torstai 11. huhtikuuta 2013

Sorvin leuat


Kuluu käytössä
Sorvin leuoissa alkoi olla kulumisesta johtuvaa epätarkkuutta ja -keskeisyyttä. Hankin setin uusia leukoja. Aivan samanlaisia en saanut vaikka piti. Varsinaista haittaa eroavaisuuksista ei kuitenkaan ole.

Vanhoilla vielä käyttöä
Vanhojen leukojen etureuna oli ns. "nylppääntynyt" joten vaihtoehtona olisi ollut lyhentää leukoja tai hankkia uudet. Koska uudet on hankittu niin vanhoista leuoista tein erikoisleuat. Hioin n. viiden millin matkalta kuluneesta kohdasta materiaalia pois. Nyt aivan leukojen kärjillä voi ottaa otteen sorvattavasta kappaleesta ja painaa pyörivällä kärjellä työkappaletta kohti pakkaa eikä ole pelkoa että työkappale luistaisi leukojen välissä. Tukevan otteen varmistamiseksi on siis käytettävä kärkipylkkää.

 Vasemmalla vanha leuka.

 Hionta käynnissä.

Vanhojen leukojen hionta
Hionta tapahtui vasemmalta oikealle että kiven kuluminen hionnan aikana tulisi ennakoitua. Ts leuka ottaa hivenen enemmän etureunastaan. Ennen karahiontaa helpotin hommaa ottamalla kulmahiomakoneella hieman aluksi.

Uusi leuka oikealla.

Uudempia säästellään
Vanhaa leukaa voi käyttää kuten tähänkin asti. Ainoa ero on silloin kun kappale kiinnitetään aivan leukojen kärkeen. Uusi leukasetti tulee käyttöön vain silloin kun tarvitsee tehdä oikein tarkkaa hommaa. Kuvassa näkyy myös leukojen muut ulkoiset erot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti