemusta
Puhelin toimii niin kuin pitääkin. Puheluita tulee. Pääasiassa kavereilta. Muihin en juuri vastaile. Joskus harvoin soittelen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti