torstai 19. syyskuuta 2013

Sääksjärvi Trike Kardaanin asennusta

Tainnut aikaa kulua noin puoli vuotta kun viimeksi olen tehnyt osia Trike-projektiin. Nyt olen ottanut homman pukille jälleen. Olin arvellut että joutuisin tekemään merkittäviä runkomuutoksia pelkästään avokardaanin tilaa vievän rakenteen vuoksi. Nyt näyttää kuitenkin siltä että muutoksia runkoon ei tarvitse tehdä. Sen suhteen helpottuu moni asia mutta muutama seikka menee uudelleen suunnitteluun. Niistä myöhemmin kun homma etenee.

 Kardaanin etupään nivel.

Järjestyksessä vaihdelaatikon suunnasta: kiristettävä kiintysspoori, nivelen laippa, nivelristikko ja holkki johon kardaaniputki kiinnittyy hitsaamalla. Rakenteet, kuten kytkinvipu, ovat hieman ahtaasti mutta mahtuu kuitenkin toimimaan kardaanin kiinnityslaipasta huolimatta.

 Kardaanin etuosa suoraan takaapäin nähtynä.

Kuten näkyy niin mitoitus osui hyvin tarkasti. Vain millimetri jäi välystä rungon ja nivelen laipan välille. Hieman tasoitin yhtä hitsaussaumaa hiomalla. Takahaarukkan kiinnityspiste eli takahaarukan akseli tulee asennettavaksi alkuperäiseen nähden toiselle puolelle runkoputkia ei ulkopuolelle. Rungossa olevia kiinnityskierteitä käytän tietysti hyväkseni mutta niihin tulee hieman erilaiset kiinnikkeet kuin alkuperäiset

Kiinnitys vaihdelaatikon vetoakseliin.

Kardaanin kiinnityksen matkin vastaavasta avokardaanin kiinnityksestä Moto Guzzi Centaurosta. Halkaistu spooriholkki jossa kaksi kiristyspulttia. Jos ei kestä niin täytyy katkaista kuvassa selkeästi erottuva kardaanin "kumihaitarin" kiinnitysura: syntyy tilaa jämäkämmälle kiinnitykselle. Pultit täytyy vaihtaa 12.9-lujuisiksi että ne voi vetää kunnon momenttiin. 

Hyllyssä olisi pari Guzzin alkuperäistä avokardaania mutta arvelin säästäväni ne myöhempään tarpeeseen alkuperäiskäyttöönsä. Tämä nykyinen kardaani on peräisin Mazda Marellasta jostain seitsemänkymmentäluvulta. Sen sai purkaamosta ilmaiseksi ja uudet nivelristikotkaan Helmiseltä eivät maksaneet kun parikymppiä niin akselia voi pitää varsin kohtuuhintaisena. 
Jos ristikoita ei olisi löytynyt Helmiseltä niin sitten ainakin Simo Sieväseltä Jämsästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti